Édesburgonya, batáta, magyarosan édeskrumpli: csak néhány éve, hogy bevonult a konyhába és máris számtalan ételféleséget készítünk belőle. Ismerd meg!
Tulajdonságai
Származása, külső megjelenése
A batátát trópusi vidékeken szinte mindenütt termesztik, sok helyen alapélelmiszerként tartják számon. Néhány éve nálunk is folyik az édesburgonya termesztése. Nem rokona a burgonyának, csak hasonlít hozzá formájában és abban is, hogy gyökérzöldség (gumó). Héja (bőre) vastagabb, mint a burgonyáé.
Édesburgonya – wikipedia
Színe
Két alapvető színcsoportba sorolható, de ezeknek különféle alfajaik léteznek:
- sárgás bőr, narancssárga belső (hasonlóan a sütőtökhöz édeskés ízű) – nálunk ez a gyakoribb
- lilás bőr, szürkésfehér belső.
Értékes anyagai
Tápanyagok 100 g édesburgonyában:
- 24 g szénhidrát
- 2 g fehérje
- 0,3 g zsír
- 6 g rostanyag
Tehát szénhidrátban alapélelmiszer némi rost és fehérjetartalommal.
Vitaminok:
Megtalálható benne
- az A vitamin provitaminja: a béta-karotin
- B2, B6 vitaminok
- C vitamin
- E viamin
Ásványi anyagok
Ásványi anyagokban gazdag. Van benne kálium, kalcium, cink, foszfor és még egyéb nyomelemek.
(Források: Wikipédia, Házipatika)
Az édesburgonya, batáta vásárlása
A vásárlásnál az alábbiakra célszerű figyelni
- bőre ne legyen ráncos vagy sérült (a sérült helyeken könnyen megindulhat a penészedés)
- három napon belül célszerű elfogyasztani
- tárolása ne a hűtőben, hanem száraz, hűvös helyen történjen.
Meg kell jegyeznem azonban, hogy jóval drágább, mint a burgonya vagy a sütőtök.
(Forrás: Házipatika)
Édesburgonya elkészítése
Az édesburgonya
- főzhető
- párolható
- süthető
- grillezhető.
Praktikusan minden készíthető belőle, ami a burgonyából, hogy csak a legfontosabbakat említsem:
- leves
- krémleves
- főzelék
- köret (püré, tepsis, sült, főzött, párolt)
- saláta
- zöldséges ételek (töltött, rakott, baconba göngyölt, tócsni, fasírt)
- tészták (krokett, lángos)
Ha eddig nem tetted, ismerkedj meg ezzel az értékes zöldséggel és készíts belőle különféle ételeket!
Legutóbbi hozzászólások