Fokhagyma: a magyar és a francia konyha legkedveltebb fűszerei közé tartozik. A fokhagymával készített ételek nagyon jó ízűek és egészségünkre is kedvezőek.
Fokhagyma tárolása, tisztítása, aprítása
Leghosszabb ideig száraz, szellős helyen tárolható, füzérben, felakasztva. Ha ez nem lehetséges, legjobban teszed, ha csak kisebb mennyiségeket tartasz otthon. Sokat kísérleteztem vele a lakásban, de a konyhaszekrényben kiszárad, a hűtőszekrényben pedig megpenészedik. Ha mégis hozzájutsz nagyobb mennyiségben, készíthetsz belőle fokhagymás olajat vagy marinálhatod és jól lezárt üvegben tárolhatod. Ilyenkor a tisztítását úgy tudod elvégezni leggyorsabban, hogy a fejet fent megnyomod, és a gerezdeket két fémtál között jól megrázod (videót láttam róla, de sajnos nem jegyeztem fel a linket).
Az ételekbe vékony szeletekben is beteheted, vagy használhatsz fokhagymaprést.
Fokhagyma felhasználása a konyhában
Fűszerként:
- levesek ízesítésére (bab, lencse)
- főzelékekbe (kelkáposzta, spenót, bab, lencse
- húsok fűszerezésére (fasírozott, különféle – főleg disznóhús – spékelésére, bedörzsölésére, kolbászok, szalámik fűszerezésére
- kocsonyába – el sem képzelhető nélküle
- hagyományos és olíva olajos salátákba (uborkasaláta, vegyes olív olajos saláták)
- paradicsompüré ízesítésére
- vegyes savanyúságok alkotója
- tejföl ízesítésére (hideg étkezések kiegészítője, vagy öntet)
Önálló ételként:
- fokhagyma leves
- fokhagyma mártás
A fokhagyma betegségmegelőző, gyógyító hatása
A fokhagyma természete antibiotikum. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a légúti fertőzések. A köhögés és megfázás hagyományos ellenszere. Kedvező hatású a szív- és érrendszerre és a szervezet koleszterin szintjére. Étkezés után zavaró lehet a környezetre, ezért számos táplálék kiegészítőt előállító cégnek van fokhagymakivonatot tartalmazó készítménye, bár ezek hatékonysága vitatott.
Mire figyelj a vásárlásnál
A magyar fokhagyma nagyon jó minőségű, mert sok illóolajat tartalmaz. Mostanában kínai fokhagymát is lehet kapni, de jobb, ha a magyar termelőket támogatod. Arról ismered meg a hazánkban termelt fokhagymát, hogy a gumó alján rajta hagynak egy kis gyökércsomót, ami az importból származottról hiányzik. Másik fontos szempont, hogy ne legyen kiszáradva. Ezt úgy ellenőrizheted le, hogy megtapogatod. Ez a hasznos hagymaféle egyre több pénzbe kerül, ezért érdemes odafigyelned, hogyan tárolod és vásárolod.
Ha van jó ötleted a felhasználással kapcsolatban, szívesen venném olvasóim és a magam nevében.
Az egészségvédő hatásáról itt olvashatsz még.
Források:
- Wikipédia
- Romvári Vilmos: Fűszerek könyve
- Reader’s Digest: Fűszerek és gyógynövények nagykönyve
Kép: saját felvétel
Kedves Edit!
Köszönöm a remek recepteket és a kíváló ismeretterjesztést. A foghagymát illetően egészben lenyelve nincs kellemetlen szájszag. Általában egy nagy gerezdet 3 részbe vágva mint gyógyszert veszem be reggel, délben és este, nem rágom szét, hanem vízzel lenyelem.
Kedves Zsuzsa bocsáss meg az előúbb kicsit elkereszteltelek. Talán valamit ennem kéne a memória javítása miatt is? üdv. Zsuzsa
„számos táplálék kiegészítőt előállító cégnek van fokhagymakivonatot tartalmazó készítménye, bár ezek hatékonysága vitatott” – a megfelelő cégtől a megfelelő terméket kell vásárolni és akkor nem lesz vitatott. sztem. én megtaláltam azt, ami hozza a hozzá fűzött reményeket – bár igazából a nyers fogyasztást sem kerüljük; mézzel pl. a gyerekeknek 🙂
Köszi a cikket 🙂
Vikica
Szia, Vikica!
Köszönöm a hozzászólást és szivesen venném, úgy gondolom, mindnyájunk nevében, ha tudnál megbizható fokhagymakivonatot ajánlani.
Szia, Zsuzsa!
Semmi baj, igy is megértettem. Azt olvastam, hogy az áfonya nagyon hasznos az agynak.
Köszönöm az értékes hozzászólást, mert sokan a szaga miatt nem mernek fokhagymát enni. Nekik biztosan segit ez az ötlet.
Először is névnapod alkalmából most itt kívánok neked sok boldogságot.
Itt van egy fokhagyma kivonat receptje.Kínában talált rá egy UNESCO expedíció,egy tibeti templomnál.Én már végigcsináltam és nagyon jó volt.Orvosilag is igazolt ez a változat.
Zúzz össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
Öntsd 3 dl 96%-os alkoholba.
Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
Vászonruhán keresztül szűrd át.
Két nap után fél deciliter forralt tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este
Az első nap reggelinél egy csepp,ebédnél két csepp,vacsoránál 3 csepp.Így menjél 15 cseppig.Idáig az ötödik nap estéjére érkezel.A 6. nap reggelén szintén 15 cseppet igyál ,majd mindig egy cseppel kevesebbet.Ha elérkeztél vissza az egy csepphez,akkor másnap reggeltől napi háromszor25 cseppet igyál meg míg el nem fogy
5 évig nem kell ismételned.
Ha gondolod próbáld ki.
Andi
Én egyszerűen csak pirítósra dörzsölöm, ha olyan társaságban v. egyedül vagyok. Nagyon szeretem.
Egy régi munkahelyemen pedig szemléltettem is az antibiotikus hatást: vékony fokhagymaszeleteket tettem baktériumtenyészetekre. Szép kis gátlási zónák alakultak ki. Bár a termosztátnak döbbenetes illata lett a 20 órányi inkubáció után. 🙂 🙂
Köszönöm a névnapi jó kívánságokat és a receptet is. El fogom készíteni. Mennyi kincs lehet még a világban, amiről nem tudunk!
Ezt én is szoktam. Ennek nem éppen diétás változata: zsírban (olajban) pirított kenyérre kenni. Sokszor ettük ezt így gyermekkoromban. Egy tükörtojással a tetején akár egy jó vacsora is lehet (nagyobb étkűeknek nagyobb kenyér, két tojással).
Valami fenséges finom ízű a füstölt fokhagyma, ajándékba kaptam, így nem tudom
hogy milyen fával füstölték és mennyi ideig.Ezt csakis szalonnával ettem meg, mert másba sajnáltam volna beletenni.
Megtennéd, hogy megkérdezed az ajándékozót, honnan szerezte be vagy hogyan készítette. Gazdagabbak lennénk egy hasznos információval.
Kedves Zsuzsa!Én meg küldöm az érelmeszesedésre,és koleszterincsökkentésre való receptet!SONOTERÁPIA vizsgálatkor a bejelentkezési pultnál ajánlották!NEM BÜDÖS!!!
5 db citrom,30 gerezd fokhagyma,l liter viz.A citromot szöröstöl-böröstöl a fokhagymát megpucolva leturmixoljuk,és utánna leöntjűk 1 liter lobogó forró vizzel.Hagyjuk állni lefedve,,de egy rostos massza lesz belöle és átpasziroztam,hogy minél többet megmentsek belöle.Üvegbe téve 3 hétig iszogatni belöle naponta 3 cl-t.Ezután 8 nap szünetet tartunk,és megismételni a kúrát.Ez két évig ad védettséget a szervezet számára.Jó egészséget Éva
És még elküldöm az ARTOSIS /izületi/ kopásra a receptet.Természetgyógyásztól kaptam.Talán hasznát veszitek!!
3 db citrom, 25 dkg zellergyökér,12 dkg fokhagyma. Ledarálni,és 3 literes üvegbe tenni.Felönteni lobogó,forró vizzel,lefedni és 1 éjszakára dunsztba tenni,például egy hütőtáskába./Én ebbe szoktam a lekvárokat,paradicsomszoszt is eltenni dunsztolni/!!Reggelente éhgyomorra,evés elött 70 grammot inni,3 hónapon keresztül.Ez a recept anyag 1 hónapra elegendő.Jó egészséget!Éva
Kedves Éva!
Köszönöm a receptet. Biztosan mások is örültek neki. Én sokkal hasznosabbnak tartom a természetes gyógymódokat, mint a gyógyszereket!
Még egy köszönet ezért Neked!
Igaz, itt nem fémtálak között rázzák, de az elv hasonló:
https://www.youtube.com/watch?v=6Tm91ACrDs4&feature=related
A pirítóst én is csak fokhagymával alaposan bedörzsölve szeretem. 🙂
Szia, Gizi!
Megnéztem, valóban.
A következő receptet az interneten találta, kipróbálta és beküldte Szőts Bence.
Fokhagyma és citrom
Érrendszeri és általános meszesedés ellen,
de erős immunerősitő és baktériumölő is egyben:
Ha az (agyi) erek, vagy szívkoszorú erek beszűkülnek, vagy általános elmeszesedés tapasztalható,illetve bármilyen hajszál ér problémánk van, igyunk naponta egy kupicányi kivonatot a következő vegyülékből: 40 gerezd fokhagyma (nem permetezett) és 5 kicsi, vagy 4 nagy citrom.
Elkészítés: A fokhagymát lehéjazzuk, aprítjuk. A citromot alaposan megmossuk, a héjával együtt apróra vágjuk, mixerben összeaprítjuk péppé a fokhagymával együtt, majd egy liter vízzel a főzőlapra (tűzhely) helyezzük. DE CSAK AZ ELSŐ BUGGYANÁSIG HAGYJUK A TŰZHELYEN!
Ezután leszűrjük és üvegbe öntjük, hűvös helyen ill. hűtőszekrényben tároljuk.
A napi kupica likőr akár főétkezés előtt vagy után is fogyasztható.
A gyógymód kipróbálói állítják, hogy már 3 hetes alkalmazás után érezhető az egész testnek fiatalos regenerálódása.
A meszesedések és ezek mellékhatásai pl.: a látáscsökkenés, éles látás hiány, hallás csökkenés lassan egészen elmúlnak.
A kúrát 3 hétig kell folytatni, naponta inni, majd 8 nap szünetet kell hagyni és újra 3 hetes időtartamban megismételni.
E kétszeri kúra egész évre védettséget ad. Általános javulás áll be.
Ezt az olcsó ártalom mentes és gyógyhatású kúrát ajánlatos évente megismételni.
A fokhagyma kellemetlen szagát senki nem fogja érezni.
A fokhagyma és a citrom hatása teljes mértékben érvényesül.
A meszesedés miatt szenvedő emberek ismét nyugodtan tudnak aludni, mert a meszet feloldja és a testből kiüríti.
A fokhagyma tarolasahoz szeretnek hozzaszolni: en a hutoszekreny ajtajaban tarolom egy papirzacskoban (pl. amibe csomagoljak a gyogyszertarban a gyogyszereket, vagy barna papirzacskoban a zoldsegestol). Nem teszem muanyag zacskoba, sem a huto zoldseges fiokjaba, mert a paratol bepeneszedne… Igy az ajtoban tarolva (lazan bezart papirzacskoban) se nem szarad ki, se nem peneszedik be. Igaz, altalaban minden be van fedve a hutoben, igy nem tul paras a levego…