Húsvéti maradékok felhasználása: sokszor fejtörést okoz. Ebben a cikkben segítséget, ötleteket kapsz ahhoz, hogy mit kezdj ezekkel a maradékokkal.
Húsvéti maradékok felhasználása
Húsvéti maradékok felhasználása – miről is beszélhetünk?
A húsvéti ünnepek jellegzetes ételei:
- Főtt tojás (héjában tárold)
- Sült hús (bárányból, sertésből, csirkéből)
- Főtt sonka
- Kalács
Ezekből az ételekből húsvétkor rendszerint több készül, mint amennyi elfogy. Húsvét után aztán mindenkinek fő a feje, hogy mi legyen a maradékokkal. Ebben a cikkben ehhez szeretnék segítséget adni neked, mivel nagy pazarlás lenne, ha a végén a kukába kerülnének.
A húsvéti maradékok felhasználásatása
A maradékok megóvása és hasznosítása kétféle módon történhet:
- fagyasztással és/vagy
- más ételek anyagaként történő felhasználással.
A maradékok fagyasztása:
A maradékok egy részét (sonka, kalács, sült hús) gondosan csomagolva és feliratozva elteheted a mélyhűtőbe, ahol hónapokig tudod tárolni és beépítheted őket az étrendedbe. De hogyan? Ez egyáltalán nem mindegy, mert te is azt szeretnéd, hogy a család szinte észre se vegye, hogy maradékokról van szó.
Felhasználás:
Vannak azonban olyan maradékok (pl. a főtt tojás), amely fagyasztóban nem tárolható, hűtőben is csak egy-két napig. Az is előfordulhat, hogy nincs elég helyed a mélyhűtőben, és ilyenkor gyorsan kellenek ötletek a felhasználáshoz. Ezekről lesz szó a továbbiakban – a sorrendnél figyelembevéve a tárolhatóságot. Amelyikre van saját receptem, ott a receptre linkelhetsz.
Főtt tojás felhasználása
A húsvéti maradékok felhasználása a főtt tojással kezdődik, mivel az nem fagyasztható és csak néhány napig tárolható a hútőben. Az alábbi ételeket készítheted belőle:
- Majonézes tojássaláta
- Töltött tojás hidegen (a töltelék a sárgájából készül ízesítők hozzáadásával, akár aprított sonkával)
- Töltött tojás melegen
- Tojáspörkölt
- Tojáskrém szendvicsekhez vagy tízóraira (lehet bele tenni apróra vágott sonkát is)
- Klubszendvics
- Nizzai saláta (más salátákba is tehetetsz főtt tojást)
- Rakott krumpli (hol van megírva, hogy csak kolbásszal készíthető? – főtt sonkával is elkészítheted)
Maradék sült hús
A következő ételekhez használhatod fel:
- Szendvics
- Húskrém szendvicsre
- Főzelék feltét
- Hortobágyi palacsinta (a felaprított sült húsból először készítesz egy pörköltet – palacsintatöltelékbe jó lesz)
- Raguk készítése
- Fasírt és húsgolyó készítése
- Húsos rakott zöldségek készítése
Főtt sonka felhasználása
A főtt sonka kicsit tovább tárolható, mint a tojás, de természetesen nem a végtelenségig. Három ételt már említettem (töltött tojás, tojáskrém, rakott krumpli), mos jönnek még továbbiak:
- Sonkás tészta (akár vegyesen medvehagymával vagy spenóttal)
- Rakott sonkás tészta
- Csülkös sajtos spagetti
- Sonkás leveles tészta
- Sonkás pizza
- Klubszendvics
- Sonkakrém
- Sonkakrémmel töltött palacsinta
Kalács-maradékból kedvenc ételek
Kifli helyett kaláccsal
Húsvéti maradékok felhasználása – javaslatok
- Ennyiféle ételt nem is tudsz majd elkészíteni. Ezek közül válogasd ki a maradékok mennyiségének figyelembevételével azokat, amelyekhez leginkább kedved, vagy egyéb hozzávalód is van.
- A húsvéti maradékok felhasználását kezd a főtt tojással, mert az tárolható a legrövidebb ideig, és még fagyasztani sem tudod,
- A sült húst és főtt sonkát – ha van elég hely a fagyasztóban – fagyasztás után is felhasználhatod, ezért nem kell sietned a felhasználással, beoszthatod egy változatos étrendbe.
Szöveg és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások