Brokkolis csirkemell: a jól fűszerezett, aranyszínűre sütött csirkedaraboknak a semleges ízű brokkoli ideális kiegészítője – akár fogyókúrás étel is lehet.
Brokkolis csirkemell recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db filézett csirkemell
- 1 nagy fej brokkoli
- 2 evőkanál liszt
- 1 kiskanál fehér bors
- 1 mokkás kanál kakukkfű
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 kiskanál só
- 20 dkg rizs a körethez
Bevásárlólista
- 1 db filézett csirkemell
- 1 nagy fej brokkoli
- 20 dkg rizs
Emlékeztető: liszt, olíva olaj, kakukkfű, bors, só, rizs, ételízesítő
Megjegyzés:
A képeken 2 adag elkészítését látod.
Előkészítés
- Felteszel vizet forralni a tűzhelyre vagy vízforralóba.
- A brokkoli alsó vastag szárát levágod. (Ha nem fás, felhasználhatod zöldséglevesbe.)
- Rózsákra darabolod, és ahol nagyon hosszú a rózsák szára, levágod úgy, hogy csak annyi szár maradjon rajta, amennyi a rózsa összetartásához szükséges.
- Leöblíted.
- Forró vízben felteszed főlni – a forrástól számítva 5 percig főzöd (ha nagyon fiatal a brokkoli, még kevesebb idő is elég.
- Közben a csirkemellet megmosod, bőrét, ha van, eltávolítod.
- Csíkokra, majd kockákra vágod.
- Megszórod a liszttel. Beleforgatod a húsdarabokat úgy, hogy mindenhol érje azokat a liszt.
- Rászórod a sót, fehér borsot és kakukkfüvet. Összekevered, hogy a fűzerek mindenhol egyenletesen érjék a húsdarabokat.
- A brokkolit kiszeded a vízből és hideg vizet öntesz rá. Ez még átmelegszik, ezért a vizet egy-két perc múlva lecseréled. (Ezzel a módszerrel tartható meg a brokkoli szép zöld színe. Az enyém most nem lett tökéletes.)
Megjegyzések:
- A húst két okból kell lisztbe forgatni. Egyrészt, mert egy vékony védőréteget (panírt) képez a húson, puhább marad a belseje sütés közben, másrészt szebben pirul a hús.
- Lehet, hogy fordítva jobb lett volna: először fűszerezni, utána lisztbe forgatni, de ez most így sikerült. Majd legközelebb.
Brokkolis csirkemell elkészítése:
- Egy nagyobb serpenyőben felforrósítod az olajat. Rászórod a csirkedarabokat, elkezded sütni. Sütés közben többször megrázod vagy lapáttal, kanállal többször átforgatod.
- Addig sütöd a húst, amíg kívül szép barnás bevonatot kap.
- Amikorra megpirul, addigra a belseje is megpuhul.
- Közben a brokkolit leszűröd, lecsepegteted róla a vizet, esetleg papírtörlővel is megtörölgetheted.
- Hozzáadod a húshoz és együtt sütöd vele addig, amíg a brokkoli is átmelegszik.
- Ezzel az étel el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Sütés: 15 erc
Összesen: 35 perc
Brokkolis csirkemell tálalása
- Köret nélkül fogyókúrás étel.
- Tálalhatod főtt vagy párolt rizzsel és készíthetsz hozzá mártást is (például paradicsom vagy hollandi mártást).
Képek: saját készítésű brokkolis csirkemell saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások