Csicseriborsó: tápanyag-, rost- és más értékes anyag tartalma miatt egyre nagyobb szerepet kap nálunk is a termelésben és táplálkozásban.

Csicseriborsó 1

A csicseriborsó származása

Már több ezer éve termelik Kis-Ázsiában, innen származott el Indiába, Pakisztánba, Iránba, Törökországba és Ausztráliába, Amerikába és egyes afrikai országokba, ahol fontos tömegélelmezési cikk. Európában a mediterrán országokban terjedt el. Magyarországon csak szórványosan termesztik, de igény szerint külföldről behozzák.

Csicseriborsó csomagolva

Csomagolva

Megjegyzés:

  • Íze kicsit hasonlít a sárgaborsóhoz.
  • Jelenleg drágább, mint a nálunk is termesztett száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó).
  • Csicseriborsó termés

    Termés

A csicseriborsó tulajdonságai

Tápanyag tartalma

Tápanyagtartalma nagyon értékes:

  • 20 % fehérje
  • 40 % szénhidrát
  • rostokban gazdag
  • vitamin tartalma: B1 és B6
  • ásványi anyag tartalma: magnézium, vas, cink

Forrás: wikipedia

Élettani hatásai

A legfontosabb élettani hatásai:

  • vérnyomás normalizálása
  • koleszterin kiürülése a szervezetből
  • mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását
  • mérsékli a székrekedés okozta nehézségeket
  • a belőle készült liszt a gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet

Forrás: hazipatika.hu

Csicseriborsóból készíthető ételek

A csicseriborsóból készíthető ételek egyre változatosabbak:

  • csicseriborsó krém (humusz)
  • krémleves
  • leves
  • köret: főzve, más alapanyagokkal keverve
  • fasírt
  • ragu
  • lecsó alkotója
  • saláta alap (főzve)
  • sütőtökös fűszeres ragu
  • pirított rágcsa (olívaolajjal, sóval, borssal, csípős paprikával)

A jövőben egyre több recepttel találkozhatunk majd.