Bazsalikom: Dél-Ázsiából került hazánkba és kedvelt kerti és cserepes fűszernövény lett. Kellemes illatát illóolaj tartalmától kapja. Jó földet, sok vizet és sok napsütést igényel.
Bazsalikom
A növény
A bazsalikom az egyik leggyakrabban használt fűszernövény. Többféle változata létezik mint pl. a kerti, a rojtos levelű, a színes (bordó) levelű, a citrombazsalikom, a perui, az indiai és egyéb fajták. Nálunk általában a zöld levelű kerti bazsalikom az ismert. Védett, napos helyen, jó vízáteresztésű földben fejlődik jól. A kisebb fajták cserépben is termelhetők. Magról szaporodik. Rendszeresen öntözni kell. Mivel trópusi növény, fagyérzékeny. 16 fok felett fejlődik jól.
Nemcsak fűszerezésre használható, hanem az egészségre is kedvező hatású.
Tárolása, felhasználása
A leveleket és a virágokat (ha vannak) folyamatosan lehet szedni és frissen felhasználni. Ilyenkor érvényesül legjobban az aromája. Mivel csak a meleg hónapokban lehet termeszteni, a hidegebb időszakokban csak szárított formában tudjuk felhasználni (valószínűleg fólia alatt is termelik, mert télen is kapható kis cserepekben. Szárítása napfénytől védett helyen, felakasztva történjen, utána pedig jól záródó edényben tárolható a szárított fűszer.
A egyik leggyakrabban használt fűszernövény. A friss növény illata jellegzetes. Késsel szeletelve megbarnulhatnak, ezért inkább kézzel célszerű tépkedni. Mivel főzés közben hamar elveszti aromáját, ezért csak a tálalás előtt keverd az ételbe. Elsősorban paradicsomos ételek, mártások, csirke-, tojás-, hal- és zöldséges ételekhez illik (bab, padlizsán). Legismertebb a bazsalikom pesto fűszereként. Ázsiai ételeknek is kedvelt fűszere.
Érdekességek a bazsalikom használatáról
Szív alakú levelei miatt a szerelem jelképe. A basilicum a mesék halálos pillantású sárkánykígyójának nevét idézi fel, ami az ókori görögöknél és rómaiaknál átkok mondására ösztönzött a növény vetése közben. Görögországban a kis levelű bazsalikomot légyriasztónak használják, mert az asztalra téve elriasztja onnan a legyeket. Gyógynövényként is ismert, különféle kedvező hatásai vannak.
Bazsalikom kép: saját felvétel.
Nagyon szeretem a bazsalikom pestót.Egész nyáron készítem.
Imádom a bazsalikomot. Szívesen kísérletezem vele a különböző ételekben.
Nekem is van az ablakban, de nincs ideje megerősödni, mindig elhasználom 🙂
Szia,
Elküldenéd a receptedet?
Köszönöm visszajelzésedet. Ha van valami jól bevált bazsalikomos recepted, kérlek, oszd meg velünk!
Bazsalikom Pesto: fogunk egy jó nagy csokor bazsalikomot,a leveleit turmix gépbe teszzük,teszünk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát,valamivel több mint fél dl olívíolajat,2 evőkanálnyi pirított fenyőmagot,és 3-4 dkg parmezán sajtot.reszelve.És egy kis sót is.Összeturmixoljuk,míg az egész zöld nem lesz.Mehet is a frissen kifőtt tésztára.Nagyon finom
Részemről ha csak napraforgóolajom van akkor azt használom.Fenyőmag mindenhol van.Parmezán nincs mindenhol,olyankor simán trapistát reszelek bele.
Ennek alapján csinálom a medvehagyma pestót is.
Kitűnően lehet fagyasztani dobozokban.
Köszönöm a receptet. Nagyon jól hangzik. Ez egy újabb tartósítási mód is lehet a bazsalikomra és a medvehagymára is (nemsokára itt a szezon).
Vasárnap szedtünk először medvehagymát az idén.Csinálok pogit belőle,meg krémlevest,salátát,szendvicsekhez,húst töltök vele,körözöttbe rakom.Jöhet minden formában
Szia, Andi!
Köszönöm az ötleteket mindnyájunk nevében – pogácsára nem is gondoltam volna.