Gyömbér: fűszer és gyógynövény. Mindkét esetben a gyökértörzsét használjuk fel. Fűszerként illatos, csípős, enyhén kesernyés tulajdonságai miatt kedveljük és használjuk.

Gyömbér 1

Gyömbér

Őshazája Délkelet-Ázsia. Kínában már időszámításunk előtt is használták. Ma már termesztik Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is és használata az egész világon elterjedt. Kedvező tulajdonságai gyökértörzsében vannak, ezért mind fűszerként, mint gyógynövényként ezt használjuk fel. A növény részletes tulajdonságairól a Wikipédiában olvashatsz. Onnan származik a két rajzos kép egyike, amelyek valószínűleg abból az időből származnak, amikor a fényképezés még nem volt elterjedt.

Gyömbér a Wikipediaban

Növény – Wikipédia

Gyömbér használata fűszerként

Jellemzői:

  • illatos
  • csípős
  • kissé kesernyés.

Felhasználási formák:

Friss gyökértörzsből készíthető:

Gyömbér gyökér

Gyökér

  • tea

    Gyömbér tea

    Tea

  • szörp (cukorral, citrommal)
  • szirup (Jamie Oliver is használja receptjeiben)
  • olaj
  • sör és bor
  • kandírozott édesség

Ízesíthető vele:

  • húsleves és más levesek
  • indiai és keleti ételek

Őrölt szárított formában történő felhasználása:

  • süteményekben (karácsonyi mézes – a Kotányi mézes fűszer keveréknek is alkotója)
  • különféle kekszek készítéséhez.

Gyógyhatása

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • kedvező hatású az emésztőrendszerre (gyomornyugtató, étvágygerjesztő, emésztést segítő)
  • segít megelőzni az influenzát és megfázást antibakteriális és antivirális hatásával
  • féken tartja a cukorbetegséget
  • csillapítja az ízületi fájdalmakat
  • gombaölő hatása is ismert

Gyömbér tea készítése

Hozzávalók:

1 adag teához

  • fél hüvelykujjnyi gyömbér gyökér
  • citrom (feltételesen)
  • méz (feltételesen

Elkészítés:

  1. Távolítsd el a héját. Ne ess neki késsel. Nemrég hallottam egy kedves ismerősömtől, hogy kiskanállal a vékony héj könnyen lekaparható, szinte veszteség nélkül. Azóta már én is kipróbáltam és valóban könnyen eltávolítható a héj.
    Hámozás kiskanállal

    Hámozás kiskanállal

    Hámozva

    Hámozva

  2. Reszeld le vagy vágd vékony szeletekre, hogy az értékes anyagok kioldódhassanak belőle.

    Lereszelve

    Lereszelve

  3. Tedd egy fedeles csészébe, önts rá forró vizet.
    Tea készítése 1

    Tea készítése 1

    Tea készítése 2

    Tea készítése 2

  4. Fedd le és hagyd állni 15 percig.

    Tea készítése 3

    Tea készítése 3

  5. Szűrd le és fogyaszd vagy ízesítsd citrommal, mézzel.

Megjegyzés:

Napi 1 csésze teánál több nem ajánlott, mert emésztőrendszeri zavarokat okozhat.

Gyömbér tea

Gyömbér tea

 

Képek:

a növény képei:  Wikipédia

többi kép: saját felvételek.

 

Források: Wikipédia, Szimpatika, NLCafé