Ananász: különleges gyümölcs. Kemény burok védi a finom, ehető belsőt. Nem kapható minden utcasarkon, de a belőle készített termékeket szinte minden élelmiszerüzletben megveheted.

Ananászos csirkemell 1

Ananász

Termesztése

Trópusi növény. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Itt ültetvények vannak. Mivel kemény burok védi a belső részt, a termelésnél általában nem szükséges rovarirtót használni, ezért ez a gyümölcs sem tartalmaz káros anyagokat. A mérsékelt égövön tenyésztő házakban termelik. (Forrás: Wikipedia)

Forgalmazása

Kereskedelmi forgalomban az alábbi formában kapható:

  • gyümölcs
    Ananász 1

    Gyümölcs 1

    Ananász gyümölcs

    Gyümölcs 2

  • konzerv befőtt (karikák vagy kockák formájában)

    Ananász befőtt konzerv

    Befőtt konzerv

  • gyümölcslé

    Ananászlé

    Ivólé

Hatása az egészségre

Az alábbi hatásokban nyilvánul meg:

  • segíti az emésztést (a benne levő enzim hatásának köszönhetően – ezért készülnek belőle „fogyókúrás” tabletták)
  • gyorsítja a sebgyógyulást (gyulladáscsökkentő hatás)
  • természetes vérhígító
  • mangánt és C vitamint is tartalmaz.

(Forrás: Jonny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás)

Jó tudni:

Az egészségre hasznos anyagok nagy része nem a gyümölcsben, hanem a szárában van, ami ehetetlen. Ebből készítik a különféle táplálékkiegészítőket is.

Ananász a gasztronómiában

Felhasználása szélesebb körű, mint gondolnád:

Fogyasztható:

  • nyersen – szeletelése szépen és praktikusan ananász-szeletelővel történet, amelyet úgy lehet használni, mint egy dugóhúzót
  • ital formájában
  • befőtt formájában (karikákra szeletelve vagy kockákra vágva).

    Ananász szeletelő

    Szeletelő

 

  • Ananász karikák

    Karikák

     

    Ananász kockák

    Kockák

  • fagylaltként
  • grillezve
  • bundázva és kisütve (rántott ananász karikák)
  • pizza feltétként (Hawaii pizza)
  • húsok köreteként
    Ananászos csirkemell

     Csirkemellhez

     

    Képek:

  • termékfotók, Google képtár
  • nyers ananász és étel: saját fotók