Krumplis tészta készítése: a krumplis tészta olyan alaptészta, amelyből finom töltetlen és töltött tésztaféleségek, köretek készíthetők.
Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 25 perc)
Krumplis tészta készítése – recept
Hozzávalók
4 személyre
- 75 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 csipet só
Bevásárlólista
- 75 dkg krumpli
- 2 tojás
Emlékeztető: liszt (20 dkg), só, őrölt fehér bors (feltételesen)
Megjegyzések:
- Ha nem édes tészta készül belőle, lehet a só mennyiségét növelni és hozzáadni még egy mokkáskanálnyi fehér törött borsot.
- Ebből a mennyiségből készíthető 4 adag tészta- étel vagy 6 – 8 adag köret.
- A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert az függ a krumpli fajtájától. Ezért célszerű részletekben adni a krumplihoz.
- Az igazi jó krumplis tészta készítéséhez szükséged lesz még krumplinyomóra.
Előkészítés
- A krumplit megmosod. Hideg vízen felteszed főni és puhára főzöd.
- A héját még forrón eltávolítod. (Ez azért fontos, mert a krumplit áttörni csak forrón lehet.)
Krumplis tészta készítése
A krumpli tészta készítése kellő gondosságot igényel. Már nagyon sokszor készítettem, ezért azt javaslom, hogy kövesd az alábbi leírást, amelyből azt is megtudhatod, hol követhetsz el hibákat.
- A még forró krumplikat krumplinyomón átnyomod.
- Hagyod hűlni addig, ameddig langyosra hül. Ez fontos, mert sem a túl meleg, sem a hideg áttört krumpliból nem lehet jó krumplis tésztát készíteni. A hűtési időt csökkentheted, ha időnként egy villával átkevered, hogy az alsó, melegebb réteg felülre kerüljön.
- Az áttört krumplit megsózod.
- Hozzáadod a liszt háromnegyed részét több részletben. A többi lisztet meghagyod a tészta feldolgozásához, amely összedolgozás után belül még lágy lesz, és liszttel megszórva lehet jól feldolgozni. (Ha nem így tennénk, a végeredmény kemény tészta lenne, akár olyan kemény, hogy nem is lenne élvezhető. Az is előfordulhat, hogy nem kell az egész liszt a tésztához. Ezt – ha már többször készítesz krumplis tésztát, majd érezni fogod. Első alkalommal tedd úgy, ahogy leírtam.
- Összekevered.
- Beleteszed a tojást és egy villával összedolgozod.
- Kézzel összegyúrod. Ezt megteheted a tálban, vagy egy gyúrólapon.
- Ezt követően lehet a tésztát különféle ételekké feldolgozni.
Elkészítési idő:
- Krumpli főzése: 60 perc
- Héj eltávolítása, áttörés: 10 perc
- Hűlés: 20 perc
- Összeállítás, összegyúrás: 10 perc
Összesen: 100 perc (ebből munka: 25 perc)
Felhasználás
Ebből a tésztamennyiségből készíthető
4 személyre:
- szilvalekváros derelye
- krumplis nudli
6 személyre:
- krumplikrokett köret
Képek: saját készítésű tészta saját felvételei
Sajnos nem értem a következő mondatot: A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni mert az függ a krumpli fajtájától és a liszt mennyiségétől.
Egy vagy két tojás; a szöveg szerint egy de a képen kettő látható.
Ellentmondásnak látszik:
Ebből a mennyiségből készíthető 4 adag tészta-étel vagy 6-8 adag köret.
A képen láthatómennyiségekből 6 adag tészta készíthető.
Kedves Lívia!
Az idézett mondat pontosan így hangzik:
A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert az függ a krumpli fajtájától. Ezért célszerű részletekben adni a krumplihoz. (Ez így rendben is van.)
A hozzávalókban és a bevásárlólistában is 2 db tojás szerepel (nem 1 db).
A harmadik felvetés sem ellentmondásos: 1 adag tészta ételhez több tészta kell (ezért 4 adag), míg köretként kevesebb (ezért több adag köret készíthető belőle, mint komplett tésztaétel.
Úgy gondolom, minden részletre kiktértem és minden ellentmondást tisztáztam.