Fűszerek a háztartásban:  nyilván nálad is vannak, ha otthon főzöl. A fűszerekkel egy kis fantáziával nagyon  ízű ételeket készíthetsz.

Kakukkfű

Fűszerek a háztartásban – használat

A fűszerek a háztartásban szinte mindig is jelen voltak.

 A középkorban nagyon drágák voltak, így csak a főurak konyháiban használták őket. Manapság már szinte minden hozzáférhető elfogadható áron (a sáfrány és a vanília a legdrágábbak). Sajnos, a legtöbb háztartásban csak a sót, paprikát, borsot, fokhagymát, petrezselymet és zellert  ismerik, pedig a különféle fűszernövényekkel nagyon változatos ízvilágot lehet varázsolni a konyhában.  Ha készségesnek mutatkozol, próbáld ki a leggyakoribb fűszereket és amit megkedvelsz, használd rendszeresen. Figyelj arra, hogy ne fűszerezd túl az ételeket. Először mindig kisebb mennyiségekkel kísérletezz!

Fűszerek a háztartásban

Alap fűszerek

A 10 leggyakoribb zöld fűszernövény:

  • petrezselyem (levesek, hal- és húsételek, saláták, mártások – nem tévedhetsz vele)
  • zellerzöld vagy szárzeller (húsleves, paradicsomos ételek, hüvelyesek, saláták, raguk)
  • majoránna (húsok – főleg a baromfi – halak, pizzák, körözött, paradicsom, tojásételek, saláták)
  • kakukkfű (húsok, szárnyasok, halak, padlizsán, cukkini, gombák, pácok – erős aroma, kevés kell belőle)
  • kapor (tök, cukkini, uborka, töltött káposzta, kapros tejföl, kapormártás – erős aroma)
  • zsálya (sertéshús, baromfi, pácok – mértékkel)
  • tárkony (bárány, száraz hüvelyesek, raguk)
  • borsikafű, máskép csombor (káposztás ételekhez, cékla, burgonya ízesítéséhez)
  • rozmaring (húsok, raguk, pácok, nyári zöldségek, gomba, karfiol – keveset használj)
  • bazsalikom (mediterrán zöldségek, saláták, olaszos tészták, paradicsomos ételek, pizzák)

Egyéb, gyakran használt fűszerek:

  • fűszerpaprika ( pörköltek, főzelékek, töltött és rakott káposzta, levesek)
  • bors (húsok, zöldségek, paraj, olaszos ételek, gombapörkölt, majonézbe fehér bors)
  • fokhagyma (húsok spékelése, bab és lencse leves és főzelék, kocsonya, spenót, saláták, fasírozott, darált húsok )
  • kömény (káposztás ételek, gulyás)
  • babérlevél (krumplis ételek, száraz hüvelyesek – erős íz, vigyázz vele)

Sütőfűszerek (önkényes elnevezés):

  • vanília (madártej, vanília-krémek, aprósütemények, pudingok)
  • fahéj (almáspite, almásrétes, szilvásgombóc, mézes sütemények, borleves, forralt bor)
  • szegfűszeg (mézes sütemények, borleves, forralt bor)

Fűszerek a háztartásban

Megjegyzések:

  • A felhasználási javaslat kissé általános és korántsem teljes. Mivel ízlések és pofonok különbözők, neked kell kikísérletezned, mit  milyen és mennyi  fűszerrel készítesz.
  • A fűszerek a háztartásban nemcsak főzéshez használhatók, hanem sok más célra, például a levendula molyirtásra, a bazsalikom rovarriasztásra. Sok fűszernövény kedvező hatással van az egészségünkre.

Kitérő

A fűszerek kereskedelmének története – ha érdekel

A fűszerek az emberiség konyhájának már nagyon régi kísérői: népszerűek voltak a görög, a római és az iszlám birodalmakban is. Európában a fűszerek egy része terem csak meg (a mérsékelt és mediterrán éghajlatot kedvelők), a többivel már kétezer évvel ezelőtt a föníciaiak kereskedtek, általuk jutottak el a fűszerek Egyiptomba és Európába. A kereskedelmi központ Konstantinápoly volt. Később néhány száz év szünet után a velenceiek, a spanyolok, portugálok és hollandok, majd az angolok vettek részt a fűszerek kereskedelmében. Amerika felfedezése után onnan is érkeztek fűszerek, elsősorban a paprika vált nagyon kedvelt fűszerré egyes országokban, így hazánkban is.

Jelenleg az USA a világ legnagyobb fűszer importőre New York központtal, a legnagyobb exportőrök India, Brazília és Malajzia. Az ázsiai központok Hong Kong és Szingapúr.

Néhány gondolat az ételízesítőkről

Két lehetőséged van arra, hogy az ételeket ízesítsd. Vásárolsz különféle ételízesítőket, vagy fűszerezel. Az ételízesítők és fűszer-keverékek általában ízfokozóként tartalmaznak a természetben is előforduló nátrium glutamátot. Ezt az adalékot egyes források egészségre ártalmasnak tartják, de ez nem nyert bizonyítást (Wikipédia). Ha nem is veszélyes, az ételek ízét hasonlóvá teszi, amihez akár hozzá is szokhatsz. Ezért azt ajánlom, amikor otthon főzöl, lehetőleg ízesítők nélkül tedd (kivétel a saját eltevésű vagy kereskedelemben kapható adalék nélküli zöldségkeverékek).

 

Te milyen fűszereket használsz szívesen?

 

Fűszerek kép: saját felvétel