Tárolás hűtőszekrényben: jobb, ha nem kényed-kedved szerint történik. Egészséged érdekében nem mindegy, hova teszed a különféle élelmiszereket.
Miért fontos a tárolás hűtőszekrényben?
Az élelmiszerekben több-kevesebb baktérium is jelen van, amelyek bizonyos körülmények között szaporodni kezdenek. E feltételek egyike a meleg, akár már a szobahőmérséklet is. A hűtőszekrény 0 – 10 fok közötti hőmérséklete lelassítja a baktériumok elszaporodását, ezért az élelmiszereket – bizonyos ideig tárolva a hűtőszekrényben – nem fenyegeti veszély az egészségedet.
Mit tárolhatsz?
-
zöldségeket
-
gyümölcsöket és gyümölcsleveket
-
húst és különféle húsárút, belsőségeket
-
halat
-
tejet és tejtermékeket (sajtot, tejfölt, kefírt, joghurtot, tejszínt, túrót, vajat)
-
tojást
-
főtt ételeket.
Hogyan történjen a tárolás?
Hogyan célszerű ezeket az élelmiszereket elhelyezni, hogy ne legyen veszélyben az egészséged?Ennek eldöntéséhez érdemes tudnod, hogy milyen hőmérsékletek alakulnak ki a hűtőszekrény belső terében.
A legalsó polcon:
A zöldségtartók felett van a leghidegebb : 0 – 5 fok. Itt célszerű tárolni a húst, halat, belsőségeket ( 1 -2 napig).
A középső polcokon:
4 – 5 fok hőmérsékleten tárolhatók a tejtermékek, felvágottak, az eltarthatósági előírás szerint.
A felső polcon:
8 fokos hőmérsékleten van a helye a kész, főtt és sült ételeknek, valamint a süteményeknek – néhány napig.
Az alsó fiókokban:
Itt célszerű a zöldségeket és gyümölcsöket elhelyezni, 2 – 8 fok közötti hőmérsékleten. Ezek egy kis odafigyeléssel akár egy hétig is tárollhatók. Én úgy oldom ezt meg, hogy a doboz aljára és tetejére is többrétegű papírtörlőt teszek, amely a fiókban keletkező nedvességet magába szívja, és megakadályozza részben a kiszáradást, részben a rothadást. Amikor a papír átnedvesedett, kiveszem és megszárítom, vagy kicserélem.
A hűtőszekrény ajtajában,
10 fokon kapnak helyet: tojás (kb. 30 napig), italok, tubusos élelmiszerek, élesztő, gyógyszerek és még néhány apróság.
A fagyasztó részben:
-18 fokon helyezheted el a mirelit termékeket, az el nem fogyott és lefagyasztható ételeket, kenyeret és péksüteményt, fagylaltot, nyers húst, halat vagy belsőséget néhány hónapig (ha a kelleténél többet vásároltál). Ha magad szeretnél lefagyasztani nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt vagy húst, ahhoz a hűtőszekrény mélyhűtő része kevés, ezt fagyasztóban tudod csak megoldani.
A fentiekből láthatod, hogy a tárolás hűtőszekrényben nem egészen egyszerű dolog. Oda kell figyelned a megfelelő tárolásra a saját és családod egészsége érdekében.
Néhány jó tanács
-
az élelmiszereket úgy helyezd el a polcokon, hogy azok ne érjenek hozzá a hűtőszekrény hátsó falához
-
meleg ételt ne tegyél be a hűtőbe (párásodás, energiafogyasztás)
-
a kész ételeket fedd le (szagok)
-
hetente nézd át, ami már nem tűnik jónak (megszagolod), dobd ki – az egészséged többet ér
-
ha valamiből többet tárolsz, figyelj arra, hogy először a korábbi lejáratút használd el
-
negyedévente, vagy akkor, ha bejegesedett a hűtőszekrény fala vagy a mélyhűtő, takarítsd ki – itt megnézheted, hogyan?
Érdekelhet még:
Hűtőszekrény intelligens elemekkel
Illusztráció: Samsung hűtőszekrény és képek
Kiemelt kép: saját felvétel
Ahhoz, hogy a hűtőben tárolt élelmiszereink ne romoljanak meg, jó, ha nem tömjük tele állandóan a hűtőnket, hiszen a beltér levegője hűt a leginkább. Nem árt, ha ellenőrízzük, jól, hermetikusan záródik-e a hűtőszekrényünk ajtaja és a beállított hűtő-hőmérséklet megfelel-e
a kinti, azaz szobahőmérsékletnek, hiszen, ha a szobánkban, konyhánkban plussz 30 fok feletti a hómérséklet, akkor a hűtő-hőmérsékletet is magasabb fokozatra ajánlott állítani és télen megfordítva…
Kedves Attila!
Köszönöm a kiegészítést, ez bizony így van!