Rétes készítés: réteslapból (kinek van manapság ideje rétestésztát nyújtani) nagyon hálás feladat. Gyorsan készen van és el sem lehet lehet rontani.
Rétes készítés réteslapból
Elkészítési idő: 65 perc (ebből munka: 40 perc)
A rétes hozzávalói:
4 rúdhoz, kb. 30 darabhoz
- 2 csomag réteslap ill. összesen 16 lap (sokféle réteslap kapható)
- töltelék (ezt itt most nem részletezem – majd más alkalommal)
- porcukor a megszóráshoz
- 5 – 8 dkg zsír, vaj, esetleg olaj a lapok kenéséhez
- sütőpapír
- kenő ecset
Bevásárlólista
- Lásd az egyes rétesféleségek (a cikk alján) leírásánál
Emlékeztető: porcukor, zsír, sütőpapír, kenőecset
A rétes előkészítése:
- A tölteléket elkészíted
- A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
- A konyharuhát megnedvesíted, a konyhaasztalra kiteríted.
- A zsírt felolvasztod (ha olajat használsz, felmelegíted).
Rétes készítés:
- A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon.
- A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod.
- Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket.
- A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.
- Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. Hasonló módon elkészíted mind a 4 rudat, majd a tetejüket olvasztott zsírral megkened.
- A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni.
- Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod
Elkészítési idő:
- Töltelék elkészítése (eszmei idő, attól függ, mivel töltöd): 20 perc
- Rétes elkészítése: 20 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 65 perc (ebből munka: 40 perc)
A rétes tálalása
A réteseket tálra vagy tányérokra teszed, a tetejét porcukorral megszórod. Frissen sütve a legjobb, de később is jó, például reggelire.
Kiegészítés:
Rétest készíteni lehet egyszerű (réteslapból) és bonyolult (nyújtással). Nemrég a rádióban arról volt szó, hogy milyen ételeket lehetne felvenni a hungarikumok listájára. Ezek között szerepelt a rétes is. A neve a réteges szóból származik, mivel az eredeti rétesben az igen vékony tészta és a töltelék rétegesen helyezkedik el. Úgy készül, hogy a vékonyra nyújtott nagy asztalnyi tészta felét olvasztott zsírral megkenik, megszórják a töltelékkel, a másik felét ráhatják, majd összetekerik és tepsi méretű darabokra vágva sütik meg. Ez időigényes, de van a réteskészítésnek egyszerűbb módja, amelynek eredménye ugyancsak finom.
Érdekelhet még:
Réteskészítés és tálalás képei: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások