Tárolás hűtőszekrényben: jobb, ha nem kényed-kedved szerint történik. Egészséged érdekében nem mindegy, hova teszed a különféle élelmiszereket.

Intelligens hűtőszekrény

Miért fontos a tárolás hűtőszekrényben?

Az élelmiszerekben több-kevesebb baktérium is jelen van, amelyek bizonyos körülmények között szaporodni kezdenek. E feltételek egyike a meleg, akár már a szobahőmérséklet is. A hűtőszekrény 0 – 10 fok közötti hőmérséklete lelassítja a baktériumok elszaporodását, ezért az élelmiszereket – bizonyos ideig tárolva a hűtőszekrényben – nem fenyegeti veszély az egészségedet.

Mit tárolhatsz?

  • zöldségeket 
  • gyümölcsöket és gyümölcsleveket
  • húst és különféle húsárút, belsőségeket
  • halat 
  • tejet és tejtermékeket (sajtot, tejfölt, kefírt, joghurtot, tejszínt, túrót, vajat)
  • tojást 
  • főtt ételeket.

Hogyan történjen a tárolás?

Hogyan célszerű ezeket az élelmiszereket elhelyezni, hogy ne legyen veszélyben az egészséged?Ennek eldöntéséhez érdemes tudnod, hogy milyen hőmérsékletek alakulnak ki a hűtőszekrény belső terében.

A  legalsó polcon:

A  zöldségtartók felett van a leghidegebb : 0 – 5 fok. Itt célszerű tárolni a húst, halat, belsőségeket ( 1 -2 napig).

A középső polcokon:

4 – 5 fok hőmérsékleten tárolhatók a tejtermékek, felvágottak, az eltarthatósági előírás szerint.

A felső polcon:

8 fokos hőmérsékleten van a helye a kész, főtt és sült ételeknek, valamint a süteményeknek – néhány napig.

Az alsó fiókokban:

Itt célszerű a zöldségeket és gyümölcsöket elhelyezni, 2 – 8 fok közötti hőmérsékleten. Ezek egy kis odafigyeléssel akár egy hétig is tárollhatók. Én úgy oldom ezt meg, hogy a doboz aljára és tetejére is többrétegű papírtörlőt teszek, amely a fiókban keletkező nedvességet magába szívja, és megakadályozza részben a kiszáradást, részben a rothadást. Amikor a papír átnedvesedett, kiveszem és megszárítom, vagy kicserélem.

A hűtőszekrény ajtajában,

10 fokon kapnak helyet: tojás (kb. 30 napig), italok, tubusos élelmiszerek, élesztő, gyógyszerek és még néhány apróság.

A fagyasztó részben:

-18 fokon helyezheted el a mirelit termékeket, az el nem fogyott és lefagyasztható ételeket, kenyeret és péksüteményt, fagylaltot, nyers húst, halat vagy belsőséget néhány hónapig (ha a kelleténél többet vásároltál). Ha magad szeretnél lefagyasztani nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt vagy húst, ahhoz a hűtőszekrény mélyhűtő része kevés, ezt fagyasztóban tudod csak megoldani.

A fentiekből láthatod, hogy a tárolás hűtőszekrényben nem egészen egyszerű dolog. Oda kell figyelned a megfelelő tárolásra a saját és családod egészsége érdekében.

Néhány jó tanács

  • az élelmiszereket úgy helyezd el a polcokon, hogy azok ne érjenek hozzá a hűtőszekrény hátsó falához
  •  meleg ételt ne tegyél be a hűtőbe (párásodás, energiafogyasztás) 
  • a kész ételeket fedd le (szagok)
  • hetente nézd át, ami már nem tűnik jónak (megszagolod), dobd ki – az egészséged többet ér  
  • ha valamiből többet tárolsz, figyelj arra, hogy először a korábbi lejáratút használd el
  • negyedévente, vagy akkor, ha bejegesedett a hűtőszekrény fala vagy a mélyhűtő, takarítsd ki – itt megnézheted, hogyan? 

Érdekelhet még:

Hűtőszekrény intelligens elemekkel 

Illusztráció: Samsung hűtőszekrény és képek

Kiemelt kép: saját felvétel