Lasagne – bolognai raguval: lényegében egy rakott tészta, amely lasagne lapok, bolognai ragu és besamel rétegeket tartalmaz. Tetejére az elmaradhatatlan reszelt parmezán kerül.
Lasagne bolognai raguval
Lasagne – bolognai raguval – recept
Elkészítési idő: 170 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 12 db szögletes tésztalap (nagyjából 10×20 cm)
- 50 dkg darált sertéshúsból készült bolognai ragu
- 116 dkg besamel mártás (8 dkg vaj, 8dkg liszt, 1 liter tej – hígabb a szokásosnál)
- l0 dkg reszelt sajt (jó, ha egy része parmezán)
Lasagne készítése
Több lépésből áll:
- bolognai ragu készítése
- besamel mártás elkészítése
- a rakott tészta összeállítása
- sütés
Bolognai ragu készítése
50 dkg darált húsból elkészíted a bolognai ragut – részletesen itt találod. Összefoglalva a ragu készítésének fő lépései:
- hagyma, zöldségek, hús pirítása
-
Hús és zöldségek pirítása
- párolás borral
Bor hozzáadása
- fűszerezés
- párolás paradicsomlével és tejjel
Bolognai ragu alap
Bolognai ragu készen
Besamel mártás készítése:
A besamel mártás készítését részletesen itt találod. Rövid leírás (mintha egy vajas rántást készítenél tejjel felengedve):
- a tejet felmelegíted
- a vajat megolvasztod
- belekevered a lisztet (nem pirítod, mert ez egy semleges mártás és nem lenne jó benne a pirított liszt íze)
- néhány keverés után felöntöd a meleg tejjel (azért kell hígabbnak lennie, mert a lasagne tészta folyadékot fog felvenni.)
- beleteszed a fűszereket (őrölt fehér bors és őrölt vagy reszelt szerecsendió)
- felforralod
- hagyod kihűlni vagy hideg vízbe téve kihűtöd.
Besamel mártás
A lasagne összeállítása:
- Kivajazod a sütőtálat (nálam ez körülbelül 20×30 cm-es volt).
- Beleteszed a besamel mártás negyed részét és egyenletesen elsimítod.
- Ráteszed a tésztalapokat. (Három lapot egészben tudtam elhelyezni, a negyedik lapot tördelve rátettem a nem takart részre.)
Első réteg besamel és tészta
- Rárakod a ragu harmad részét és egyenletesen szétkened a tésztán és megszórod a reszelt sajt egy részével.
Első réteg ragu
- A fenti három műveletet még kétszer megismétled.
- A maradék besamellel beborítod.
Felső réteg besamel
- A tetejét megszórod a reszelt sajttal.
Sütés előtt
Sütés
200 fokon 20 – 25 perc alatt készre sül. A sütés végén felső sütéssel vagy grillel rá lehet pirítani.
Sütés után
Elkészítési idő:
- Bolognai ragu készítése: 120 perc
- Besamel mártás készítése: 10 perc
- Lasagne összeállítása: 20 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 170 perc
Tálalás
A sütőtálban a rakott tésztát felkockázod a sütőtál méreteinek megfelelően. Tányérokra teszed és bazsalikom levéllel díszítheted.
Lasagne bolognai raguval
Jó, ha tudod: Olaszország déli részén durum lisztből készül a tészta, északon pedig tojásos tésztát készítenek. Így a bolognai lasagne tojásos tésztából készül.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások