Hal fűszerezése: nem egyszerű feladat. Ha alig van rajta fűszer, a hal húsa dominál,ha túlfűszerezett, elnyomja a hal ízét. A két állapot között a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni.
Hal fűszerezése – alapkérdések
Fűszerek
Amivel a hal fűszerezésénél nem tévedhetsz
- citrom
- só
- bors
Amiből a hal fűszerezésénél válogathatsz
- petrezselyem, zeller zöld, tárkony, borsikafű
- hagyma, újhagyma
- piros fűszerpaprika, édes és csípős (az utóbbi helyett lehet cayanne bors, chili paprika)
- fehér-, fekete- és színes bors, babérlevél
- ketchup, kapribogyó
A hal fűszerezését befolyásolják
- a hal fajtája (íze)
- az elkészítés módja.
Hal fűszerezése – példák
Rántott hal
A rántott hal fűszerezése – a növényevő halak kivételével – nagyon egyszerű. A citrom (módjával) elveszi az esetleges mellékízeket (pl. pocsolya-ízt). A só kihagyhatatlan és készítés előtt fél órával kell sózni, hogy átjárja a haldarabokat. Sokszor ennyi is elég (pl. ponty vagy harcsa esetében), amikor a hal mellé karakteres mártás lesz (pl. remulád- vagy tartármártás). Egyéb esetben lehet még őrölt borssal is fűszerezni (pl. tonhal). A növényevő halak húsa ennél még többet igényel. Jót tesz az ételnek valamilyen szárított zöld fűszerrel (pl. rozmaringgal vagy kakukkfűvel) való beszórás.
Grillezett hal
A grillezett halnak nagyobb a nedvesség tartalma, mint a rántott halnak, mivel a halhús tetején kialakult kéreg a nedvesség tartalmat a halban tartja. Ezért lehet egy kicsit merészebben fűszerezni. Bevethetők a zöld fűszerek, de akár a csípős paprika is (mint Horváth Rozi Grill bors fűszerkeverékében, amely kiegészítésként még vöröshagymát és cayanne borsot is tartalmaz – fenséges íze lesz tőle a pontynak). A tonhal még többet is elbír, akár a halaknál szokatlan fokhagymát is. Természetesen a grillezés előtt kevés olíva olajat is fel kell kenni a haldarabokra. Fontos tudni, hogy a grillezett halakat csak utólag célszerű sózni, mert különben elveszti nedvesség-tartalmának egy részét.
Sült hal
Sózást követően süthetők színes borssal és újhagymával, mint például a lazac, de elkészíthetők bundában is, ami nem más, mint paprikás liszt. Ilyen módon szokás sütni a keszeget, kárászt, angolnát, de a hekket is.
Magyaros halételek fűszerezése
Kihagyhatatlan belőle a piros fűszerpaprika (harcsapörkölt és -paprikás), esetenként a csípős is (halászlé), ízhatásuk még növelhető zöldpaprikával és paradicsommal – természetesen a sót sem lehet kihagyni. A harcsa azért alkalmas pörkölt készítésére – egyébként az angolna is – mert nincs benne szálka. A halászlé viszont többféle halból az igazi.
Marinált hideg rántott hal
Kevés ecetet tartalmazó vízes pácban készül, amelybe hagymát, babérlevelet, borsot és a savanykás íz ellensúlyozására kevés cukrot is szokás tenni. Ebben az oldatban pácolódik a hal néhány óra hosszat.
Hal fűszerezése konzerv halkészítményekben
Említést érdemelnek, bár ezeknek a készítményeknek a fűszerezésébe nem szólhatunk bele. Óriási a választék belőlük. Eleve két nagy csoportra oszthatók: paradicsomos szószban és olíva olajban. Mindkettő sok más fűszert is tartalmazhat: babérlevelet, szemes borsot, kapribogyót.
Megjegyzés:
Ennyit tudtam neked nyújtani a halak fűszerezéséről. Remélem, hasznodra lesz. Készíts minél több halételt, mert a hal nagyon értékes alapanyag és nem utolsó sorban nem is fenyegeti a testsúlyodat.
Halak fűszerezése képek: saját készítésű halételek saját felvételei.
Köszönet a cikkért, jól összeállított, de ha szabad egy-két apró észrevételt tenni:
Kiegészíteném a fűszerezés szempontjából nem közömbös növényevőket és ragadozókat több, zárójeles példával, mint ponty vs. harcsa, mert lehet, hogy nincs mindenki tisztában melyek ezek.
A másik apróság: a konzerv halkészítmények esetében hasznos lehet a konzerv, mint alapanyag megjelölése, aminek feldolgozásakor további fűszerezésre van lehetőség. Halpástétom olajos halkonzervből vaj, fűszeres margarin klb. mustárok, hagymafélék, só bors…, paradicsomos konzerv esetén az előbbieken kívül, további paradicsom készítmények, édes vs. csípős paprika félék, csilipaprika…
Kedvelt lehet még az igazi és a hamis ikrakrém….
Üdvözlettel,
Emese
Szia. Nagyon hasznos és elég kimerítő/összefoglaló ismereteket osztottál meg,nagyon szépen köszönöm!
Szívesen! Örülök, hogy hasznát vetted!
Szenzációsan összefoglaltad. Gratulálok.
Más receptekért megnézem a honlapodat.
Üdvözlettel:
Csaba bácsi
Kedves Csaba!
Köszönöm. Remélem, a többi receptemben, leírásomban sem fogsz csalódni!