Tintahal: nem hal és nem polip, a tenger gyümölcse. A Földközi tenger és az Északi tenger partvidékén fekvő országokban kedvenc csemege. Nálunk különlegesség.

Tintahal - stock képek

Tintahal – stock képek

Tintahal és jellemzői

Elnevezés

Elnevezését onnan kapta, hogy amikor veszélybe kerül, feket festéket (szépia) bocsát ki magából, és ilyen módon láthatatlanná válik az üldöző számára. Nem azonos a kalmárral, de sok hasonlóság van közöttük.

Jellemzők

  • Nem hal, mert nem uszonyokkal, hanem lábakkal közlekedik, amelyek közül kettő fogókar, 8 pedig rövidebb nyúlvány. Fejlábú, mert lábai közvetlenül a fejéből nőnek ki, mint a polipnak. Viszont nem is polip, mert 10 lába van (a polipnak csak 8), és lábain nincsenek tapadókorongok, mint a polipoknak.
  • A tenger kaméleonjának is nevezik, mert bőrének színét széles skálán képes változtatni. Ezzel kommunikál illetve álcázza magát
  • Általában 15 -20 cm-re nő meg, de egyes példányok a fél métert is elérhetik.

    Tintahal - nosalty

    Tintahal – nosalty

Forrás: Wikipédia

A tintahal felhasználása a gasztronómiában

Bármilyen étel készül belőle, fontos tudni, hogy percek alatt elkészül. Hosszabb ideig sütve-főzve rágóssá és élvezhetetlenné válik.

A tintahalból készíthető ételek

  • grillezett

    Grillezett tintahal - Omneluxus

    Grillezett – Omneluxus

  • ropogósra sütött
  • töltött

    Töltött tintahal - nosalty

    Töltött – nosalty

  • paellába
  •  rántva

    Rántott tintahal - gasztroabc

    Rántott – gasztroabc

  •  sörtésztában

    Tintahal sörtésztában - lajosmari

    Sörtésztában – lajosmari

  • apró tintahalak sörtésztában

Az ételek kiegészítői:

  • fűszerek (só, bors, fokhagyma)
  • citrom

 

Források: különféle honlapok, online újságok tintahallal kapcsolatos cikkei

Képek forrása: képek felirataiban.