Húsvéti maradékok felhasználása: sokszor fejtörést okoz. Ebben a cikkben segítséget, ötleteket kapsz ahhoz, hogy mit kezdj ezekkel a maradékokkal.

 

Húsvéti maradékok felhasználása

Húsvéti maradékok felhasználása – miről is beszélhetünk?

A húsvéti ünnepek jellegzetes ételei:

  • Főtt tojás (héjában tárold)

    Tisztított főtt tojás

    Főtt tojás

  • Sült hús (bárányból, sertésből, csirkéből)

    Töltött dagadó felszeletelve

    Sült hús felszeletelve

  • Főtt sonka

    Sonka tál - 2

    Főtt sonka

  • KalácsFonott kalács

Ezekből az ételekből húsvétkor rendszerint több készül, mint amennyi elfogy. Húsvét után aztán mindenkinek fő a feje, hogy mi legyen a maradékokkal. Ebben a cikkben ehhez szeretnék segítséget adni neked, mivel nagy pazarlás lenne, ha a végén a kukába kerülnének.

A húsvéti maradékok felhasználásatása

A maradékok megóvása és hasznosítása kétféle módon történhet:

  • fagyasztással és/vagy
  • más ételek anyagaként történő felhasználással.

A maradékok fagyasztása:

A maradékok egy részét (sonka, kalács, sült hús) gondosan csomagolva és feliratozva elteheted a mélyhűtőbe, ahol hónapokig tudod tárolni és beépítheted őket az étrendedbe. De hogyan? Ez egyáltalán nem mindegy, mert te is azt szeretnéd, hogy a család szinte észre se vegye, hogy maradékokról van szó.

Felhasználás:

Vannak azonban olyan maradékok (pl. a főtt tojás), amely fagyasztóban nem tárolható, hűtőben is csak egy-két napig. Az is előfordulhat, hogy nincs elég helyed a mélyhűtőben, és ilyenkor gyorsan kellenek ötletek a felhasználáshoz. Ezekről lesz szó a továbbiakban – a sorrendnél figyelembevéve a tárolhatóságot. Amelyikre van saját receptem, ott a receptre linkelhetsz.

Főtt tojás felhasználása

A húsvéti maradékok felhasználása a főtt tojással kezdődik, mivel az nem fagyasztható és csak néhány napig tárolható a hútőben. Az alábbi ételeket készítheted belőle:

  • Majonézes tojássaláta
  • Töltött tojás hidegen (a töltelék a sárgájából készül ízesítők hozzáadásával, akár aprított sonkával)Töltött tojás
  • Töltött tojás melegen
  • Tojáspörkölt
  • Tojáskrém szendvicsekhez vagy tízóraira (lehet bele tenni apróra vágott sonkát is)

    Tojásos zöldséges tojáskrémes szendvics

    Tojásos zöldséges tojáskrémes szendvics

  • Klubszendvics
  • Nizzai saláta (más salátákba is tehetetsz főtt tojást)Nizzai saláta tálalva 1
  • Rakott krumpli (hol van megírva, hogy csak kolbásszal készíthető? – főtt sonkával is elkészítheted)

Maradék sült hús

A következő ételekhez használhatod fel:

  • Szendvics
  • Húskrém szendvicsreMedvehagymás húskrémes szendvics
  • Főzelék feltét
  • Hortobágyi palacsinta (a felaprított sült húsból először készítesz egy pörköltet – palacsintatöltelékbe jó lesz)
  • Raguk készítése
  • Fasírt és húsgolyó készítése
  • Húsos rakott zöldségek készítése

Főtt sonka felhasználása

A főtt sonka kicsit tovább tárolható, mint a tojás, de természetesen nem a végtelenségig. Három ételt már említettem (töltött tojás, tojáskrém, rakott krumpli), mos jönnek még továbbiak:

Kalács-maradékból kedvenc ételek

Kifli helyett kaláccsal

Húsvéti maradékok felhasználása – javaslatok

  • Ennyiféle ételt nem is tudsz majd elkészíteni. Ezek közül válogasd ki a maradékok mennyiségének figyelembevételével azokat, amelyekhez leginkább kedved, vagy egyéb hozzávalód is van.
  • A húsvéti maradékok felhasználását kezd a főtt tojással, mert az tárolható a legrövidebb ideig, és még fagyasztani sem tudod,
  • A sült húst és főtt sonkát – ha van elég hely a fagyasztóban – fagyasztás után is felhasználhatod, ezért nem kell sietned a felhasználással, beoszthatod egy változatos étrendbe.

 

Szöveg és képek: Pap Zsuzsa