A gránátalma Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint a Földközi tenger vidékén elterjedt.Sok értékes anyagot tartalmaz, ezért jó, ha megismerkedsz vele.

A gránátalma belseje

Fajtái

A gránátalmának több fajtája ismeretes:

  • fehér
  • sárgás zöld
  • sötétpiros
  • feketés ibolya.

Ezek közül a sárgás zöld és a sötétpiros a legelterjedtebb. Amikor a gránátalmát ketté vágjuk,  láthatóvá válnak a benne levő bordó színű magok. Ezek ehetők, a többi része ehetetlen.

Mit tartalmaz?

  • antioxidánsokat
  • káliumot és kalciumot
  • C-vitamint.

A gránátalma magok felhasználása

  • Ázsiában szőnyegek és fonalak színező anyaga
  • Indiában fűszer
  • élelmiszer (gyümölcs)
  • a karibi térségben a belőle készült szirup koktélok alapanyaga.

granatalma-magok

A gránátalma magok hatása és gyógyhatása

A szervezetre számos kedvező hatása van:

  • a szív- és érrendszerre: vérnyomáscsökkentő, vérrög képződést gátló, vérhígító, hosszabb időn át fogyasztva csökkenti az érfali lerakódásokat, a koleszterin csökkentő gyógyszerek hatását javítja
  • gátolja a gyulladásos megbetegedések kialakulását és lassítja a rákos daganatok növekedését
  • az ókori írások Aphrodité gyümölcseként emlegetik (a sok mag a szerelem, a termékenység és a bőség jelképe volt), abban az időben afrodiziákumként is fogyasztották.

Gyümölcssaláta gránátalma magokkal

Hozzávalók:

  • 1 db gránátalma
  • 2 db alma
  • 3 db kivi
  • 2 db narancs vagy 4 db mandarin
  • 1 db banán
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál méz.

Előkészítés:

A kivi és a narancs héját eltávolítod és darabokra vágod. Az almát és a banánt felszeleteled, meglocsolod a citromlé felével.

Elkészítés:

Egy zárható műanyag edénybe teszed az előkészített gyümölcsöket, meglocsolod a maradék citromlével, hozzáadod a mézet, az egészet összeforgatod, a dobozt lezárod és egy napra a hűtőbe teszed, utána fogyasztható.

Megjegyzés:

Ez csak egy változat a salátára, bátran kísérletezhetsz más összetétellel.

 

Forrás: Wikipédia

 

Gránátalma képek: saját felvételek.