Kenyér sütése: könnyebb, mint gondolnád. Problémásnak tűnhet a hagyományos, dagasztással készített kelt tészta –  robotgép nélkül. Pedig nem az. Csak vágj bele.

Kenyér kettévágva 1

Kenyér készítése

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

1 db kb. 90 dkg-os kenyérhez:

  • 50 dkg liszt (lehet finom, vagy vegyesen finom és rétesliszt, de készíthető pl. 10 dkg, vagy akár több rozsliszt v. teljes kiőrlésű búzaliszt hozzáadásával (tömörebb lesz a kenyér). Az üzletekben kenyérliszt (BL80) is kapható. Tapasztald ki, Te hogyan szereted legjobban;  kezdetnek a finomlisztet javasolom.
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor (az élesztő felfuttatásához
  • 1 teás vagy evőkanál só (ízlés dolga – el is térhetsz ettől)
  • 3  dl langyos víz (lehet, hogy kicsit kevesebb, vagy kicsit több)
  • 2 evőkanál olaj (ezt nem feltétlenül kell beletenned)
  • 1 tojás a kenéshez (nem feltétlenül kell, de szerintem szebb lesz a teteje)

Bevásárlólista

  • 0, 5 kg búzaliszt, kenyérliszt (vagy más)
  • 5 dkg élesztő

Emlékeztető: tej, cukor, só

A kenyér tésztájának elkészítése

  1. A hozzávalók kb. 2 órán át szoba hőmérsékleten legyenek.
  2. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatod.

    Élesztő felfuttatása

    Élesztő felfuttatása

  3. Amíg az élesztő dolgozik, egy tálba (ha van Tupper kelesztő tálad, akkor abba) beméred a lisztet, megsózod, összekevered, közepébe mélyedést készítesz.

    Liszt és só elkeverve

    Liszt és só elkeverve

  4. A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt,  összekevered liszttel és annyi langyos vizet (kb. 3 dl-t) teszel hozzá, hogy a tészta közepes keménységű legyen (akár kicsit ragadhat is).

    Összekeverés a felfuttatott élesztővel és a vízzel 1

    Összekeverés a felfuttatott élesztővel és a vízzel 1

  5. Fakanállal vagy egy erős villával jól összedolgozod.

    Összedolgozás

    Összedolgozás

  6. Kézzel megdagasztod: kézzel összedolgozod majd a tésztát a kezeddel függőleges irányban felemelgeted ( ha közben ragacsos maradna, tegyél még bele egy kis lisztet). Kb. 15 perc után dolgozd bele az olajat ez elmaradhat).

    Dagasztott tészta

    Dagasztott tészta

  7. Keleszd egy óra hosszat, a tészta kétszeresére nő. Nem az idő a lényeges, hanem a tészta mérete.

    Kétszeresre kelve

    Kétszeresre kelve

  8. Amikor megkelt, ráütsz egyet a tetejére és kiteszed egy gyúrólapra. Átdolgozod (1-2 perc).
  9. Közben a sütőt bekapcsolod és 200 fokon (alsó-felső sütés)előmelegíted.
  10. Megformázod és a sütőlapra teszed. Rövid ideig (kb. 10 perc) letakarva még kelni hagyod.

    Kenyér megformázva

    Kenyér megformázva

  11. Tetejét éles késsel ferdén bevagdosod (jobban is bevagdoshatod, mint ahogy a képen látod), felvert tojással megkened.

A kenyér sütése

A sütőlapot középre helyezd. Süsd 200  fokon, kb. 20 percig. 20 perc után vedd le a hőfokot 180 fokra. 45 perc után nézd meg. Akkor jó, ha felül is, és az alja is kopog. Ha jól dolgoztál, a kenyér a sütőben gyönyörűen felmagasodik és szép, vékony kéreggel sül meg. (Ez itt nem szentírás, sütőtől függő.)

Amikor kész, rácsra tedd ki, hogy alul is hűlni tudjon.

Kenyér - otthon készítve

Felvágva is szép látvány.

Kenyér - otthon készítve

Kenyér - otthon készítve

Elkészítési idő:

  • Tészta összeállítása: 10 perc
  • Dagasztás: 20 perc
  • Első kelesztés: 60 perc
  • Formázás: 10 perc
  • Második kelesztés: 10 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka: 40 perc)

Kiegészítés:

Otthon süssük vagy üzletben vásároljuk? Ez a háztartás egyik nagy kérdése. Ez a dilemma nálunk is fennállt – annak ellenére, hogy kevés kenyeret fogyasztunk. A napokban azonban megdöbbentett egy hivatalos minőségvizsgálat az üzletekben általában kapható kenyerekről (köztük több ismert márkáról). A vizsgálat során több dolgot állapítottak meg. A kenyerek súlya nem felelt meg a ráírt mennyiségnek, de a minőségi előírásoknak sem. Egy hét után pedig valamennyi minta penészes lett. Ezek után döntöttünk az otthoni kenyérsütés mellett.

 

Érdekelhet még: 

Kalács

Képek: saját sütésű kenyér saját felvételei