Bolognai ragu: többféle étel alkotója lehet, ezért jó, ha megismered készítési módját. Ha többször elkészíted, már nem is lesz bonyolult, de időt kell rászánnod.
Bolognai ragu recept
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 50 dkg darált sertés hús (comb, lapocka, dagadó)
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 dl száraz fehér- vagy vörösbor
- o,5 liter hámozott, passzírozott paradicsom (lehet eltett vagy konzerv is)
- 1 db sárgarépa
- 2 szál szárzeller (ha nincs, egy nyolcad zellergumó)
- 1 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tej
- 3 dl alaplé vagy víz
- só, bors
Megjegyzés:
Az eredeti ragu
- száraz marhahúsból (esetleg borjúhúsból) készül. Ilyenkor a zsiradékot célszerű szalonnából készíteni
- az eredeti recept nem tejet, hanem tejszínt tartalmaz
- az újabb változatok sertéshúsból tejjel készülnek.
Előkészítés
- A hagymát és fokhagymát apróra vágod.
- Ha friss paradicsomból dolgozol: 0,8 kg paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod, megfőzöd, majd átpasszírozod.
- A sárgarépát és zellerszárat lereszeled.
Megjegyzés:
A pirításhoz szükséges zsiradékot 15 dkg szalonna kiolvasztásával is elkészítheted.
Bolognai ragu készítése
- Az olajon vagy zsíron megpirítod a hagymát.
- Ráteszed a reszelt zöldségeket és tovább pirítod. Akkor jó, ha kicsit odakap az aljára (de nem ég le), és a leragadt darabokat a főzőkanállal felszeded.
- Hozzáadod a darált húst és tovább pirítod.
- Hozzáadod a fokhagymát, borsot és megsózod.
- Összekevered.
- Ráöntöd a bort. Addig kevergeted, amíg a folyadék elpárolog. (A bornak nem az alkohol tartalma, hanem az aromája kell az ételbe.)
- Hozzáadod a paradicsomot, összekevered, majd a tejet. (A tejre azért van szükség, hogy a raguból a zsiradék ne csapódjon ki.)
- Addig párolod, amíg a hús vajpuha lesz. Ehhez a hús fajtájától függően akár 2 óra is eltelik. Közben – ha szükséges, a pároló folyadékot vízzel pótolod.
- Amikor a hús megpuhult, a fölösleges vizet elpárolod. Ezzel a ragu el is készült.
Elkészítési idő:
- Zöldségek lereszelése, hagyma, fokhagyma felaprítása: 15 perc
- Hagyma, zöldségek, hús pirítása: 15 perc
- Ragu párolása (sertéshúsból): 90 perc
Összesen: 120 perc
Felhasználás
A bolognai ragúval készíthető:
- lasagne
- spenótos lasagne
- széles metélt bolognai raguval
Jó, ha tudod:
- A bolognai ragut az olaszok soha nem tálalják spagettivel, hanem mindig széles metélttel.
- Az Észak-Olasz konyha (így a bolognai is, mindig tojásos tésztával és soha nem durumlisztből készült tésztával dolgozik.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások