Mangó: édes ízű, egzotikus gyümölcs. Őshazája India. Színe a sárga és vörös között változik, mérete fajtájától függően a szilvától a dinnye méretéig terjed.
A mangó tulajdonságai
A hazánkban kapható fajta a narancsok méretéhez hasonló. Nagyméretű, lapos magja van, amely nem válik el a gyümölcs húsától, ezért nehezebben lehet eltávolítani. Jó éles késsel kivágható. Ott, ahol rendszeresen fogyasztják, meghámozzák és úgy eszik, mint nálunk az őszibarackot: lerágják a magjáról. Íze is hasonlít egy kicsit az őszibarackhoz és ha érett, könnyen leharapdálható a magról.
A mangó hasznos anyag tartalma
- Magas a szénhidrát tartalma.
- A benne levő vitaminok: A (béta-karotin elővitamin formában), B1, B2, C és E vitamin.
- Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, nátrium, kálium, magnézium, vas.
- Gyomorvédő enzimet tartalmaz.
- Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
Nem véletlenül neveztem különleges gyümölcsnek. Mivel szénhidrát tartalma magas, a banánhoz hasonlóan, szinte helyettesíthet napközben egy gyors étkezést. Ha megnézed, értékes vitaminokat, valamint ásványi anyagok egész sorát tartalmazza. Ehhez jön még az a két, szintén nem elhanyagolható tulajdonság, hogy gyomorvédő enzimet is tartalmaz, valamint, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét. Ugye, hogy különleges gyümölcs a mangó?
A mangó felhasználása
- Készítenek belőle: konzervet, lekvárt, aszalt gyümölcsöt.
- Nyersen: salátákba keverik, rák- és halételekhez valamint sonka mellé is tálalják.
Hiedelem
A távol-keleti országokban a szerelem szimbólumának tartják. Esküvőkön is lehet vele találkozni, mint a gyermekáldás segítőjével.
Recept: mangóturmix
Hozzávalók:
- 400 g hámozott, magozott mangó
- 100 g tehéntúró
- 100 g őszibarack lé
Elkészítés:
A mangót meghámozod, feldarabolod, megturmixolod, majd hozzáadod az őszibarack lét és az összetört tehéntúrót, és ismét turmixolod. Behűtve finom.
Források:
- Wikipédia
- hazipatika.com
Mangó fényképek: saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások