Spárga: luxus zöldség – ezt olvastam valahol mostanában. Igaz ami igaz, ára magasabb a közönséges zöldségfélékénél, viszont sok értékes anyagot tartalmaz.
A spárga tulajdonságai
A nyugati országokban a növény zsenge, megvastagodott hajtásai eszik, keleten (Indiában és Kínában a gyökerét is felhasználják.
Fő információk a spárgáról
Előnyös tulajdonságai:
-
alacsony a kalória tartalma
-
rostokban gazdag
-
kálium – nátrium aránya kedvező
-
gazdag folátban (amely a B vitaminok családjába tartozik) és K vitaminban
A spárga hatása:
-
található benne gyulladást gátló és antioxidáns (egyes egészségügyi irányzatok rákmegelőző hatást tulajdonítanak neki)
-
kedvező hatású a gyomor-bél rendszer harmóniájára
-
vizelethajtó.
Vásárlás, tárolás, tisztítás
Általában összekötözve, műanyag tasakokban lehet kapni. Célszerű ellenőrizni, hogy friss-e. A nem friss növény alsó része lehet fás (száraz), vagy kellemetlen szagú (rohadt vagy befülledt). Az ilyen spárgát nem érdemes megvenni. Ha a kereskedő nem engedi megnézni, az gyanús, jobb, ha nem vásárolsz tőle. Ha mégis fás növényt sikerült vásárolnod, sajnos az alsó részéből le kell vágnod egy nagyobb darabot és ki kell dobnod. A friss spárgát minél előbb célszerű felhasználni (1 napnál tovább nem érdemes tárolni).
Nálunk a spárga két fajtája ismeretes:
- fehér
- zöld
A zöld spárgát az alsó fás rész (ez általában fehéres – lilás színű) letörése után nem kell tisztítani, a fehéret azonban igen (zöldségtisztítóval vagy késsel), kivéve a fejrészen 5-6 cm-t.
A spárga elkészítése
A spárga elkészítése sokféleképpen történhet – az alábbi felsorolás szerint:
- spárgakrém leves
- előétel párolva, fűszeres vajjal leöntve
- előétel párolva, húsos szalonnába tekerve és átsütve
- köret különféle sült húsokhoz (párolva)
- köret grillezett húsokhoz
- vajas zsemlemorzsába forgatva tejföllel önálló étel
- párolva felhasználható zöldséges tésztaételként
- palacsintatésztában kisütve
- párolva vegyes salátához
- és még amit kitalálsz
Kiegészítés:
Már az ókori egyiptomiak és görögök is fogyasztották, de termelni a rómaiak kezdték. Feljegyezték, hogy Julius Caesar vajjal kedvelte. Hazánkban a 16. század óta ismerik. Sok fajtája és termesztési módja van. Nálunk a fehér (vajszínű) és zöld fajtája honosodott meg.
Források:
- Wikipédia
- J. Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás (Egmont Hungary Kft)
- Christin Ingram: Zöldségek enciklopédiája (Gloria Kiadó)
Képek: saját felvételek.
Imádom a spárgát.Így baconba tekerve még nem ettem,de mivel van itthon mindkettő,így ma ez lesz a vacsorám.
Szerintem nagyon finom. Jó étvágyat!
köszi! Nagyon finom volt.Sőt még a fiam is megette,aki különben nem eszi a spárgát.