Avokádó: trópusi gyümölcs. Közép-Amerikából származik. Sok értékes anyagot tartalmaz. Különféle ételfajták alkotója, általában nyers állapotban.
Az avokádó alkotói és előnyös hatásai
A gyümölcs
Sok fajtája létezik, fán termő gyümölcs. A termések formája, színe és mérete is különböző. Érett, de még szilárd állapotban szedik le. 7 – 19 fok hőmérsékleten kb. 1 hónapig tárolható. Hazánkban is megterem. Értékes alkotói miatt szuperélelmiszerként tartják számon.
Értékes alkotói
- vitaminok: A-, B1-, B2-, C- és E vitamin
- ásványi anyagok: kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium és magnézium
- többszörösen telitetlen zsírsavak (az avokádó olajában)
Afrodiziákumként is ismert (feltehetően az alakja miatt).
Forrás: Wikipedia
Hatása az emberi szervezetre
- antioxidáns hatás
- előnyös a szív- és érrendszerre, többszörösen telítetlen zsírsav tartalma következtében koleszterinszint csökkentő
- savtartalma jelentéktelen, lúgosító hatású
- cukortartalma nagyon alacsony
- csökkenti az izületi fájdalmakat.
Forrás: Házipatika
Az avokádó feldolgozása, felhasználása
Ha kemény gyümölcsöt sikerült vásárolnod, várj két-három napot, amíg kissé megpuhul. Felvágás után gyorsan megbarnul (a citrom csak átmenetileg védi meg ettől, ezért – ha csak nem sok személyre készül – egyszerre csak egy gyümölcsöt érdemes feldolgozni.
Előkészítése
Középen kettévágod a belső magig. Szétveszed, a magot eltávolítod, a gyümölcshúst egy kiskanállal kikaparod a héjból.
Az avokádó felhasználása
Általában nyersen fogyasztják, de léteznek sült változatok is.
- Avokádó krém (guacamole): leggyakrabban ez készül belőle különféle más összetevőkkel kiegészítve. Ehető vaj helyett pirított kenyérből készült szendvicseken, akár kaviárral vagy más zöldségekkel kiegészítve.
- Olaj étkezési és kozmetikai célokra.
- Egyéb felhasználás: energiaitalként (smoothie), salátákba, desszertkrémekbe, jégkrémként, tortillákba, sushiba, tükörtojással, töltve, bacon szalonnába töltve és sütve, rántva.
Legutóbbi hozzászólások