Brownie (ejtsd: brauni): csokoládés kevert sütemény, amelynek készítése nagyon egyszerű, de van benne egy lépés, amely a szokásostól eltérő és ahol el lehet rontani.
Brownie recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
- 15 dkg vaj
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (körülbelül 70 % kakaó tartalommal)
- 6 dkg holland kakaópor
- 6 dkg liszt
- 24 dkg kristálycukor
- 3 db tojás
- 6 g sütőpor (3 mokkás kanál, 1/2 csomag)
- 1 csipet só
Bevásárlólista
- 15 dkg vaj
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (körülbelül 70 % kakaó tartalommal)
- 10 dkg holland kakaópor
- 3 db tojás
- 1 tasak sütőpor
Emlékeztető: liszt, kristálycukor (24 dkg), só
Megjegyzések:
- Ha megnézed a számokat, láthatod, hogy (a só kivételével) hárommal oszthatóak. Így nem lesz nehéz átszámolni a mennyiségeket, ha más méretű sütőtálban készíted, mint én.
- Ez a mennyiség egy 20 x 20 cm-es tepsiben sült és a kész tészta nagyjából 3,5 cm magas lett.
- A sütőport ki ne hagyd, mert egyébként a csokoládétól és kakaótól nehéz sütemény a sütőben nem fog felemelkedni.
- Torta alapnak nem ajánlom. Tortához készíts kakaós piskótát.
Brownie készítése
- A sütőtálat kibéleled sütőpapírral.
Tepsi kibélelve
- A sütőt bekapcsolod és 180 fokon előmelegíted.
- A vajat és csokoládét felteszed vízfürdőre (két egymásra helyezett lábas, az alsóban vizet forralsz, a felsőbe teszed a vajat és csokoládét). A vízfürdőn melegítve felolvadnak.
Vaj és csokoládé vízfürdőn
Felolvasztott vaj és csokoládé
- Összekevered egy tálban a lisztet, kakaót és sütőport. Szitáld át a hozzávalókat, hogy ne legyen csomós a keverék.
Összekeverve
- A kristálycukrot a tojásokkal kézi mixerrel habosra kevered (a massza fehéredjen ki).
Cukor és tojások kikeverve
- Részletekben hozzákevered a liszt, kakaó és sütőpor keverékét.
Tojások és porkeverék összedolgozva
- Hozzákevered a felolvasztott vaj és csokoládé keverékét.
Összekeverve
- Beleöntöd a kibélelt tepsibe, egyenletesen elsimítod és beteszed a sütőbe.
Tepsiben sütés előtt
- 25 percig sütöd 180 fokon. Nem szabad átsülnie. A külseje megszilárdul, a belseje maradjon ragadós. Ez fontos, mert ha kiszárad, élvezhetetlen lesz. A sütéstől függ, hogy milyen lesz a sütemény.
Sütés után
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 5 perc
- Cukor és tojások habosra keverése: 5 perc
- Egyéb hozzávalók hozzákeverése: 10 perc
- Elhelyezés tepsiben: 5 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 50 perc (ebből munka. 30 perc)
A brownie tálalása
Ez a sütemény nagyon finom. A hozzávalókból is láthatod, hogy nagyon magas a csokoládé tartalma, ezért kis darabokra, szinte falatokra vágd fel.
Megjegyzések:
- A különféle kifejezések: brownie, browni, brauni, csokis-, klasszikus- és eredeti brauni valójában mind ezt a süteményt jelentik. A receptek – ha nem is nagyon – de egymástól eltérőek lehetnek. A lényeg, hogy sok csokoládét és kevés lisztet tartalmaznak.
- Azt javasolom, először ne készíts nagy mennyiséget.
- Igaz, megadtam egy sütési időt, de ez sütőtől is függhet. A lényeg, hogy a belseje ne legyen sem folyós, sem átsütött, hanem valahol kettő között (a tűpróbánál még ragadjon a tűre), akkor lesz igazán finom.
- Ez a recept Jamie Oliver leírása alapján készült, de nem teljesen azonos vele. Figyelembe véve a praktikumot és sütési tapasztalataimat, némileg változtattam rajta, hogy könnyebben átszámolhasd a mennyiségeket.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások