Krumplis tészta készítése: a krumplis tészta olyan alaptészta, amelyből finom töltetlen és töltött tésztaféleségek, köretek készíthetők.

Krumplis tészta

Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 25 perc)

Krumplis tészta készítése – recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 75 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 csipet só

Bevásárlólista

  • 75 dkg krumpli
  • 2 tojás

Emlékeztető: liszt (20 dkg), só, őrölt fehér bors (feltételesen)

Megjegyzések:

  • Ha nem édes tészta készül belőle, lehet a só mennyiségét növelni és hozzáadni még egy mokkáskanálnyi fehér törött borsot.
  • Ebből a mennyiségből készíthető 4 adag tészta- étel vagy 6 – 8 adag köret.
  • A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert az függ a krumpli fajtájától. Ezért célszerű részletekben adni a krumplihoz.
  • Az igazi jó krumplis tészta készítéséhez szükséged lesz még krumplinyomóra.

Előkészítés

  • A krumplit megmosod. Hideg vízen felteszed főni és puhára főzöd.
  • A héját még forrón eltávolítod. (Ez azért fontos, mert a krumplit áttörni csak forrón lehet.)

Krumplis tészta készítése

A krumpli tészta készítése kellő gondosságot igényel. Már nagyon sokszor készítettem, ezért azt javaslom, hogy kövesd az alábbi leírást, amelyből azt is megtudhatod, hol követhetsz el hibákat.

  1. A még forró krumplikat krumplinyomón átnyomod.

    Főtt krumpli áttörése

    Főtt krumpli áttörése

  2. Hagyod hűlni addig, ameddig langyosra hül. Ez fontos, mert sem a túl meleg, sem a hideg áttört krumpliból nem lehet jó krumplis tésztát készíteni. A hűtési időt csökkentheted, ha időnként egy villával átkevered, hogy az alsó, melegebb réteg felülre kerüljön.
  3. Az áttört krumplit megsózod.
  4. Hozzáadod a liszt háromnegyed részét több részletben. A többi lisztet meghagyod a tészta feldolgozásához, amely összedolgozás után belül még lágy lesz, és liszttel megszórva lehet jól feldolgozni. (Ha nem így tennénk, a végeredmény kemény tészta lenne, akár olyan kemény, hogy nem is lenne élvezhető. Az is előfordulhat, hogy nem kell az egész liszt a tésztához. Ezt – ha már többször készítesz krumplis tésztát, majd érezni fogod. Első alkalommal tedd úgy, ahogy leírtam.
  5. Összekevered.

    Krumpli és liszt összekeverése

    Krumpli és liszt összekeverése

  6. Beleteszed a tojást és egy villával összedolgozod.
    Tojás hozzáadása

    Tojás hozzáadása

    Tojás eldolgozása

    Tojás eldolgozása

  7. Kézzel összegyúrod. Ezt megteheted a tálban, vagy egy gyúrólapon.
  8. Ezt követően lehet a tésztát különféle ételekké feldolgozni.

    Krumplis tészta

    Krumplis tészta készítése

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése: 60 perc
  • Héj eltávolítása,  áttörés: 10 perc
  • Hűlés: 20 perc
  • Összeállítás, összegyúrás: 10 perc

Összesen: 100 perc (ebből munka: 25 perc)

Felhasználás

Ebből a tésztamennyiségből készíthető

4 személyre:

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

Szilvalekváros gombóc tálalása 2

Szilvalekváros gombóc tálalása 2

Krumplis nudli

6 személyre:

Krumpli krokett

Krumpli krokett

 

Képek: saját készítésű tészta saját felvételei