Sütőtök: Dél-Amerikából származik. A spanyolok hozták be Európába. Nálunk a 19. században kezdték el termeszteni. Nem túl igényes, nagy mennyiségben lehet termelni, hónapokig tárolható.
Sütőtök fajták
Nagyon sok fajtája ismert:
- tompa narancssárga héjú, körte alakú, kanadai fajta
- szürke héjú, alma formájú, úgynevezett nagydobosi fajta
- élénk sárga, almaformájú, esetenként gerezdes fajta
- zöld-sárga héjú, különféle alakú fajták.
- A belseje mindegyik fajtának szép, élénk narancssárga színű, már a virága is gyönyörű sárga színben pompázik.
A sütőtök értékes anyagai
Alaptápanyagok:
- szénhidrátok (egy részük cukor formájában)
- telítetlen zsírsavak (magjából készül a tökmagolaj)
Kiegészítő tápanyagok:
- vitaminok: A-, B-, C- (a B vitaminból több fajta) és E-vitamin
- ásványi anyagok: kálium, foszfor, vas, réz, mangán
- antioxidánsok
További információkat a sütőtökről itt találsz
A sütőtök felhasználása
Készíthető belőle:
- sült sütőtök
- ivólé
- leves
Egyéb konyhai felhasználási lehetőségek:
- ételek ízesítése (pl. krumplipüré, mártások)
- sütemények alkotója
- lekvárok töltőanyaga
Kapcsolódó események
Nagydoboson, Szabolcs-Szatmár megyében minden évben szeptember második felében megrendezik a Nemzetközi Sütőtök Fesztivált, amelyen – sok más esemény mellett – hatalmas tökök versengenek egymással az év legnagyobb sütőtöke címért. A rendezvény „logóját” itt láthatod:
A Halloween ünnep, amelynek külön története van és külföldön szokásos. Mostanában nálunk is kezd meghonosodni.
Források: már nem elérhetők.
Képek:
Kisméretű képek: Google képtár (kivétel a körte alakú tök), Nagydobos honlapja
Többi kép: saját felvétel
Legutóbbi hozzászólások