A citrom: egészségünk egyik legfőbb őre. Sokoldalú a felhasználása miatt háztartási készletünkből nem hiányozhat. Itt olvashatsz a tulajdonságokról és felhasználásról.
Citrom és egészség
-
A citrom C-vitamin tartalma szinte legendás – ki ne ismerné Cook hajóskapitány történetét az 1600-as évekből, aki legénységét úgy mentette meg a rettegett skorbut betegségtől, hogy rendszeresen citromot és savanyú káposztát etetett velük. Ma már tudjuk, hogy egészségük a bennük levő C-vitamin tartalomnak volt köszönhető.
-
A citrom C-vitamin tartalma mellett antioxidánsokat és gyulladás gátló anyagokat is tartalmaz. Ennek köszönhetően fogyasztása egészség megőrző és igen sok betegség esetén jótékony hatású. Az utóbbi időkben felfedezték, hogy héjában olyan alkotóelemek vannak, amelyek bizonyos rákfajtáknál megelőző szerepet játszanak.
-
A citrom egyéb hatásai: serkenti az emésztést, regenerálja a véredény-rendszert, méregtelenítő és vértisztító.
-
A citrom bőrregeneráló hatása (pl. mandula vagy avokádó olajjal elegyítve a fejbőrön alkalmazva megszünteti a korpásodást és megelőzi a hajhullást).
Mielőtt még mennybe menne a citrom, meg kell említeni, hogy a fent említett dolgok elsősorban az érett citromra vonatkoznak. Sajnos, a nálunk kapható általában nem az. Többnyire zölden szedik le és a tárolás és szállítás alatt zajlik le az utóérési folyamat, amely a gyümölcsöt sárga színűvé teszi. Olvastam, hogy a szállítás alatt különféle anyagokkal is kezelik, ezért héjának felhasználása megkérdőjelezhető. Ha valaki tud erről bővebbet, örülnék, ha megosztaná velünk ismereteit.
Nézzük, hogyan tudod a hasznos anyagokat bevinni a szervezetbe, azaz
Konyhai alkalmazás
-
nyersen fogyasztás, limonádé készítés, csapvíz vagy ásványvíz, különféle italok (pl. tea) ízesítése
-
húsok, halak pácolása (főként mediterrán konyha, bazsalikommal és más fűszerekkel együtt)
-
halételek ízesítése
-
vadashoz a mártás elengedhetetlen alkotója
-
különféle mártások ízesítése
-
saláták, párolt káposzta készítése (ecet helyett)
-
gyümölcslevesek ízesítése (más, savanykás levesekbe is felhasználható
-
befőttek, lekvárok ízesítése. eltarthatóság javítása (cseresznye, alma, birsalma)
-
alma, körte, birsalma barnulásának megakadályozása
-
majonéz készítése
-
tojáshab készítése (pár csepp segíti, hogy kemény legyen a hab akár cukor nélkül, akár cukorral készül)
-
citromkrém készítése (torta, sütemények)
-
koktélok, bólék alkotója
-
egyéb sütemények, forralt bor készítése (citromhéj reszelve ill. darabosan).
Kérlek Titeket, akinek van hozzátenni valója, írja meg a hozzászólásokban, hogy ismeretanyagunk gazdagodjon.
Források:
-
Wikipédia
-
Jonny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás.
A citrom képe: saját felvétel
Kíváncsi volnék, hogy az ún. „natúr” citromlé mennyire natúr a valóságban.
Egyébként ha jól tudom , akkor a citrom nálunk is megtermelhető melegházban, vagy akár otthon a lakásban is.
Állítólag ha az öntöző vizébe egy kevés sört tesznek, akkor a termések jóval nagyobbak lesznek.
Szintén jó tudni, hogy ha az otthonunkban olyan hüllőket vagy kétéltűeket tartunk, amelyek ún. akvaterráriumot (olyan terrárium, amelyben vizes rész és száraz terület is van) igényelnek, akkor a tisztítás során a lerakódott szennyeződést és vízkövet citrommal érdemes eltávolítani, mert ezek az állatok a tisztító szerekre rendkívül érzékenyen reagálhatnak. 🙂
Kedves Laca!
Én a natúr citromlét nem használom. Rajta kellene lennie az üvegen, hogy mit tartalmaz. Melegházban biztosan termeszthető itthon is, de szerintem nem sokan foglalkoznak vele. Kereskedelemben még nem találkoztam hazai termelésűvel.
Köszönjük a hasznos információt a tisztításra vonatkozóan, sok helyen tartanak pl. teknősöket terráriumban, különösen ott, ahol gyerekek vannak. A citrom belsejét kifacsarás után én is szoktam tisztításra használni. Bizonyos elszíneződéseket a kezünkről is el lehet vele távolítani.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa