Cseresznye: az első nyári gyümölcsünk (az epret még tavaszinak számítom). Szeretjük enni a gyümölcsöt és ételeket, süteményeket is készítünk belőle.
Cseresznye
Hol terem a cseresznye?
A cseresznye fa szinte egész Európában megtalálható. (Nem azonos a Japánban honos híres virágú fák gyümölcsével, mert az nem ehető.) Nálunk szinte nincs olyan falusi kert, amelyben ne volna egy-egy hatalmas cseresznyefa, tavasszal gyönyörű virágokkal, nyár elején ízletes gyümölcsökkel.
A cseresznye értékes anyagai
Kedvenc gyümölcseink egyike, sok értékes anyagot tartalmaz.
- Az alap-tápanyagok közül fehérjét és zsírt szinte semmit, szénhidrátot viszont jelentős mennyiséget tartalmaz főleg érett állapotban, mivel a benne levő gyümölcscukor mennyisége elsősorban attól függ, mennyire érett a gyümölcs. Az emésztést segítő rostokban is gazdag.
- C-vitamin tartalma jelentős.
- Ásványi anyagok közül tartalmaz káliumot, nátriumot, kaciumot, foszfort, kobaltot és vasat.
- Mint minden színes (piros, sötét) gyümölcs, antioxidáns tartalma is jelentős, amely a szervezetre kedvező élettani hatással van. Izületi gyulladást megelőző illetve a fájdalmat csillapító hatással rendelkezik.
- Szárából vízhajtó tea készíthető.
Fajtái
Nagyon sok cseresznyefajta létezik, szinte lehetetlen felsorolni. Csak néhány ezekből: a fehér, a fekete és a híres germeszdorfi.
A fenti információk forrása: Wikipédia
Felhasználása
A gyümölcsöt szívesen fogyasztjuk, de ételeket és süteményeket is készítünk a felhasználásával. Ismertebbek:
Ételek
- gyümölcsleves cseresznyével
- cseresznyemártás, cseresznyeszósz
Sütemények
- cseresznyés pite
- cseresznyés rétes
- cseresznyés piskóta
Tartósítás
Amikor sok van belőle, eltesszük télire:
- cseresznyebefőtt
- cukor nélkül dunsztolt süteménybe való
- fagyasztott formában
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások