Indiai zöldborsó krémleves: finom leves, amely Indiában használatos fűszerekkel készül – krumpli és tejszín felhasználásával. Enyhén csípős, nagyon finom.
Indiai zöldborsó krémleves
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 20 dkg mirelit zöldborsó
- 3db közepes krumpli
- 1 db közepes hagyma
- 2 dl 20 5-os tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olíva olaj
- 7 dl csirke alaplé vagy víz (alaplé esetében kevesebb, víz használatánál több só kell)
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál garam masala (indiai fűszer)
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál chili szósz (ezzel állíthatod be a kívánt csípősséget)
- 1 kávéskanál frissen őrölt bors
- 1 mokkáskanál só
Bevásárlólista
- 40 dkg mirelit zöldborsó (általában ez a kisebb kiszerelés, a többit használd el pl. zöldségleveshez vagy köretnek)
- 3 db közepes krumpli
- 1 db közepes hagyma
- 2 dl 20 %-os tejszín
- Emlékeztető: fokhagyma, olíva olaj, só, fűszerek
Megjegyzés:
Fűszerek: római kömény, garam masala, chili szósz, koriander általában nem szokott otthon lenni, de ezektől a fűszerektől lesz az étel indiai jellegű (koriander sok helyen, a másik három nem mindenhol, de nagyobb élelmiszeráruházakban vagy speciális üzletekben kapható – interneten utána lehet nézni).
Előkészítés
- A hagymát és fokhagymát aprítsd fel (fokhagymaprést is használhatsz).
- A krumplit tisztítsd meg és vágd közepes kockákra és felhasználásig tartsd víz alatt.
- A darabos fűszereket porítsd el egy mozsárban.
Indiai zöldborsó krémleves készítése
- A hagymát az olíva olajon párold meg. Az utolsó percben tedd hozzá a fokhagymát is.
- Tedd hozzá a krumplit, a fűszerek egy részét (római kömény, koriander, bors egy része), keverd össze és pirítsd egy-két percig (a fűszerek miatt).
- Add hozzá az alaplét és főzd addig amíg a krumpli megpuhul (ez kb. 20 percig fog tartani).
- Tedd hozzá a mirelit zöldborsót, a garam masalát és főzd még 5 percig (a borsónak ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljon.
- Turmixgéppel (vagy botmixerrel) krémesítsd (ne maradjanak benne darabok).
- Add hozzá a tejszínt (keveset tégy félre a tálaláshoz), keverd össze, majd melegítsd fel a kívánt hőmérsékletre (felforralni nem kell, mert nincs benne liszt). Ha túl sűrűnek találod, kevés vízzel hígíthatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Főzés: 30 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 55 perc
Indiai zöldborsó krémleves tálalása
Melegen tedd tányérokba. Tetejére keverd a maradék tejszínt, szórd meg frissen őrölt borssal. Koriander levéllel díszítheted. (Nálam ez petrezselyem lett, mert zöld koriandert nem tartok itthon.)
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Forrás: az étel a Tescoma honlapján levő recept alapján változtatásokkal készült.
Legutóbbi hozzászólások