Ajándék a konyhából: lehet egy szépen kiállított befőtt, dzsem vagy savanyúság – különféle alkalmakkor – főleg azoknak, akik otthon nem készítenek ilyeneket.  

Birsalma befőtt

Ajándék a konyhából – gondolj rá a befőzési szezonban

Manapság nem szégyen takarékoskodni, és ajándékba sem kötelező nagy értékű dolgokat adni. Kevés pénzből is lehet ajándékokat készíteni különféle alkalmakra, saját magad eltett befőtteket, lekvárokat is ajándékozhatsz.

Mivel a befőzés szezonális dolog, az ajándékoknak szánt lekvárok, befőttek készítését meg kell tervezni, és a saját magadnak szánt készítményekkel együtt kell befőzni. Ha készítesz egy kis tervet arról, hogy kinek mit fogsz ajándékozni, a befőzést követően legjobb egy külön helyen tárolni, és cédulára felírni a személy nevét és az alkalmat. Ha ezt megteszed, elég sok pénzt tudsz megtakarítani, amit más célokra fel tudsz használni.

Van néhány dolog, amely az ajándékozottnak nagy örömet szokott okozni. Ilyenek:

  • Narancs dzsem
  • Eper dzsem
  • Cseresznye befőtt
  • Meggy cukor nélkül
  • Meggy lekvár
  • Sárgabarack lekvár
  • Őszibarack dzsem
  • Szilvalekvár
  • Szeder dzsem
  • Füge lekvár

Az üvegek felöltöztetése

Az ajándék a konyhából akkor igazi, ha szépen fel van öltöztetve.  A tetejére a befőtt színéhez illő, textilből (kartonból, vászonból) vágj egy kerek tetőt, kb. 8 cm-rel nagyobbat, mint a csavaros fedél. Jó, ha van cikk-cakk ollód (esetleg vásárol egyet, később is szükséged lehet rá), mert akkor nem fog szálat engedni a széle. Ráhelyezed a tetőre, gumigyűrűvel leszorítod és szépen elegyengeted, majd hozzáillő színű szalaggal átkötöd.

Ajándék a konyhából - üvegtetőkre

Ajándék a konyhából

 

Ha a fentiek közül szeretnéd elkérni valamelyiknek a receptjét,  írj e-mailt, add meg az e-mail címedet és elküldöm.

 

Címketervezőt itt találsz! 

 

Ajándék a konyhából képek: saját felvételek