Padlizsán: török paradicsom, tojásgyümölcs néven is ismert. Az utóbbi években nálunk is egyre gyakrabban és egyre többféle étel és zöldségkrém készül belőle.

Padlizsán

Padlizsán

Eredete

Őshazája Ázsia. A távolkeleti konyhák kedvelt és gyakran használt zöldségféléje. Később az arab országokban (ott afrodiziákumként is ismerik), majd Törökországban is elterjedt a használata. Innen került Dél-Európába: Szicíliába és Spanyolországba. Ma már egész Európában készítenek belőle ételeket, zöldségkrémeket. Hozzánk valószínűleg Törökország közvetítésével került, erre utal a török paradicsom elnevezés.

Értékes anyag tartalma

Találhatók benne:

  • Ásványi anyagok: kálium, réz, magnézium, mangán
  • Vitaminok: C, K, B3 és B6 vitamin
  • Egyéb hasznos anyagai: folsav, rostok, antioxidánsok (a héjban).

Vásárlása

  • Érett állapotban szabad megvásárolni (az éretlen zöldség mérgező anyagokat is tartalmaz).
  • A friss zöldség sötétlila, fényes, kemény, kocsánya zöld. Hűtőben 5 – 6 napig tárolható.

A padlizsán felhasználása

Elkészítési lehetőségek

Sokféle módon elkészíthető, mivel

  • párolható
  • főzhető
  • süthető (panírban is)
  • grillezhető.

Fűszerei:

  • bors
  • csombor
  • bazsalikom
  • oregano
  • hagyma
  • fokhagyma
  • petrezselyem

Megjegyzések:

  • Felhasználás előtt felszeletelt állapotban célszerű besózni és fél órát állni hagyni. Így távolíthatók el belőle az esetleg jelenlévő keserű anyagok, amelyek a kész ételek ízét elronthatják.

    Padlizsán lesózva

    Lesózva

  • Bár kalóriatartalma alacsony, jó tudni, hogy sütés közben sok zsiradékot képes magába szívni, és így kalória tartalma jelentősen megnőhet.

Padlizsán receptek

A nálunk legkedveltebb dél-európai padlizsán ételek:

  • muszaka (görög húsos rakott)
  • ratatouille (francia lecsó)

    Ratatouille

    Ratatouille

Nálunk leginkább ismert ételfélék:

  • rántott

    Rántott padlizsán

    Rántotva

  • töltött

    Töltött padlizsán

    Töltve

  • sörtésztában sütött
  • grillezett

    Padlizsán grillezése

    PGrillezés

Nálunk is kedvelet zöldségkrémek:

 

Források: Wikipedia, házipatika, gasztroabc

Képek: saját felvételek