Almás pite: gyakran készített sütemény. Készíthető friss almából és eltett almából egyaránt. Az almás pite egyszerűen, könnyen, gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran felvállalhatják.
Almás pite recept
Ez a pite recept régi, családi szakácskönyvünkből származik, nemzedékek készítették ennek alapján a kedvelt süteményt.
Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 60 perc)
Hozzávalók
A pite tésztához (egy közepes – kb. 35×20 cm-es – tepsihez)
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 4-5 dkg porcukor (2-3 evőkanál)
- 2 tojás (vagy 1 tojás és 1 sárgája)
- 4 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom leve és reszelt héja (nem feltétlenül szükséges)
A töltelékhez:
- 1,5 – 2 kg alma
- 2-4 evőkanál cukor
- kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 1 tasak sütőpor
- 1 db citrom
- 2 kg alma
Emlékeztető: porcukor, só, kristálycukor, zsemlemorzsa, őrölt fahéj
Előkészítés
- Az almát megmosod, egészben meghámozod és vékony szeletekre legyalulod (Ne vágd fel darabokra, egészben sokkal könnyebb a gyalulás: először a négy oldalt, a végén a a magház körül.) Rányomod a citrom levét és hozzákeverd a cukrot. Állni hagyod (levet fog ereszteni, ami iható, mert a pitéhez nincs rá szükség), majd kinyomkodod.
- A tepsit kivajazod és ráteszel egy sütőpapírt (ha nincs, akkor megszórod vékonyan liszttel – régebben, amikor nem volt sütőpapír, így készítették elő.
- A vajat kiveszed a hűtőből a készítés előtt kb. egy órával, hogy kissé megpuhuljon. Előkészíted a tészta hozzávalóit.
- A porcukrot szűrőkanálon átnyomkodod, hogy ne legyen csomós (egyébként cukorcsomók maradhatnak a tésztában).
Megjegyzések:
- Mivel a tészta nem érzékeny a hozzávalók arányára, ezért mérleg nélkül is elkészítheted. A lisztet a zacskó hosszához mérve kiöntheted, ha kicsit több vagy kevesebb, a tészta ugyanúgy összeállítható, legfeljebb a tejföl mennyiségét kell egy kicsit változtatni.
- Ha van alma reszelésére alkalmas kis géped, akkor természetesen vágd ki a magházat és darabold fel az almát.
Almás pite készítése
- A lisztet gyúrólapra halmozod és összekevered a sütőporral.
- A vajat rádarabolod a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodod.
- Összekevered a liszttel, majd utána kézzel szétmorzsolod.
- Ráteszed a porcukrot, a citromhéjat, a csipet sót és kézzel jól összekevered. Púposra halmozod és a közepébe lyukat készítesz. Ebbe teszed a tojást és a tejfölt.
- A tojásokat és tejfölt egy villával jól összekevered.
- Hozzákevered a lisztet és az egészet jól formálható tésztává gyúrod. Ha ragadna, tegyél hozzá egy kis lisztet. (Az a tapasztalatom, hogy egy kicsit ragadós tésztából sokkal könnyebb jó állagút gyúrni, mint egy keményebbe még tejfölt beledolgozni.)
- A tésztából két cipót formálsz, letakarod és 10-15 percig pihenteted. Utána könnyebb lesz vele dolgozni.
- A gyúrólapot meghinted kevés liszttel, ráteszed az egyik cipót és kinyújtod szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsid.
- Beleteszed a tepsibe (csavard fel a sodrófára, akkor nem fog elszakadni). A széleket rányomkodod a tepsi oldalára úgy, hogy a tésztának egy kis pereme legyen. Ha a töltelék nem érintkezik a tepsi oldalával, sokkal könnyebb lesz sütés után kitakarítani.)
- A tészta tetejét megszórod a zsemlemorzsával (ez fogja felszívni a fölösleges az esetleg még az almában levő kevés levet).
- Az almát kinyomkodod és egyenletesen elosztva a tésztára rakod. Tetejét megszórod a fahéjjal (lehet még vágott dióval).
- Kinyújtod a másik cipót és az alma tetejére rakod. A tészta széleit a tepsi oldalára nyomkodod.
- A tetejét megkenheted felvert tojással, tejföllel, de ez nem kötelező, mert a kész süteményt megszórhatod porcukorral. Villával megszurkálod, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.
- 175 fokon, 40 perc. Alsó-felső sütést használhatsz, hiszen csak alul és felül kell megsülnie. Az alma közben megpárolódik. Lehet, hogy gyorsabban kész lesz, ez függ attól, mekkora a tepsid, azaz, hogy milyen vastag a tészta. Amikor kész, pár percig nyitott ajtóval a sütőben hagyod. Utána kiveszed.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 10 perc
- Alma hámozása, lereszelése: 20 perc
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Tepsibe rakás: 10 perc
- Sütés: 40 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
Összesen: 100 perc (ebből munka: 60 perc)
Az almás pite tálalása
Amikor kihűlt, a széleket kb. 1 cm-es vastagságban levágod. A belső részt négyzetes vagy téglalap alakú szeletekre vágod és tálra vagy kistányérokra rakod.
Megjegyzés:
Később a mennyiségeket a tepsi méretéhez átszámíthatod, ha vékonyabb, vagy vastagabb tésztát vagy alma réteget szeretnél. Ez már gyakorlat és tapasztalat kérdése.
Változatok:
Hasonló módon készíthetsz cseresznyés pitét, meggyes pitét, szilvás pitét is.
Az almás pite képei: saját készítés saját felvételei
Kedves Zsuzsa! Köszönöm a két receptet.
Meg fogom próbálni a télire eltevést, mert ezzel még soha nem foglalkoztam.
Nagyon hasznos instrukciókat adtál az almás pite készítéséhez. Gondolom, így a kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkoznak az elkészítésével. Én élesztős tésztával csinálom, (egyébként ugyanígy). Amikor az alsó lapot a tepsibe rakom, a tojások fel nem használt fehérjét az alsó lapra is kenem, cukrozott, fahéjas zsemlemorzsát szórok rá és erre jön a töltelék. Ez a módszer megvédi az alsó lapot az elázástól. Ha véletlenül másnapra is maradna a süteményből, nem lesz lucskos a tésztája.
Kedves Ágnes!
Én erre még soha nem is gondoltam, de jó ötlet. Néha úgyis probléma a maradék tojásfehérjék felhasználása.
A tojásfehérjéket le lehet fagyasztani.Ha pl.majonézt csinálok, vagy olyan sütit melybe csak a sárgája kell,a fehérjéket egy pohárba teszem,folpackba csomagolom,s lefagyasztom.Ha újabb fehérje marad,erre ráöntöm s vissza a fagyasztóba. Az így összegyűlt fehérjéket felhasználás előtt szobahőmérsékleten kiengedem,s ugyanolyan mint a friss.Készíhetünk pl.Pavlova tortát, de akár az almáspite tetejére tészta helyett…
Kedves Klára!
Köszönöm a kiegészítést!
Tojásfehérjét én is szoktam lefagyasztani, de inkább csak akkor, ha több marad. De igazad van, egyet is el lehet tenni, legfeljebb a tárolóra célszerű ráírni, hogy hány van már benne. Az almás pite tetejére a hab nagyon jó ötlet (ez lehetne a Rákóczi almás) – ezt biztosan megsütöm.