A gránátalma Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint a Földközi tenger vidékén elterjedt.Sok értékes anyagot tartalmaz, ezért jó, ha megismerkedsz vele.
Fajtái
A gránátalmának több fajtája ismeretes:
- fehér
- sárgás zöld
- sötétpiros
- feketés ibolya.
Ezek közül a sárgás zöld és a sötétpiros a legelterjedtebb. Amikor a gránátalmát ketté vágjuk, láthatóvá válnak a benne levő bordó színű magok. Ezek ehetők, a többi része ehetetlen.
Mit tartalmaz?
- antioxidánsokat
- káliumot és kalciumot
- C-vitamint.
A gránátalma magok felhasználása
- Ázsiában szőnyegek és fonalak színező anyaga
- Indiában fűszer
- élelmiszer (gyümölcs)
- a karibi térségben a belőle készült szirup koktélok alapanyaga.
A gránátalma magok hatása és gyógyhatása
A szervezetre számos kedvező hatása van:
- a szív- és érrendszerre: vérnyomáscsökkentő, vérrög képződést gátló, vérhígító, hosszabb időn át fogyasztva csökkenti az érfali lerakódásokat, a koleszterin csökkentő gyógyszerek hatását javítja
- gátolja a gyulladásos megbetegedések kialakulását és lassítja a rákos daganatok növekedését
- az ókori írások Aphrodité gyümölcseként emlegetik (a sok mag a szerelem, a termékenység és a bőség jelképe volt), abban az időben afrodiziákumként is fogyasztották.
Gyümölcssaláta gránátalma magokkal
Hozzávalók:
- 1 db gránátalma
- 2 db alma
- 3 db kivi
- 2 db narancs vagy 4 db mandarin
- 1 db banán
- 3 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál méz.
Előkészítés:
A kivi és a narancs héját eltávolítod és darabokra vágod. Az almát és a banánt felszeleteled, meglocsolod a citromlé felével.
Elkészítés:
Egy zárható műanyag edénybe teszed az előkészített gyümölcsöket, meglocsolod a maradék citromlével, hozzáadod a mézet, az egészet összeforgatod, a dobozt lezárod és egy napra a hűtőbe teszed, utána fogyasztható.
Megjegyzés:
Ez csak egy változat a salátára, bátran kísérletezhetsz más összetétellel.
Forrás: Wikipédia
Gránátalma képek: saját felvételek.
Hogy lehet megpucolni, evésre előkészíteni a gránátalmát?
Nekem csak szenvedéssel sikerül. Tud valaki jó módszert?
Köszönettel. nagyfero
Sziasztok!
Zsuzsa, lehet én vagyok figyelmetlen, de a receptből mintha kimaradt volna a gránátalma 🙂
Köszi Zsuzsa, örülök, olvashattam róla 🙂
Sziasztok!
Zsuzsa, lehet én vagyok figyelmetlen, de a receptből mintha kimaradt volna a gránátalma 🙂
Köszi Zsuzsa, örülök, olvashattam róla 🙂
Szia nagyfero!
mi szeletekre vágjuk és kiskanállal vagy kézzel kihámozzuk a magokat; ha elég érett a gyümölcs, könnyedén elválik a hártyájától. amire figyelni kell, semennyi hártya ne maradjon rajta, mert iszonyú keserű 🙁
Vykyca
Vykyca! Én úgy látom,hogy a hozzávalóknál a legelső az,hogy 1 db gránátalma.
Köszi,hogy írtál róla Zsuzsa,mert én egyszer kóstoltam és nem nyerte el a tetszésemet,lehet ahártyája miatt,most adok neki még egy esélyt.
Én valami olyasmit hallottam, hogy félbe kell vágni és fakanállal ki kell ütni belőle a magokat. Ha érett állítólag szuperül megy. Még nem próbáltam. 🙂
Szia, Vykyca!
Szerintem sem maradt ki, az első a hozzávalók közül. Mostanában többször találkozom gránátalmával, engem is érdekelni kezdett, ezért utána néztem, igy született a cikk.
Szia, Bea!
Köszönöm a kiegészitést, én is hasonló módszerről olvastam, de még én sem próbáltam ki.
Szia, Andi!
Itt, ahol most vagyok, ez a gyümölcs nem olyan különlegesség, mint nálunk. Használják torták, sütemények diszitésére is.
Szia, Vykyca és nagyfero!
Én a Bea által ajánlott módszerről olvastam, de még nem próbáltam ki. Kiegészitésként: ütögetés előtt a félbevágott gránátalmát kicsit meg kell nyomogatni, igy könnyebben kiesnek a magok.
Szia Nagyfero!
Most néztem egy videót, ki is próbáltam mindjárt, s nagyon jól sikerült, mindenféle „pancs” nélkül megpucolni a gránátalmát.
Egy tálat megtöltesz vízzel, levágod az egyik „kalapját”, s belefojtod a vízbe.
A héját bevagdosod és a víz alatt elkezded szétszedni. Könnyen elválik a mag, a héját pedig kidobom, a magokat pedig szürőlapáttal kiszedem. Így még ami kicsi héja marad, azt is könnyen el lehet távolítani.
Ha netán nem voltam egyértelmű a google-ba beírod, hogy gránátalma szétszedése, előjön egy video, én is azt néztem meg, s tényleg bevált.
Köszönöm én is az információt. Eddig ez a legjobb azok közül, amelyeket hallottam.