Fiatalító élelmiszerek: az információ alapja a Harvard Egyetemen kutatása (lásd a cikk végén). Lehet benne valami. Ha érdekel, olvasd el.
Fiatalító élelmiszerek legjelesebb képviselői
Fiatalító élelmiszerek: a vörösbor
A jó minőségű vörösbor (na nem nyakló nélkül, hanem 1 dl/nap) az egyik leghatékonyabb fiatalító szer, amelynek fő alkotója, a resveratrol teszi fiatalabbá és frissebbé a szervezetet.
Fiatalító élelmiszerek: a keserű csokoládé
A jó minőségű keserű csokoládé (60 % feletti kakaó tartalommal – 5 dkg/nap) összetevőiben antioxidánsok vannak.
Fiatalító élelmiszerek: a zöld tea
Napi két-három csésze (nem filteres) zöld tea a szervezet számára szükséges flavonoidokat tartalmazza koncentráltan, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő (betegségmegelőzkő) hatásúak.
Fiatalító élelmiszerek: az aszalt szilva
A cukor nélküli aszalt szilva (napi 4-5 szem) az egyik legmagasabb ORAC értékkel rendelkezik, a napi szükséglet felét tartalmazza
Az ORAC érték
Most már csak azt lenne jó tudni, hogy mi is az az ORAC érték. A név a következő elnevezés rövidítése: Oxygen Radical Absorbance Capacity, azaz Oxigéngyök Abszorbciós (elnyelő) Kapacitás, amely egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék kiegészjtők antioxidáns (azaz szabad gyök elnyelő) kapacitásának mérésére. Ez a tény Ennek kifejlesztésére azért volt szükség, mert a növények illetve élelmiszerek antioxidáns összetevője nem határozható meg. Az ORAC érték teszttel meghatározható. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb az antioxidáns képesség, amely az öregedési folyamat lassító tényezője.
A folyadék fogyasztás
Nem a fiatalító élelmiszerek közé tartozik ugyan, de a fentieken kívül nagyon fontos a megfelelő folyadék fogyasztás. Fiatal korban a folyadék igényt jelzi a szomjúság, de idősebb korban a szervezetnek ez a képessége romlik, és a kevés folyadék fogyasztásra betegséggel reagálhat. Ilyen kóros jelenségek lehetnek:
- krónikus székrekedés
- szédüléssel járó panaszok
- húgyúti fertőzések, hosszú távon vesekő
- a vér besűrűsödése, nem megfelelő vérkeringés (romlik a sejtek anyagcseréje).
Ha te sem tartozol már a fiatalok közé, itt egy módszer, amivel a folyadékfogyasztásodat karban tarthatod:
- 2 pohár víz reggel felkelés után
- 1 pohár víz 30 perccel étkezések előtt
- 1 pohár víz fürdés, zuhanyozás előtt
- 1 pohár víz lefekvés előtt.
Ha jól számoltam, ez 7 pohár víz, 3 dl-el számolva 2,1 liter, tehát legalább, de inkább még vagy fél literrel több vizet kellene innod naponta, hogy rendben legyen a folyadék háztartásod.
A fiatalító élelmiszerek forrása
Az információ az internetről származik, ezért kétkedéssel fogadtam, de elgondolkodtatott, mert alátámasztotta más, megfelelő forrásból szerzett ismereteimet, csak egy kicsit másfajta nézőpontból. A cikk szerint a Harvard Egyetem tudósai olyan sorrendet állítottak fel az élelmiszerek között – és ezt mérésekkel is alátámasztották – hogy azok milyen mértékben képesek az öregedési folyamat lassítására. Érdekelhet, ezért saját megfogalmazásomban közreadom.
Ha van valami hozzátenni valód a témához, szeretném, ha megírnád.
Képek: saját felvételek
Én ugyan még fiatal vagyok, de az aszalt szilva kivételével ezeket fogyasztom. Viccen kívül, nagyon jó cikk lett!
Nem árt a dolgoknak elébe menni!
Nagyon jó a cikk, köszönjük szépen!
Egyébként meg van az elegendő folyadék: azt írja, hogy étkezésEK előtt 30 perccel, ha napi 4 étkezéssel számolunk az 8 pohár! 🙂
Én is örültem a forrásnak.
Igaz, igaz, tegnap este már elég fáradt volam és csak napi 1 étkezéssel számoltam (ez egyúttal fogyókúrának is megfelelne), de hajnalban beugrott, hogy csak 1 étkezést vettem figyelembe. Most szándékoztam javítani, de most már Neked köszönhetően ez megtörtént
Ezért sem szabad kihagyni a mindennapi fürdést!