Rizottó alaprecept: kicsit komplikáltabb, mint a mi párolt rizsünk, de sokféle étel készíthető belőle és nagyon finom. Nem jársz rosszul, ha megtanulod az elkészítését.
Rizottó alaprecept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 30 dkg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli; közönséges rizsből bele se kezdj, mert nem fog sikerülni!) – lehet, hogy neked 40 dkg kell 4 személyre!)
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1,5 dl fehér bor
- 1,5 liter csirke alaplé (húsleves is lehet)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma (feltételesen)
- 8 dkg vaj
- 5 dkg parmezán sajt
- fűszerek: só, bors
- A hozzáadott alkotó itt 2 db kicsontozott, feldarabolt csirkecomb (készíthetsz csirkés-gombás változatot is.
- fél csokor petrezselyem (feltételes)
Bevásárlólista
- 0,5 vagy 1 kg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli) – ebből majd másra is jut
- 1 fej hagyma
- 10 dkg vaj
- 5 dkg parmezán sajt
- 2 db csirkecomb (ha van kicsontozott, kevesebbet kell dolgoznod)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: olíva olaj, fehér bor (1,5 dl), csirke alaplé (1,5 l), vagy húsleves, fokhagyma, só, bors
Megjegyzések:
- Az Arborió Carnaroli és más, rizottónak való rizs egyik tulajdonsága, hogy egyharmadával több folyadékot képes felvenni, mint az általában használt rizsfélék.
- Mindkét rizsfajta itthon is kapható, az Arborio például a Spar üzletekben. A Carnaroli fajta ritkább, de az interneten találsz lehetőségeket. Ez utóbbi tudja jobban az olaszok által kedvelt al dente-re (fogkeményre) főzött állagot.
- Ha 40 dkg-ból készíted, a többi hozzávalót is növeld meg, pl. egy nagyobb hagymát vágj fel.
- A képeken fele mennyiségekből készült ételt fogsz látni.
Előkészítés
- Gondoskodsz az alapléről. Mielőtt elkezdesz főzni, melegítsd fel. Ezt már korábban készítsd el és tedd félre.
- Előkészíted a kiegészítő alkotót. Itt: megpirítod a csirkedarabokat. Félreteszed.
- A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.
- A parmezánt lereszeled.
Megjegyzés:
- Ezek a rizsfajták dobozba vannak csomagolva és konyhakésznek tekinthetők. Nem kell megmosnod. Ha mégis, akkor csak öblítsd le egy szűrőkanálon és csepegtesd le róla a vizet.
Rizottó alaprecept – elkészítés
- Az olajon megfuttatod a hagymát és a fokhagymát egy nagyobb serpenyőben (legyen lefedhető). Egy percig hagyd csak párolódni, mert a rizs hozzáadása után, avval együtt párolódik tovább. (Ha nem ezt teszed, a hagyma barnára pirulhat – nálam ez meg is történt!)
- Hozzáadod a rizst. Összekevered a hagymával és fél-üvegesre párolod. (Csak a széle legyen üveges.) Ez néhány percet fog igénybe venni.
- Ráöntöd a bort. Ez nagyon gyorsan elpárolog róla. Ez nem baj, mert csak az aromájára van szükség, nem az alkohol tartalmára.
- Hozzáadsz annyi előmelegített alaplét, hogy a rizst elfedje.
- A folyadék – mivel nagy felületű a főzőedény – egy része elpárolog róla. Hogy ne ez történjen, hanem a rizs vegye fel az alaplét, én lefedem.
Ezt addig ismételd, amíg az alaplé elfogy. Ha ez megtörtént és a rizs még számodra nem elég puha, akkor víz hozzáadásával tovább párolhatod. (Ha több alaplé kerül bele, lehet, hogy túl sós lesz.) A rizst az olaszok a tésztához hasonlóan fog-keményre párolják. Irányadó a csomagoláson feltüntetett főzési idő. Én egy kicsit puhábbra szoktam párolni. Ilyenkor azonban vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl puha.
- Hozzáadod az előkészített alkotót (itt a feldarabolt és lepirított csirke-darabokat). Összekevered.
- Ráteszed a vajat és ismét keversz rajta egyet.
- Hozzáadod a parmezán nagy részét (egy kevés a tálaláshoz is kell).
- Ismét összekevered. A sajt megolvad, egyenletesen bevonja a rizs-szemeket. Ezzel az étel el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Párolás: 30 perc
- Kiegészítő alkotó és sajt hozzáadása: 5 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
Rászórod a maradék parmezánt, a petrezselymet és azonnal tálalod.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások