Bruschetta: egyszerű olasz előétel. Hasonlítható a mi zsíros kenyér lila hagymával variációnkhoz. Régen szegények eledele, manapság előkelő éttermek étlapján is szerepel.

Bruscchetta - szendvics

Bruschetta kecskesajttal

A bruschetta hozzávalói (8 db-hoz):

  • 8 szelet fehér kenyér (pl. baguette ferdén felszeletelve)
  • 8 mokkás kanál olíva olaj
  • 4 db kicsi vagy 2-3 db nagyobb paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom levelek (8 – 16 db, mérettől függően)
  • 8 dkg kecskesajt (de akár 4 dkg is elég lehet)

Bevásárlólista

  • 1 db bagett
  • 4 db kicsi vagy 2-3 db nagyobb paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg kecskesajt

Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, só, őrölt fekete bors, bazsalikom levelek

Az alapanyagok elkészítése a bruschettához:

A kenyeret, paradicsomot és kecskesajtot szeletekre, a hagymát karikákra vagy nagyobb darabokra vágod. A fokhagyma gerezdeket megtisztítod.

Előkészítés

Előkészítés

A bruschetta elkészítése:

  1. A kenyereket megpirítod, még melegen bedörzsölöd fokhagymával és bekened olíva olajjal.

    Pirított kenyér fokhagymával, oliva olajjal

    Pirított kenyér fokhagymával, olíva olajjal

  2. Megsózod és megborsozod. Ráteszed a vékonyra szelt kecskesajtot.

    Kecskesajttal

    Kecskesajttal

  3. Lefeded paradicsom szeletekkel.

    Paradicsommal

    Paradicsommal

  4. Hagyma karikákat és a bazsalikom leveleket teszel a tetejére. Máris elkészült.

    Bruschetta készen

    Készen

Tálalva

Próbáld ki, nagyon finom.

Bruschetta tálalva 2

Bruschetta tálalva

 

Kitérő:

Szerencsésnek mondhatom magam, mert bruschettát először Olaszorságban ehettem májusban, Szicíliában. Ez a nagyon egyszerű étel ott nemzeti eledelnek számít. Részt vettem egy nagyon érdekes Etna túrán. Vulkanológus volt az idegenvezető (a cataniai egyetemről), így nagyon sok érdekes dolgot hallottunk a vulkánok kitöréséről, a lávafolyamok színéről és koráról és a rajta életre kelő növényzetről. Egy hegyi étteremben ebédeltünk, ott ettem először a bruschettát (ejtsd: bruszketta) amely nagyon egyszerű, de nagyon ízletes előétel. Olvastam is róla és el kis készítettem egy változatát.

A bruschetta régen a szegények eledele volt (mint nálunk a zsíros kenyér lila hagymával). Nagyon egyszerű étel, de manapság előkelő éttermek étlapjain is szerepel előételként. A lényege 1 szelet pirított fehér kenyér, olíva olajjal megkenve, sózva és borsozva. Erre jön valami (vagy semmi, az eredeti receptben nem is volt): sajt, darált sült hús, és még sok más lehet), rá szeletelt paradicsom, a tetejére pedig feldarabolt (pl. karikára vágott) hagyma és bazsalikom levelek és már készen is van a bruschetta. A kenyér és a paradicsom közé tett valami csak fantázia kérdése. Nálam ez a valami kecskesajt volt.

Még többet a bruschettáról.

 

Te mivel készítettél vagy készítenél bruschettát?

 

Képek: saját felvételek