Húsételek ára: nagy mértékben függ a hús fajtájától. A csirke, pulyka aránylag olcsó, de a vadhúsok ára már az egekbe szökik. Az egyes húsfajtákon belül is vannak különbségek.
A húsok fajtái
- marhahús
- borjúhús
- sertéshús
- malachús
- birkahús
- bárányhús
- apróvadak
- vadak
- szárnyasok (csirke, tyúk, liba, kacsa, pulyka).
A felsorolás nem teljes.
Ezeken a csoportokon belül az állatok különféle részeinek és ezek értékének megfelelően különféle áron kaphatók a különféle állatok különféle testrészei. A csirke mellét és combját mindenki meg tudja különböztetni egymástól, de például ez már nem igaz a marha vagy a sertéshús különféle fajtáira. Érdemes ennek utánajárni, mert ha az adott ételhez a megfelelő húst választod ki, nemcsak az étel lesz jobb, hanem még takarékoskodhatsz is.
A alapanyagok ára (1 kg)
Ebben az anyagban csak azok a belsőségek és húsok szerepelnek, amelyeknek ára az átlag ember pénztárcájához mérhető.
- Belsőségek, sütni való kolbász, hurka, egész csirke: 600 Ft
- Szárnyas comb: 800 Ft
- Filézett szárnyas mell: 1400 Ft
- Sertés lapocka: 1200 Ft
- Sertés comb: 1300 Ft
- Marha lábszár: 1600 Ft.
Húsételek ára
Húsételek ára
Hozzávalók Mennyiség Ár1 Ft Ár2 Ft Ár3 Ft Ár4 Ft
Hús vagy
belsőség 80 dkg 480 640 1040 1280
Fűszerek
Egyéb hozzávalók50 50 50 50
Köret
(krumpli vagy
rizs)50 dkg
20 dkg 100 100 100 100
Saláta vagy
savanyúság200 200 200 200
Húsétel
körettel
salátával 4 adag 830 990 1390 1630
1 adag 208 243 348 423
Példák
- Húsételek belsőségből: sült hurka, kolbász, pirított máj körettel, salátával vagy savanyúsággal.
- Húsételek csirke combból körettel savanyúsággal vagy salátával.
- Húsételek sertés combból körettel, salátával vagy savanyúsággal.
- Húsételek marha lábszárból körettel, savanyúsággal vagy salátával.
Egy kis kiegészítés a húsok árához:
A csirke- és pulyka comb elfogadható áron kapható, de már a filézett mell majdnem kétszer annyiba kerül, mint az előbbiek. A sertéshúsok ára között nincs nagy különbség, kivéve a szűzpecsenyét, amely a sertés legfinomabb része. A marhahúsok ára általában magas, de ha bélszínt szeretnél vásárolni, akkor már nagyon ki kell nyitnod a pénztárcádat. Vannak időszakok, amikor a nagy kereslet miatt egyes húsfélék drágábban kaphatók, mint egyébként: például Márton nap előtt a liba, vagy húsvét előtt a bárány. Mindezt figyelembe véve a húsételek ára között jelentős különbségek lehetnek.
Hasonló cikkeket itt találsz:
Húsételek képei: saját készítésű ételek saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások