Mangó: édes ízű, egzotikus gyümölcs. Őshazája India.  Színe a sárga és vörös között változik, mérete fajtájától függően a szilvától a dinnye méretéig terjed.

Mangó - egy különleges gyümölcs

A mangó tulajdonságai

A hazánkban kapható fajta a narancsok méretéhez hasonló. Nagyméretű, lapos magja van, amely nem válik el a gyümölcs húsától, ezért nehezebben lehet eltávolítani. Jó éles késsel kivágható. Ott, ahol rendszeresen fogyasztják, meghámozzák és úgy eszik, mint nálunk az őszibarackot: lerágják a magjáról. Íze is hasonlít egy kicsit az őszibarackhoz és ha érett, könnyen leharapdálható a magról.

A mangó hasznos anyag tartalma

  • Magas a szénhidrát tartalma.
  • A benne levő vitaminok: A (béta-karotin elővitamin formában), B1, B2, C és E vitamin.
  • Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, nátrium, kálium, magnézium, vas.
  • Gyomorvédő enzimet tartalmaz.
  • Csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Nem véletlenül neveztem különleges gyümölcsnek. Mivel szénhidrát tartalma magas, a banánhoz hasonlóan, szinte helyettesíthet napközben egy gyors étkezést. Ha megnézed, értékes vitaminokat, valamint ásványi anyagok egész sorát tartalmazza. Ehhez jön még az a két, szintén nem elhanyagolható tulajdonság, hogy gyomorvédő enzimet is tartalmaz, valamint, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét. Ugye, hogy különleges gyümölcs a mangó?

A mangó felhasználása

  • Készítenek belőle: konzervet, lekvárt, aszalt gyümölcsöt.
  • Nyersen: salátákba keverik, rák- és halételekhez valamint sonka mellé is tálalják.

Hiedelem

A távol-keleti országokban a szerelem szimbólumának tartják. Esküvőkön is lehet vele találkozni, mint a gyermekáldás segítőjével.

Recept: mangóturmix

Hozzávalók:

  • 400 g hámozott, magozott mangó
  • 100 g tehéntúró
  • 100 g őszibarack lé

Elkészítés:

A mangót meghámozod, feldarabolod, megturmixolod, majd hozzáadod az őszibarack  lét és az összetört tehéntúrót, és ismét turmixolod. Behűtve finom.

Források:

  • Wikipédia
  • hazipatika.com

 

Mangó fényképek: saját felvételek.