Bruschetta: egyszerű olasz előétel. Hasonlítható a mi zsíros kenyér lila hagymával variációnkhoz. Régen szegények eledele, manapság előkelő éttermek étlapján is szerepel.
Bruschetta kecskesajttal
A bruschetta hozzávalói (8 db-hoz):
-
8 szelet fehér kenyér (pl. baguette ferdén felszeletelve)
-
8 mokkás kanál olíva olaj
-
4 db kicsi vagy 2-3 db nagyobb paradicsom
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 – 2 gerezd fokhagyma
-
fűszerek: só, bors, bazsalikom levelek (8 – 16 db, mérettől függően)
-
8 dkg kecskesajt (de akár 4 dkg is elég lehet)
Bevásárlólista
- 1 db bagett
-
4 db kicsi vagy 2-3 db nagyobb paradicsom
-
1 kis fej vöröshagyma
- 10 dkg kecskesajt
Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, só, őrölt fekete bors, bazsalikom levelek
Az alapanyagok elkészítése a bruschettához:
A kenyeret, paradicsomot és kecskesajtot szeletekre, a hagymát karikákra vagy nagyobb darabokra vágod. A fokhagyma gerezdeket megtisztítod.
A bruschetta elkészítése:
- A kenyereket megpirítod, még melegen bedörzsölöd fokhagymával és bekened olíva olajjal.
- Megsózod és megborsozod. Ráteszed a vékonyra szelt kecskesajtot.
- Lefeded paradicsom szeletekkel.
- Hagyma karikákat és a bazsalikom leveleket teszel a tetejére. Máris elkészült.
Tálalva
Próbáld ki, nagyon finom.
Kitérő:
Szerencsésnek mondhatom magam, mert bruschettát először Olaszorságban ehettem májusban, Szicíliában. Ez a nagyon egyszerű étel ott nemzeti eledelnek számít. Részt vettem egy nagyon érdekes Etna túrán. Vulkanológus volt az idegenvezető (a cataniai egyetemről), így nagyon sok érdekes dolgot hallottunk a vulkánok kitöréséről, a lávafolyamok színéről és koráról és a rajta életre kelő növényzetről. Egy hegyi étteremben ebédeltünk, ott ettem először a bruschettát (ejtsd: bruszketta) amely nagyon egyszerű, de nagyon ízletes előétel. Olvastam is róla és el kis készítettem egy változatát.
A bruschetta régen a szegények eledele volt (mint nálunk a zsíros kenyér lila hagymával). Nagyon egyszerű étel, de manapság előkelő éttermek étlapjain is szerepel előételként. A lényege 1 szelet pirított fehér kenyér, olíva olajjal megkenve, sózva és borsozva. Erre jön valami (vagy semmi, az eredeti receptben nem is volt): sajt, darált sült hús, és még sok más lehet), rá szeletelt paradicsom, a tetejére pedig feldarabolt (pl. karikára vágott) hagyma és bazsalikom levelek és már készen is van a bruschetta. A kenyér és a paradicsom közé tett valami csak fantázia kérdése. Nálam ez a valami kecskesajt volt.
Még többet a bruschettáról.
Te mivel készítettél vagy készítenél bruschettát?
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások