Padlizsán: török paradicsom, tojásgyümölcs néven is ismert. Az utóbbi években nálunk is egyre gyakrabban és egyre többféle étel és zöldségkrém készül belőle.
Padlizsán
Eredete
Őshazája Ázsia. A távolkeleti konyhák kedvelt és gyakran használt zöldségféléje. Később az arab országokban (ott afrodiziákumként is ismerik), majd Törökországban is elterjedt a használata. Innen került Dél-Európába: Szicíliába és Spanyolországba. Ma már egész Európában készítenek belőle ételeket, zöldségkrémeket. Hozzánk valószínűleg Törökország közvetítésével került, erre utal a török paradicsom elnevezés.
Értékes anyag tartalma
Találhatók benne:
- Ásványi anyagok: kálium, réz, magnézium, mangán
- Vitaminok: C, K, B3 és B6 vitamin
- Egyéb hasznos anyagai: folsav, rostok, antioxidánsok (a héjban).
Vásárlása
- Érett állapotban szabad megvásárolni (az éretlen zöldség mérgező anyagokat is tartalmaz).
- A friss zöldség sötétlila, fényes, kemény, kocsánya zöld. Hűtőben 5 – 6 napig tárolható.
A padlizsán felhasználása
Elkészítési lehetőségek
Sokféle módon elkészíthető, mivel
- párolható
- főzhető
- süthető (panírban is)
- grillezhető.
Fűszerei:
- bors
- csombor
- bazsalikom
- oregano
- hagyma
- fokhagyma
- petrezselyem
Megjegyzések:
- Felhasználás előtt felszeletelt állapotban célszerű besózni és fél órát állni hagyni. Így távolíthatók el belőle az esetleg jelenlévő keserű anyagok, amelyek a kész ételek ízét elronthatják.
- Bár kalóriatartalma alacsony, jó tudni, hogy sütés közben sok zsiradékot képes magába szívni, és így kalória tartalma jelentősen megnőhet.
Padlizsán receptek
A nálunk legkedveltebb dél-európai padlizsán ételek:
- muszaka (görög húsos rakott)
- ratatouille (francia lecsó)
Nálunk leginkább ismert ételfélék:
Nálunk is kedvelet zöldségkrémek:
- ajvár (szerb)
- zakuszka (erdélyi)
- padlizsánkrém (erdélyi – ott vinettának nevezik).
Források: Wikipedia, házipatika, gasztroabc
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások