Kuszkusz: hántolt, őröletlen vagy daraszerűre őrölt durum búzából készül. A daraszemeket lisztréteggel bevonják, így azok könnyen magukba szívják a nedvességet.
A kuszkusz készítési módjai és felhasználása
Észak-Afrikából származik. Első ránézésre száraztésztának látszik. Olyan, mint egy apró gépi tarhonya, de nem az. Főzéssel vagy párolással lehet belőle ételt készíteni, amelyet változatos módon lehet az étkezésben felhasználni.
Elkészítési változatai
- Hagyományos elkészítési módja: kúp alakú edényben ragu fölött megpárolják, a főzött étel ízeit is magába szívja.
- Elkészíthető pároló betétes edényben gőz fölött.
- Megfőzhető egyszerű pároló edényben.
- Salátához 20 perces vizes áztatás is elegendő.
Felhasználási lehetőségei
Az utóbbi időkben hazánkban is szélesíti ételeink választékát. Felhasználási módjai:
- köret (pörkölthöz, paprikáshoz vagy más, szaftos húsételhez)
- levesbetét
- zöldséges ételek alkotója
- zöldséges töltelékek alkotója
- saláták tartalmas kiegészítője.
Kuszkusz köret készítése
Legegyszerűbb elkészítése a rizs főzéséhez hasonló.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 5 perc
- Főzési idő: 20 perc
Összesen: 25 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 3 dl kuszkusz (20 dkg)
- 4,5 dl húsleves, hús alaplé vagy víz
- 2 csipet só (húsleves sósságától függően – lehet, hogy nem is kell)
Bevásárlólista
- 20 dkg kuszkusz
Emlékeztető: húsleves, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só
Kuszkusz köret elkészítése, főzése
- Nedvesítsd be szűrőkanálban folyó víz alatt.
- Tedd pároló edénybe.
- Add hozzá a főzőlét (húslevest, alaplét, vizet) forrón.
- Hagyd állni lefedve 20 percig. Lassan felveszi a főzővizet és el is készült. A kész kuszkuszt egy villával lazítsd fel. A szemek könnyen elválnak egymástól.
Használd fel a fenti lehetőséged szerint kedvedre. Azt ajánlom, először köretként próbáld ki egy kisebb mennyiségben. Ha sikere van, étrended részévé teheted.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Zsuzsi, kitaláltad a gondolatomat. 🙂 Épp azon agyaltam, hogy kellene csinálni valamit kuszkuszból. Vajon mennyi lehet a kalóriaértéke? Fogyókúrázóknak jobb, mint a rizs? És a cukorbetegek vajon bátran fogyaszthatják?
Kuszkusz ahogy én készítem: hagymát pirítok, ráteszek mirelit zöldséget, megpárolom,fűszerezem, kevés só (alaplében van só), bors, ráteszek 20 deka kuszkuszt, 1/2 liter forrón húslevest,felforralom, letakarom és kész. Ha van sült csirkehúsom, hozzákeverem.
Eddig nem nedvesítettem, szükséges?
Kedves Piroska!
Ez egy nagyon jó recept. Ha megengeded, megfőzném és fel is raknám (a nevedet is beletéve,hogy tőled származik).