Spenót, más, ritkábban használt néven paraj: leginkább főzelék készül belőle. Ha itt tovább olvasol, megtudhatod, mi minden készíthető még ebből az értékes, szép zöld növényből.
A spenót származása, jellemzői
Perzsiában már 2500 évvel ezelőtt is fogyasztották. Állítólag Nagy Sándor különös erőt tulajdonított neki. Rendszeresen fogyasztotta és katonái étrendjébe is beiktatta. Talán ez inspirálhatta a Popeye figura megalkotóját is. A spenót Perzsiából került először Spanyol- és Olaszországba, majd az egész földrészen elterjedt és kedvelt alapanyag lett.
Ma már tudjuk, hogy nem tartalmaz annyi, a szervezet számára hasznosítható vasat, amelytől Popeye olyan erős lehetett, azonban számtalan más értékes anyag van benne és több szempontból is előnyös fogyasztani:
- gazdag ásványi anyagokban (foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas, króm található benne)
- gazdag vitaminokban (B1, B2, C, A)
- segíti a szervezet méregtelenítését, ezért a böjtölés hasznos segítője
- alacsony a kalóriatartalma (15 kcal/100 g), tehát fogyókúra idején is előnyös az étrendbe iktatni
- szabályozza a vérnyomást.
(Forrás: Nők lapja 2013/16.)
Megjegyzés:
- Oxalát és nitrát tartalma miatt a túl gyakori fogyasztás viszont nem ajánlott.(Forrás: Nők lapja 2013/16.)
A spenót felhasználása
Előkészítése fogyasztásra
Bármit is készítsz spenótból, az előkészítés szinte azonos.
- A mosást követően a zsenge spenótot, bébi spenótot nyersen salátába lehet tenni.
- A nyári, nagyobb, vastagabb levelű fajtánál az első lépés a szárak eltávolítása, majd mosás és párolás vagy bő, forrásban levő vízben 4 – 5 percig tartó főzés következik. A mosás legyen alapos, mert föld szennyeződés lehet rajta.
- A mirelit spenót semmiféle előkészítést nem igényel, főzni sem kell, közvetlenül felhasználható főzelék, mártás vagy krémleves készítésére.
Spenótból készíthető ételek
Nyersen a zsenge spenót
- salátákba tehető
- zöldséges italok alkotója lehet
Spenót készítése párolva, főzve
Spenót recept: a linkek a receptekhez vezetnek.
Ételek fő vagy kiegészítő alkotója
- krémleves
- főzelék mirelit spenótból
- főzelék friss spenótból
- mártás (friss spenótból vagy mirelit spenótból)
- köret (leveles vagy püré formában)
- tésztaételek (spenótos tészta, tócsni, lasagne) és pogácsák alkotója
- rétes, derelye, palacsinta, leveles tészta tölteléke
Tészták és más étele színezése
- gyúrt tészta
- galuska
- palacsinta
- krumplipüré
Jellemző fűszerei
A spenót nem igényel túl sokféle fűszert. Az alábbiak biztosan jóízűvé teszik:
- só
- fokhagyma
- bors
- házi ételízesítő vagy Vegeta Naturella sós zöldségkeverékek
- szerecsendió
Spenót télire
Ha sok spenót terem a kertedben, ajándékba kapsz, vagy olcsón jutsz hozzá, te is készíthetsz belőle mirelit spenótkrémet. Az eltevés lépései
- szárak leszedése
- mosás
- párolás kevés vízben néhány percig, amíg összeesik
- pépesítés botmixerrel
- műanyag edénybe vagy zacskóba töltés
- fagyasztás a mélyhűtő fagyásztó részében
- tárolás a mélyhűtő tároló rekeszében.
A fagyasztott spenótot meg is vásárolhatod. Két ismert márka:
Popeye alakja
A gyerekeknek szokás mondani, ha megeszed a spenótot, olyan erős leszel, mint Popeye, a tengerész, akiről dalt is írtak és rajzfilmet is készítettek, amely nagy siker volt az amerikai TV fénykorában, Robin Williams hangjával.
A testépítők körében is népszerű:
Képek: ahol származás nincs jelölve. saját felvételek, a többi kép a Google képtárából van, a származási helyet jelöltem.
Legutóbbi hozzászólások