Csicseriborsó: tápanyag-, rost- és más értékes anyag tartalma miatt egyre nagyobb szerepet kap nálunk is a termelésben és táplálkozásban.
A csicseriborsó származása
Már több ezer éve termelik Kis-Ázsiában, innen származott el Indiába, Pakisztánba, Iránba, Törökországba és Ausztráliába, Amerikába és egyes afrikai országokba, ahol fontos tömegélelmezési cikk. Európában a mediterrán országokban terjedt el. Magyarországon csak szórványosan termesztik, de igény szerint külföldről behozzák.
Csomagolva
Megjegyzés:
- Íze kicsit hasonlít a sárgaborsóhoz.
- Jelenleg drágább, mint a nálunk is termesztett száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó).
-
Termés
A csicseriborsó tulajdonságai
Tápanyag tartalma
Tápanyagtartalma nagyon értékes:
- 20 % fehérje
- 40 % szénhidrát
- rostokban gazdag
- vitamin tartalma: B1 és B6
- ásványi anyag tartalma: magnézium, vas, cink
Forrás: wikipedia
Élettani hatásai
A legfontosabb élettani hatásai:
- vérnyomás normalizálása
- koleszterin kiürülése a szervezetből
- mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását
- mérsékli a székrekedés okozta nehézségeket
- a belőle készült liszt a gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet
Forrás: hazipatika.hu
Csicseriborsóból készíthető ételek
A csicseriborsóból készíthető ételek egyre változatosabbak:
- csicseriborsó krém (humusz)
- krémleves
- leves
- köret: főzve, más alapanyagokkal keverve
- fasírt
- ragu
- lecsó alkotója
- saláta alap (főzve)
- sütőtökös fűszeres ragu
- pirított rágcsa (olívaolajjal, sóval, borssal, csípős paprikával)
A jövőben egyre több recepttel találkozhatunk majd.
Türelmet és gyors gyógyulást kívánok!
Már több éve szerepel az étel sorok között, a család szereti, a sok félesége miatt is.
Hasznos kar tornáztatást, kellemes egészséget.