Tök és rokonai: a cukkini és patisszon. Nemcsak hasonló ételek készíthetők belőlük, hanem tartósításuk is hasonló módon végezhető el.

Tök kaporral

Tök, cukkini és patisszon – közös jellemzők

Ha összehasonlítod a három zöldséget, sok közös tulajdonságot találsz bennük:

  • egyszerű termeszthetőség (a legtöbb konyhakertben megteremnek)
  • csekély tápérték (fehérjét, zsírt nem tartalmaznak)
  • magas szénhidrát tartalom
  • gyenge íz anyag tartalom
  • zsenge korukban élvezhetők igazán
  • mélyhűtéssel és savanyítással tartósíthatók
  • szezonban olcsón megvásárolhatók
  • sokféle étel készíthető belőlük.

Megjegyzés:

  • A patisszont mostanában nem látom sehol. Talán azért, mert nagyon körülményes a tisztítása, és ezért nem volt rá kereslet, így nem termelik. Így a továbbiakban csak a tökről és cukkiniről írok.

Tök és cukkini felhasználása

  • főzelék (ha nincs otthon tökgyalu, vágd kockákra, ugyanolyan jó lesz, mint a csíkokra gyalult)
  • lecsó szaporítására  (hallottam már arról, hogy akár önálló pörkölt, paprikás is készülhet belőlük
  • félbevágva tölteni
  • fiatalon zöldségköret
  • rántott zöldség.

Tartósítás

  • főzelék-alap mélyhűtés

    Tök, cukkini főzelék alap fagyasztásra

    Tök, cukkini főzelék alap fagyasztásra

Mire jó a tök és cukkini mélyhűtött tartósítása?

Alapvetően két módon használhatók fel attól függően, hogy milyen formában mélyhűtötted:

  • főzelék (a csíkokra vagy kockákra vágottat)
  • téli eltett lecsó szaporítása (a darabokban fagyasztottat).

A kertekben nagyon sok helyen termelik ezt a két zöldséget. Aki így tesz, annak szinte „ingyen” van az alapanyag, amelyből a téli hónapokban a szintén mélyhűtött kaporral nagyon jó ízű főzelékeket lehet készíteni.

A tök és cukkini ízesítése

A fiatal korban leszedett zöldségek még rendelkeznek némi íz anyaggal, de minél idősebb a zöldség, annál ízetlenebb lesz, ezért az ételkészítésnél erősebb ízesítésre van szükség:

  •  főzelékhez legjobban illik a kapor, mivel erős ízű fűszernövény (nyáron friss, télen mélyhűtött)
  • a lecsóban a lecsó alap íze fog dominálni, a tökfélékkel szaporítani lehet az ételt
  • töltött formában a tölteléket a szokásosnál kicsit erősebben célszerű fűszerezni (bors, fűszerpaprika – akár kevés csípős is, erősebb ízű zöldfűszerek – pl. kapor,  kakukkfű)

  • a rántott zöldségek ízét különféle mártásokkal, elsősorban majonézzel  lehet javítani

    Rántott tök tálalva 1

    Rántott tök 

Képek: saját felvételek