Őszi vitaminforrások: vitaminokkal és ásványi sókkal felkészíted családodat és magadat az influenza fogadására.

Őszi gyümölcsök

Őszi vitaminforrások

A legfontosabb, hazai földön termett őszi vitaminforrások, amelyekkel felkészítheted szervezetedet a téli évszakra, a következők:

  • sütőtök
  • zeller
  • sárgarépa
  • cékla
  • spenót
  • fokhagyma
  • alma
  • csipkebogyó
  • dió
  • mogyoró.

A fenti őszi vitaminforrások  nagy része tartalmaz karotint (amely az A vitamin elő-vitaminja), C-vitamint, különféle B-vitaminokat és E-vitamint, a spenótban és almában K vitamin, a csipkebogyóban sok C vitamin található. A sárgarépában a nagy mennyiségű karotin mellett B vitaminok is találhatók, de nem sikerült kiderítenem, hogy melyikből. A fokhagymában levő természetes antibiotikumok fontos eszközei lehetnek az influenza megelőzésének. A forrásban (lásd a bejegyzés végén) és más szakirodalomban fellelhető adatokat az alábbi táblázat tartalmazza.

 

Zöldség/gyümölcs KKarotinEB1B2B6CB7B9B3
Spenót++++++++++
Sütőtök++++++++
Zeller+++++++++
Dió+++++++++
Alma++++++++++
Mogyoró+++++++++
Csipkebogyó++
Sárgarépa++++
Cékla+
Fokhagyma+++

Egyes B vitaminok az alábbi neveken ismertek:

  • B7: biotin
  • B9: folsav
  • B3: niacin

Az őszi vitaminforrások vitamin tartalmának jótékony hatása

  •  A-vitamin: a szem és a nyálkahártyák őre (a karotin az A vitamin elő-vitaminja)
  • B1-vitamin: javítja a memóriát
  • B2-vitamin: energiával lát el, megőrzi a köröm és a haj egészségét
  • C-vitamin: antioxidáns.

Leghatásosabbak azok az élelmiszerek, amelyek nyersen fogyaszthatók: zeller, sárgarépa, cékla, alma, dió, mogyoró.

A nyersen nem fogyasztható élelmiszereknél előnyösebb a párolás, mint a főzés, mert így az értékes anyagok nem kerülnek a főzővízbe, amit sokszor nem használunk fel.

Őszi vitaminforrás saláta nyers zöldségekből

1. Vágj kockákra almát, még kisebb kockákra zellert, tegyél hozzá durvára vágott diót, majd készíts rá öntetet majonézből és fűszerekből.

2. Vágj vékony csíkokra sárgarépát és zellert és készíts hozzá öntetet: olíva olajból, mustárból, citromból és fűszerezd sóval és borssal.

Te milyen salátát szoktál készíteni ezekből a zöldségekből?

A fokhagymáról itt találsz részletes tájékoztatást:

https://www.haztartas-ma.hu/index.php/haztartas/fokhagyma/

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Kép: saját felvétel