Téli gyümölcsök: fontos téli vitamin és ásványi anyag források. Fogyasztásuknál cukor tartalmukat is ajánlatos figyelembe venni.

Téli gyümölcsök

A gyümölcsök esetében nem árt tájékozódni azok cukor tartalmáról illetve glikémiás indexéről.

A glikémiás index

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy egy adott étel mennyiben emeli meg a vércukor szintet. Ez azért fontos, mert a vércukor szint emelkedésére a szervezetben az inzulin nevű hormon termelődik, és ha ez tartósan és folyamatsan fennáll, cukorbetegség lehet a következmény. A mennyiségektől függő értékeket a glikémiás terhelés határozza meg, és ez az, amire figyelni érdemes. Ha találkozol a glikémiás terhelés adataival, akkor három értéket találhatsz: 

  • alacsony: 0 – 10
  • közepes: 10 – 20
  • magas: 20 fölött

Mielőtt még megijednél a számoktól, a lényeg: ne fogyassz sok cukrot – és itt elsősorban a háztartásban használt kristály-, kocka- és porcukorra gondolok, amelyeknek magas a glikémiás indexe. Ezek a finomított cukorféleségek gyorsan felszívódnak, a szervezetben inzulin termelődik, amelynek tartós magas értéke cukorbetegséget okozhat. Cukor helyett egyél inkább gyümölcsöket, amelyek cukortartalmuk mellett számtalan értékes anyagot tartalmaznak és rost tartalmuk miatt felszívódásuk is lassúbb. Ha valaki cukorbetegségben szenved, a súlyosságtól függően vegye igénybe orvos vagy természetgyógyász tanácsát a gyümölcsfogyasztással kapcsolatban.

 

Téli gyümölcsök

Banán: 

Alacsony kalória tartalom – általában nem így tudjuk – mellett kálium és rost tartalma jelentős, segíti a belekben működő jó baktériumok fennmaradását.  Egyik nagy előnye, hogy időhiányban akár egy-egy étkezést is pótolhat.Banán

Kivi: 

Ez a gyümölcs értékes C vitamin forrás, majdnem kétszer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban. Rost-, kálium- és magnézium tartalma is jelentős. Kínából származik, de manapság Ausztráliában, Új-Zélandon és Kaliforniában termelik. Az érett kivi lédús, ezért friss gyümölcslé is készíthető belőle. 

Citrom: 

Sok C-vitamint tartalmaz. Már a 18. században felfedezték, hogy fogyasztásával megelőzhető a skorbut nevű betegség, amely miatt a 15. és 16. száradban a híres hajósok: Vasco da Gama és Magellán az óceánkon hajózva – ahol hosszú ideig nem jutottak hozzá friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz – legénységének nagy része életét vesztette. Később James Cook, egy korabeli kutatás alapján saját tengerészeinél savanyú káposzta (amelyben szintén sok C-vitamin van) és citromlé rendszeres kiosztásával  megakadályozta a skorbut kialakulását. A citromban a C-vitamin mellett gyulladásgátló anyagok is vannak és lúgosító hatása is ismert.  Citrom

Narancs: 

C-vitamin tartalma jelentős, de számos más értékes anyag tartalmával segíti egészségünk fennmaradását. Kalciumot, rostokat és gyulladásgátló anyagokat tartalmaz. A gyümölcs héja is nagyon egészséges lenne, de sajnos, mivel nem ismerjük a tárolási és szállítási körülményeket, jobb, ha ennek fogyasztásáról lemondasz.Narancs

Grépfrút:

C-vitamint, kisebb mennyiségben kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A piros színűben gyümölcsben sok más antioxidáns és A vitamin is van. Alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlható.

Alma:

A hazai földben termő almának nincs párja. Erről a gyümölcsről olvashatsz részletesen az „Őszi gyümölcsök” című  bejegyzésben. A télálló fajták az üzletekben és a piacokon egész télen kaphatók.Alma

 Körte:

Kalcium, foszfor, magnézium, valamint rost tartalma jelentős ennek a szintén itthon termő gyümölcsnek.Télálló fajtáihoz egész télen hozzájuthatsz. Nyersen is finom, de párolt formában bizonyos húsételek kellemes kiegészítője.Körte

Birsalma:

Ez a gyümölcs itthon is terem. Rost és C-vitamin tartalma miatt előnyös lenne nyersen is enni, de ezt nem sokan teszik fanyar, kesernyés íze miatt. Sütve, főzve vagy püré formájában elkészítve sült húsok remek kiegészítője. Birsalma sajtot is szokás készíteni, ami nagyon finom (főként, ha dió is van benne), de ajánlatos vele vigyázni, mert nagyon magas a cukor tartalma. Birsalma

 

Egészséged érdekében kerüljenek asztalodra naponta a téli gyümölcsök!

 

Őszi gyümölcsök is érdekelhetnek.

 

Forrás: Jonny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás.