Pavlova eperrel: hol maradt a torta szó? Hát azért nincs ott, mert ez nem torta, hanem desszert, amely pontosan úgy készül, mint a Pavlova torta.
Pavlova eperrel
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók
6 db desszerthez
- 2 vagy 3 db tojásfehérje (a tojások méretétől függően)
- 3 evőkanál kristálycukor
- 8-10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- pár csepp almaecet
- 1 lapos kiskanál kukoricaliszt
- 1,5 dl tejszín
- 1 vaníliás cukor
- 25 dkg friss eper
- 6 kis szál mentalevél (lehet citromfű is, ha egyik sincs, az sem nagy baj)
Bevásárlólista
- 3 db tojás
- 1 csomag (a lehető legkisebb) kukoricaliszt
- 200 ml habtejszín
- 1 vaníliás cukor
- 25 dkg friss eper
Emlékeztető: kristálycukor, porcukor, só, almaecet, mentalevél
Pavlova eperrel elkészítése
- A sütőt előmelegíted 180 fokon.
- A tojásfehérjét a csipet sóval felvered, majd hozzáadod részletekben a 3 evőkanál kristálycukrot, tovább vered (amig a kristálycukor már nem érezhető benne) kemény fényes habbá. Utána jöhet a porcukor, azzal tovább vered. Beleteszed az almaecetet és kukorica lisztet, lazán összekevered. Az eredmény kemény, jól formálható hab lesz.
- Vékonyan beolajozol egy sütőlapot, ráteszel egy sütőpapírt, azt is nagyon vékonyan bekened étolajjal (különben ráragadhat a hab a papírra és nehéz lesz leszedni.)
- A habot képzeletben 6 részre osztva a sütőlapra halmozod, a tetején egy kanállal mélyedést készítesz. Felejtsd el a habkinyomó zsákot, kanállal meg lehet oldani.
- A sütőbe teszed, néhány perc után a hőmérsékletet 140 fokra csökkented és kb. 60 percig sütöd, utána kicsit nyitott ajtó mellett tovább szárítod. Általában halvány rózsaszínű lesz, de ha alacsonyabb hőfokon tovább szárítod, akár hófehér is maradhat. A lényeg, hogy kívül ropogós, belül kissé puha legyen (ha készítettél már habcsókot, ugyanúgy készítheted. A sütőben hagyod kihűlni (1 – 2 óráig)
- Az epret megmosod, kicsumázod, félbe vagy negyedbe vágod. Néhány darabot kinyomkodva készíthetsz a díszítéshez egy kevés eperlevet.
- A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vered (használhatsz habfixálót).
- A kihűlt alapok mélyedéseibe teszed elosztva a tejszínhabot, a hab tetejére pedig a megtisztított, kicsumázott, félbevágott gyümölcsöt. A tetejébe beszúrsz egy menta levelet.
Elkészítési idő:
- Tojáshab felverése: 10 perc
- Tojáshab sütése (közben gyümölcs, tejszínhab elkészítése: 60 perc
- Hűlési idő: 60 perc
- Összeállítás: 10 perc
Összesen: 140 perc
Pavlova eperrel – tálalás
Desszert tányéron tálalod. Az előkészített tányérra az 1-2 eperszem szétnyomásával keletkezett léből rajzolatot készíthetsz és mellé helyezed a desszertet (lásd az alsó képet).
Változatok a Pavlova eperrel desszertre:
- a tejszínhab alá egy adag vanília krémet is tehetsz
- más bogyós gyümölcsöket is használhatsz: ribizlit, málnát, szedret
Megjegyzések:
- A kész desszertet ajánlatos gyorsan elfogyasztani, mert a tejszínhabtó a habcsók alap egy idő után meglágyul, de töltés nélkül néhány napig tárolható (akár előző nap is elkészítheted, és akkor nagyon gyorsan kész lesz).
- Újabban a tojások elég különböző méretűek. Régebben az volt a habcsók recept, hogy 1 tojásfehérjéhez 5 dkg cukor kell. Ettől a tojás méretének figyelembevételével kicsit el lehet térni.
- A Pavlova torta vagy desszert is nagyon olcsó sütemény, főleg, ha maradék tojás fehérjét (akár mélyhűtöttet) és szezonális gyümölcsöt használsz a készítéshez. Ha szeretnél látni képeket más gyümölcsökkel és a történetet a Pavlova torta születéséről, itt keresd:
Ha más epres süteményre vágysz, azt is találsz itt!
Ha szükséged van egy igazán jó, tapadásmentes edényekben és keverésre is használható kézi habverőre, itt találsz:
A Pavlova eperrel desszert képei: saját készítésű desszert saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások