Rizottó alaprecept: kicsit komplikáltabb, mint a mi párolt rizsünk, de sokféle étel készíthető belőle és nagyon finom. Nem jársz rosszul, ha megtanulod az elkészítését.

Rizottó alaprecept szerint

Rizottó alaprecept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 30 dkg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli; közönséges rizsből bele se kezdj, mert nem fog sikerülni!) – lehet, hogy neked 40 dkg kell 4 személyre!)
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1,5 dl fehér bor
  • 1,5 liter csirke alaplé (húsleves is lehet)
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (feltételesen)
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • fűszerek: só, bors
  • A hozzáadott alkotó itt 2 db kicsontozott, feldarabolt csirkecomb (készíthetsz csirkés-gombás változatot is.
  • fél csokor petrezselyem (feltételes)

Bevásárlólista

  • 0,5 vagy 1 kg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli) – ebből majd másra is jut
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 2 db csirkecomb (ha van kicsontozott, kevesebbet kell dolgoznod)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: olíva olaj, fehér bor (1,5 dl), csirke alaplé (1,5 l), vagy húsleves, fokhagyma, só, bors

Megjegyzések:

  • Az Arborió  Carnaroli és más, rizottónak való rizs egyik tulajdonsága, hogy egyharmadával több folyadékot képes felvenni, mint az általában használt rizsfélék.
  • Mindkét rizsfajta itthon is kapható, az Arborio például a Spar üzletekben. A Carnaroli fajta ritkább, de az interneten találsz lehetőségeket. Ez utóbbi tudja jobban az olaszok által kedvelt al dente-re (fogkeményre) főzött állagot.
  • Ha 40 dkg-ból készíted, a többi hozzávalót is növeld meg, pl. egy nagyobb hagymát vágj fel.
  • A képeken fele mennyiségekből készült ételt fogsz látni.

Előkészítés

  • Gondoskodsz az alapléről. Mielőtt elkezdesz főzni, melegítsd fel. Ezt már korábban készítsd el és tedd félre.
  • Előkészíted a kiegészítő alkotót. Itt: megpirítod a csirkedarabokat. Félreteszed.
  • A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.
  • A parmezánt lereszeled.

Megjegyzés:

  • Ezek a rizsfajták dobozba vannak csomagolva és konyhakésznek tekinthetők. Nem kell megmosnod. Ha mégis, akkor csak öblítsd le egy szűrőkanálon és csepegtesd le róla a vizet.

Rizottó alaprecept – elkészítés

  1. Az olajon megfuttatod a hagymát és a fokhagymát egy nagyobb serpenyőben (legyen lefedhető). Egy percig hagyd csak párolódni, mert a rizs hozzáadása után, avval együtt párolódik tovább. (Ha nem ezt teszed, a hagyma barnára pirulhat – nálam ez meg  is történt!)
  2. Hozzáadod a rizst. Összekevered a hagymával és fél-üvegesre párolod. (Csak a széle legyen üveges.) Ez néhány percet fog igénybe venni.
  3. Ráöntöd a bort. Ez nagyon gyorsan elpárolog róla. Ez nem baj, mert csak az aromájára van szükség, nem az alkohol tartalmára.

    Felöntés borral

    Felöntés borral

  4. Hozzáadsz annyi előmelegített alaplét, hogy a rizst elfedje.

    Felöntés borral

    Felöntés borral

  5. A folyadék – mivel nagy felületű a főzőedény – egy része elpárolog róla. Hogy ne ez történjen, hanem a rizs vegye fel az alaplét, én lefedem.
    Párolás alaplével

    Párolás alaplével

    Ezt addig ismételd, amíg az alaplé elfogy. Ha ez megtörtént és a rizs még számodra nem elég puha, akkor víz hozzáadásával tovább párolhatod. (Ha több alaplé kerül bele, lehet, hogy túl sós lesz.) A rizst az olaszok a tésztához hasonlóan fog-keményre  párolják. Irányadó a csomagoláson feltüntetett főzési idő. Én egy kicsit puhábbra szoktam párolni. Ilyenkor azonban vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl puha.

  6. Hozzáadod az előkészített alkotót (itt a feldarabolt és lepirított csirke-darabokat). Összekevered.

    Rizottó alaprecept szerint - csirke darabok hozzáadása

    Rizottó alaprecept szerint – csirke darabok hozzáadása

  7. Ráteszed a vajat és ismét keversz rajta egyet.
    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

    Rizottó alaprecept szerint vajjal összekeverve

    Rizottó alaprecept szerint vajjal összekeverve

  8. Hozzáadod  a parmezán nagy részét (egy kevés a tálaláshoz is kell).

    Rizottó alaprecept - sajt hozzáadása

    Rizottó alaprecept – sajt hozzáadása

  9. Ismét összekevered. A sajt megolvad, egyenletesen bevonja a rizs-szemeket. Ezzel az étel el is készült.

    Rizottó alaprecept szerint készen

    Rizottó alaprecept szerint készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Párolás: 30 perc
  • Kiegészítő alkotó és sajt hozzáadása: 5 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

Rászórod a maradék parmezánt, a petrezselymet és azonnal tálalod.

Rizottó alaprecept szerint tálalva 2

Rizottó alaprecept szerint tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa