Tésztafőzés: könnyűnek tűnik, de nem az. Itt most megismerkedhetsz a tésztafőzés minden fortélyával!
Tésztafőzés
A tésztafőzésnél az alábbi tényezők és műveletek játszanak szerepet:
- a tésztafőző víz mennyisége és hőmérséklete
- főzési idő
- a tészta leszűrése
A tésztafőző víz mennyisége és hőmérséklete
A tésztafőző víz mennyiségében két tényező játszik szerepet:
- a tészta főzés közben vizet vesz fel, a száraztészta többet, a friss házi tészta kevesebbet
- a víz mennyisége legyen annyi, hogy a vizet felvett tésztából a kifőtt anyag ne tegye ragadóssá a tésztát.
Ezek figyelembevételével 4 adag tészta kifőzéséhez – további magyarázat mellőzésével – az alábbi mennyiségek szükségesek:
- 40 dkg száraztészta, vagy 2 tojásból készített 8 tojásos házi tészta
- 4 liter víz
- 1 teáskanál só
- és kell még egy 5 literes fazék
Megjegyzések:
- Olaj nem kell a főzővízbe frissen történő fogyasztás esetén. (Egyébként, mivel a tészta gyorsan készül, a frissen főzés a kívánatos.
- A szószos tésztáknál a főzés közben a tésztára tapadt olaj gátolja a szósz felvételét.
- Ha a fogyasztás később vagy másnap történik, lehet rá tenni 1 evőkanálnyi zsírt, vajat vagy olajat.
- A képek makaróni kifőzéséről készültek, de a többi tésztafélére is érvényesek.
A tésztafőző víz lobogó forró víz legyen. A tészta kihűti. Amikor a tészta már benne van, akkor egyenletes, erős forrást kell beállítani.
Tésztafőzés ideje
A tészták főzési ideje a tészták fajtájától függ. A frissen készült házi tészta néhány perc alatt feljön a víz tetejére és készen is van. A száraz tészták főzési ideje a tészták tasakján szerepel. Ez azonban nem szentírás két dolog miatt:
- Mostanában elterjedt az olaszok utánzása az al dente (fogkemény) főzés. Ez azt jelenti, hogy a tészta belseje még ropog. A tésztakeménységet a főzési előírásnál nem minden gyártó jelöli.
- Egyéni ízléstől, szokástól is függ, milyen keményre főzzük a tésztát. Ezért az előírt főzési idő letelte után javasolt a kóstolás.
Megjegyzem, én nem al dente-re, hanem annál puhábbra főzöm, de arra vigyázni kell, hogy a tészta ne főljön túl (szét), mert fogyasztásra alkalmatlanná válik és esztétikailag sem megfelelő.
A tészta leszűrése
A kész főtt tészta kiszedése a főzővízből szűrőkanállal történik. Kérlek, ne öblítsd le, mert csak kihűtöd és újra melegíteni kell. Ha elég sok vízben főzöd a tésztát, nem fog összeragadni.
A főtt tészta felhasználása
A főtt tészta sokféle ételféleségként használható fel:
Levesbetétek:
- különféle apró levestészták és a klasszikus cérnametélt
Tésztafélék, mint főételek:
- húsos tészták: például milánói makaróni, bolognai spagetti, sonkás tészta
- zöldséges tészták, mint gombás tészta, spárgás tészta
- sajtos és túrós tészták, túrós csusza
- édes metéltek, mint diós tészta, mákos tészta, stíriai metélt
Köretek:
- különféle húsételekhez
Sütemények:
- vargabéles
Saláták:
- tésztasaláták.
Ha még maradtak kérdéseid a tésztafőzéssel kapcsolatban, tedd fel bátran!
Képek: saját készítés, saját felvételek.
Én a tésztát úgy főzöm, hogy a felforralt sós vízbe részletekben teszem a tésztát, hogy ne hűtse le, majd megvárom míg újra felforr. Akkor elzárom alatta a lángot, letakarom fedővel és a kívánt ideig fedő alatt magában fől.Ekkor megkóstolom, s ha már jó leszűröm. Általában kész tésztákból készítem.Ez nekem bevált vagy 35 éve, nem kell kevergetni és figyelni rá, addig az ideig lehet mással foglalkozni.