Rakott krumpli: közkedvelt étel. Nem is csoda, hiszen minden van benne, amit szeretünk: krumpli, tojás, kolbász, vaj, tejföl. Ilyen összetevőkből készülő ételt még elrontani sem lehet.
Rakott krumpli recept
Elkészítési idő: 120 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg krumpli
- 1 – 2 szál kolbász
- 4 db tojás
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 5 – 8 dkg vaj
- 1/2 csokor petrezselyem
- zsemlemorzsa
- só
Bevásárló lista
- 1 kg krumpli
- 1 – 2 szál kolbász
- 4 db tojás
- 2 dl tejföl
- 1/2 csokor petrezselyem
Emlékeztető: tej, vaj, zsemlemorzsa
Megjegyzések:
- Krumpli: legyenek kisebbek, és ne legyen szétfőlős fajta.
- Kolbász: ne ess túlzásba. Nem kell a legjobb gyulai vagy csabai száraz kolbász, sőt nem is jó. Puha kolbász legyen, enyhén füstölt, vagy akár jobb minőségű főzőkolbász. Fontos, hogy a paprikás zsír ki tudjon sülni belőle és ennek ellenére puha maradjon.
- A tojásnak nem kell nagyon frissnek lennie, mert nehéz lesz szépen leszedni a héját.
Elkészítés
- A krumplit és a nyers tojásokat mosd meg. Tedd egy nagyobb lábosba először a krumplit, a tetejére a tojásokat. Most ne önts rá forró vizet, mert a tojások héja megrepedhet. Hideg vízen kezd el a főzést, lassan melegítve. A főzővízbe tégy sót, hogy a krumpli ne repedezzen meg.
- Mosd meg a kolbászok héját (könnyebben le fog jönni), húzd le és vágd fel karikákra.
- A felforrás után 10 perc múlva szedd ki a tojásokat egy tálba és önts rá hideg vizet. Kanállal törd meg egy kicsit a tojások héját, a víz alámegy, és könnyebb lesz leszedni a héját.
- 5 perc után szedd ki a tojásokat a hideg vízből, törd meg a héjat és szedd le.
- Vajazz ki egy nagyobb tűzálló tálat , szórd meg zsemlemorzsával.
- A petrezselymet vágd apróra.
- A tejfölben keverd el a tejet. Azért ne használj tisztán tejfölt, mert a keveréket sokkal könnyebb a rétegekre önteni, egy része lefolyik az aljára és forrás közbe a keletkező gőzben és nem szárazon sül az étel – így sokkal jobb lesz.
- Amikor a krumpli megfőtt, öntsd le róla a forró vizet és önts rá hideget. Hagyd benne 5 percig, utána öntsd le és húzd le a krumplik héját.
- A tojást és a krumplit előre ne darabolt fel, ezt a lerakás közben is megteheted. Mindent karikákra vágj. A tojásokhoz nagyon jól jön ilyenkor egy tojás-szeletelő.
- Melegítsd elő a sütőt 160 fokon.
- A krumplit és a tej-tejföl keveréket gondolatban oszd 5 részre, a kolbászt, vajat 4 -4 részre azért, mert az alsó és felső réteg is krumpliból lesz).
- Rakd le a rétegeket a következő sorrendben: krumpli (sózd meg), kolbász, tojás, vajdarabok. Locsold meg a tejfölös keverékkel, is ismét sózd meg (mértékkel).
- A négy réteg lerakás után a krumpli fedőréteget is rakd rá. Kend be a tejfölös keverék maradékával és szórd meg zsemlemorzsával.
- Tedd az ételt az előmelegített sütőbe és süsd készre. Ne az időt figyeld, inkább azt, hogy az alul összegyűlt lé forrjon és a teteje piruljon meg. Ehhez hozzávetőlegesen 30 – 45 perc kell.
Elkészítési idő:
- Krumpli és tojás főzése: 45 perc (közben a kolbász feldarabolható, a tojás megtisztítható)
- Krumpli hűtése: 5 perc
- Krumpli héjának lehúzása: 10 perc
- Összeállítás: 20 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 120 perc (ebből munka: 50 perc)
Rakott krumpli tálalása
Két kiszedő kanállal emelgesd ki az adagokat – lehetőleg úgy, hogy mindenkinek minden rétegből jusson. Az elsőt lesz nehezebb kivenni, a többi már könnyen fog menni. Az ételt szórd meg vágott petrezselyemmel.
Ez a rakott krumpli recept nekem nagyon jól bevált. Próbáltam már másképp is, de a végén mindig visszatértem ehhez a több évtizedes – már nem is tudom, hogy honnan tanult – receptemhez.
Ne feledkezz el egy másik kedvenc rakott zöldségünkről, a rakott kelkáposztáról!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Te hogyan készíted?
Hát igen: ez egy falós étel és ha jó akkor finom is. Még tennék bele különböző fűszereket is, ami itthon van. / szegfűbors, kömény, gyömbér, stb./Persze a kakastaréj finom szalonnából piros paprikával bolondítva elengedhetetlen. Előtte zöldborsó ital jég hidegen:
Kedves György!
Köszönöm a kiegészítést. Mivel a kolbász elég erősen fűszerezett alkotó, én másfajta fűszert nem szoktam bele tenni. Vaj is van elég, ezért még nem jutott eszembe, hogy „kakastaréjt” is ültessek a tetejére. Biztosan lesz, aki kedvet kap a te módszeredhez és aszerint fogja majd elkészíteni.
Kedves Zsuzsa !
Az étel leírása pontos, én is így kélszítem. A kiefészítése még a lila hagymás uborka saláta, mert fél évszázaddal ezelőtt nagyanyám is így tálalta.
Kedves Gyula!
Köszönöm a kiegészítést. Legközelebb én is készítek hozzá.
Kedves Zsuzsa! Köszönöm ezt a receptet is. Nagyon szeretek főzni a menüidből, mivel imádom a magyaros ételeket. Üdv. Margit
Kedves Margit!
Örülök, hogy segítségedre lehetek.