Burgonya: nagyon kedvelt és gyakran készített zöldség. Számtalan étel készíthető belőle, szint minden héten kerül valamilyen burgonyás étel az asztalunkra.
Burgonya – tudnivalók
Származása
Peru és Chile hegyvidékein már évezredek óta termelik. Európába (hazánkba is) a 16. században jutott el. Magyarországon a közel 200 éve termesztik.
A növény
50 – 90 cm magasra nő. Gumóját fogyasztjuk, amelyek a földben fejlődnek ki. Súlyuk a felszedéskor általában 40 – 200 g. Természetes élőhelyén évelő. Egyébként évente egyszer terem.
Értékes anyag tartalma
Vitaminok: B, K és C vitamint tartalmaz. C vitamin tartalma tárolás és sütés-főzés közben csökken. Héjában és rövid ideig főzve marad meg belőle a legtöbb.
A burgonya fajtái
- Nem szétfőlős fajták: felhasználható például salátának, főtt krumplinak, rakott krumplinak, ragukba.
- Szétfőlős fajták: krumplipüré és különfél sült krumplik, krumplis tészta készíthető belőlük.
Forrás: Wikipédia
A burgonya felhasználása
Felhasználható keményítő készítésére, szeszgyártásra és az apró krumplik takarmányozásra, de legnagyobb része táplálékként asztalunkra kerül.
Burgonyás ételféleségek
Szinte nincs olyan ételcsoport, amelyben a burgonya valamilyen formában nem szerepelne és szinte nincs olyan hét, hogy valamilyen formában el ne készítenénk.
- Főzhető, süthető sütőben és olajban, pürésíthető, tészta és pogácsa készíthető belőle.
- Elkészíthető egészben vagy tetszés szerint feldarabolva.
Az alábbi ételcsoportok mindegyikében vannak burgonyás ételek:
- Levesek
- Főzelékek
- Köretek
- Saláták
- Tészták
- Hidegkonyhai készítmények
- Töltött, rakott, paprikás ételek
Burgonyás receptek:
A nagyszámú leírásból csak néhányat kiragadva:
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások