Tintahal: nem hal és nem polip, a tenger gyümölcse. A Földközi tenger és az Északi tenger partvidékén fekvő országokban kedvenc csemege. Nálunk különlegesség.
Tintahal és jellemzői
Elnevezés
Elnevezését onnan kapta, hogy amikor veszélybe kerül, feket festéket (szépia) bocsát ki magából, és ilyen módon láthatatlanná válik az üldöző számára. Nem azonos a kalmárral, de sok hasonlóság van közöttük.
Jellemzők
- Nem hal, mert nem uszonyokkal, hanem lábakkal közlekedik, amelyek közül kettő fogókar, 8 pedig rövidebb nyúlvány. Fejlábú, mert lábai közvetlenül a fejéből nőnek ki, mint a polipnak. Viszont nem is polip, mert 10 lába van (a polipnak csak 8), és lábain nincsenek tapadókorongok, mint a polipoknak.
- A tenger kaméleonjának is nevezik, mert bőrének színét széles skálán képes változtatni. Ezzel kommunikál illetve álcázza magát
- Általában 15 -20 cm-re nő meg, de egyes példányok a fél métert is elérhetik.
Forrás: Wikipédia
A tintahal felhasználása a gasztronómiában
Bármilyen étel készül belőle, fontos tudni, hogy percek alatt elkészül. Hosszabb ideig sütve-főzve rágóssá és élvezhetetlenné válik.
A tintahalból készíthető ételek
- grillezett
- ropogósra sütött
- töltött
- paellába
- rántva
- sörtésztában
- apró tintahalak sörtésztában
Az ételek kiegészítői:
- fűszerek (só, bors, fokhagyma)
- citrom
Források: különféle honlapok, online újságok tintahallal kapcsolatos cikkei
Képek forrása: képek felirataiban.
Legutóbbi hozzászólások