Indiai zöldborsó krémleves: finom leves, amely Indiában használatos fűszerekkel készül – krumpli és tejszín felhasználásával. Enyhén csípős, nagyon finom.

Indiai zöldborsó krémleves

Indiai zöldborsó krémleves

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 20 dkg mirelit zöldborsó
  • 3db közepes krumpli
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 dl 20 5-os tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 7 dl csirke alaplé vagy víz (alaplé esetében kevesebb, víz használatánál több só kell)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál garam masala (indiai fűszer)
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 teáskanál chili szósz (ezzel állíthatod be a kívánt csípősséget)
  • 1 kávéskanál frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál só

Bevásárlólista

  • 40 dkg mirelit zöldborsó (általában ez a kisebb kiszerelés, a többit használd el pl. zöldségleveshez vagy köretnek)
  • 3 db közepes krumpli
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 dl 20 %-os tejszín
  •  Emlékeztető: fokhagyma, olíva olaj, só, fűszerek

Megjegyzés:

Fűszerek: római kömény, garam masala, chili szósz, koriander általában nem szokott otthon lenni, de ezektől a fűszerektől lesz az étel indiai jellegű (koriander sok helyen, a másik három nem mindenhol, de nagyobb élelmiszeráruházakban vagy speciális üzletekben kapható – interneten utána lehet nézni).

Előkészítés

  • A hagymát és fokhagymát aprítsd fel (fokhagymaprést is használhatsz).
  • A krumplit tisztítsd meg és vágd közepes kockákra és felhasználásig tartsd víz alatt.
  • A darabos fűszereket porítsd el egy mozsárban.

Indiai zöldborsó krémleves készítése

  1. A hagymát az olíva olajon párold meg. Az utolsó percben tedd hozzá a fokhagymát is.

    Hagyma és fokhagyma párolása

    Hagyma és fokhagyma párolása

  2. Tedd hozzá a krumplit, a fűszerek egy részét (római kömény, koriander, bors egy része), keverd össze és pirítsd egy-két percig (a fűszerek miatt).
    Krumpli hozzáadása

    Krumpli hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  3. Add hozzá az alaplét és főzd addig amíg a krumpli megpuhul (ez kb. 20 percig fog tartani).

    Főzés 1

    Főzés 1

  4. Tedd hozzá a mirelit zöldborsót, a garam masalát és főzd még 5 percig (a borsónak ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljon.

    Főzés 2

    Főzés 2

  5. Turmixgéppel (vagy botmixerrel) krémesítsd (ne maradjanak benne darabok).
    Turmixolás

    Turmixolás

    Turmlixolt leves alap

    Turmlixolt leves alap

  6. Add hozzá a tejszínt (keveset tégy félre a tálaláshoz), keverd össze, majd melegítsd fel a kívánt hőmérsékletre (felforralni nem kell, mert nincs benne liszt). Ha túl sűrűnek találod, kevés vízzel hígíthatod.
    Tejszín hozzákeverése

    Tejszín hozzákeverése

    Indiai zöldborsóleves készen

    Indiai zöldborsó krémleves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 55 perc

Indiai zöldborsó krémleves tálalása

Melegen tedd tányérokba. Tetejére keverd a maradék tejszínt, szórd meg frissen őrölt borssal. Koriander levéllel díszítheted. (Nálam ez petrezselyem lett, mert zöld koriandert nem tartok itthon.)

Indiai zöldborsóleves tálalva 1

Indiai zöldborsó krémleves tálalva 1

Indiai zöldborsóleves tálalva 2

Indiai zöldborsó krémleves tálalva 2

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa

Forrás: az étel a Tescoma honlapján levő recept alapján változtatásokkal készült.