Rétes készítés: réteslapból (kinek van manapság ideje rétestésztát nyújtani) nagyon hálás feladat. Gyorsan készen van és el sem lehet lehet rontani.

Almás rétes 1

Rétes készítés réteslapból

Elkészítési idő: 65 perc (ebből munka: 40 perc)

A rétes hozzávalói:

4 rúdhoz, kb. 30 darabhoz

  • 2 csomag réteslap  ill. összesen 16 lap (sokféle réteslap kapható)
  • töltelék (ezt itt most nem részletezem – majd más alkalommal)
  •  porcukor a megszóráshoz
  • 5 – 8 dkg  zsír, vaj, esetleg olaj a lapok kenéséhez
  • sütőpapír
  • kenő ecset

Bevásárlólista

  • Lásd az egyes rétesféleségek (a cikk alján) leírásánál

Emlékeztető: porcukor, zsír, sütőpapír, kenőecset

A rétes előkészítése:

  • A tölteléket elkészíted
  • A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
  • A konyharuhát megnedvesíted, a konyhaasztalra kiteríted.
  • A zsírt felolvasztod (ha olajat használsz, felmelegíted).   

Rétes készítés:

  1. A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon.
  2. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod.
  3. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket.Rétes
  4. A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.Rétes
  5. Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd,  a sütőlapra teszed. Hasonló módon elkészíted mind a 4 rudat, majd a tetejüket olvasztott zsírral megkened.Rétes
  6. A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180  fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni.Rétes
  7. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod

Elkészítési idő:

  • Töltelék elkészítése (eszmei idő, attól függ, mivel töltöd): 20 perc
  • Rétes elkészítése: 20 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 65 perc (ebből munka: 40 perc)

A rétes tálalása

A réteseket  tálra vagy tányérokra teszed, a tetejét porcukorral megszórod. Frissen sütve  a legjobb, de később is jó, például reggelire.

Almás rétes tálalva 2

Almás rétes tálalva

Kiegészítés:

Rétest készíteni lehet egyszerű (réteslapból) és bonyolult (nyújtással). Nemrég  a rádióban arról volt szó, hogy milyen ételeket lehetne felvenni a hungarikumok listájára. Ezek között szerepelt a rétes is. A neve a réteges szóból származik, mivel az eredeti rétesben az igen vékony tészta és a töltelék rétegesen helyezkedik el. Úgy készül, hogy a vékonyra nyújtott nagy asztalnyi  tészta felét  olvasztott zsírral megkenik, megszórják a töltelékkel, a másik felét ráhatják, majd összetekerik és tepsi méretű darabokra vágva sütik meg. Ez időigényes, de van a réteskészítésnek egyszerűbb módja, amelynek eredménye ugyancsak finom.

 

Érdekelhet még:

Túrós rétes 

Meggyes rétes

Almás rétes

 

Réteskészítés és tálalás képei: saját felvételek