Darált hússal töltött padlizsán: jó étel, nem is kell sok fantázia az elkészítéséhez. Ki kell szedni a belsejét, és a mélyedésben a darált húsos tölteléket kell elhelyezni.
Darált hússal töltött padlizsán
Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
4 személyre:
- 2 nagyobb (kb. 80 dkg) padlizsán
- 5-6 db közepes paradicsom
- 1 db csípős paprika (feltételesen)
- 20-30 dkg darált hús
- 1 közepes fej hagyma
- 10 dkg rizs – fél bögre (lehet kuszkusz, quinoa, bulgur)
- 1-2 evőkanál napraforgó olaj (vagy más zsiradék)
- néhány evőkanál zsemlemorzsa
- fűszerek: só, bors, zöld petrezselyem, kakukkfű vagy más zöld vagy szárított fűszer ízlés szerint
Bevásárlólista
- 2 nagyobb (kb. 80 dkg) padlizsán
- 5-6 db közepes paradicsom
- 1 db csípős paprika (feltételesen)
- 20-30 dkg darált hús
- 1 közepes fej hagyma
Emlékeztető: rizs, napraforgó olaj, zsemlemorzsa, só, őrölt fekete bors, zöld petrezselyem, kakukkfű
A hozzávalók előkészítése
- A padlizsánok végét levágod, hosszában kettévágod. Az aljáról levágsz egy kis darabot, hogy ne billegjen, amikor a tepsibe teszed. A belsejüket kivájod és feldarabolod.
- A padlizsánok belsejét és a feldarabolt belső részt enyhén besózod és félre teszed . (nem mindenki tudja: ha már nem teljesen friss a padlizsán, kesernyés lehet az íze, ezt lehet a sóval megszüntetni.
- A rizst kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben felteszed főni.
- A paradicsom héját eltávolítod, feldarabolod (praktika: ha kis darabokra vágod, rajta maradhat a héja, senki sem fogja észrevenni és megszabadultál egy macerától) a levét szűrőkanálon lecsepegtetheted.
- A hagymát és a zöld fűszerek egy részét apróra darabolod.
- A padlizsánokról leöblíted a sót, a belsejét kinyomkodod.
Darált hússal töltött padlizsán elkészítése
- A hagymát az olajon megpárolod. Valamelyik előkészítő műveletet közben is elvégezheted ( fűszer vagy paradicsom darabolását).
- Rádobod a kinyomkodott padlizsán belet és a darált húst, majd a paradicsomot és az egészet puhára párolod fedő nélkül, mert a paradicsom levet fog ereszteni. ízlés szerint sózod és borsozod és feldarabolva bele teheted a csípős paprikát is. Időnként meg kell keverni, hogy ne ragadjon oda az edény aljához.
- Amikor a ragu megpuhult, hozzá teszed a puhára főtt rizst, a többi fűszert, ha kell utána sózod. (Újabb konyhai fogás: ha a töltelék még kicsit híg lenne, szükség szerint néhány kanál zsemlemorzsával megoldhatod a problémát.)
- A tölteléket egyenletesen szétosztva beleteszed a kikent tepsibe rakott fél padlizsánokba.
- 20 – 30 perc alatt készre sütöd.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Ragu párolása, rizs hozzákeverése: 25 perc
- Padlizsánok töltése: 5 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 75 perc (ebből munka: 50 perc)
Megjegyzés:
- Ha az időd úgy kívánja, a töltött padlizsánt előző nap is elkészítheted és másnap csak sütni kell.
- Ha kicsi padlizsánokkal készíted, többet vásárolj.
Darált hússal töltött padlizsán tálalása
Tejföllel, paradicsom szeletekkel és petrezselyemmel díszítve.
Töltött padlizsán variációk:
- A töltelék szinte tetszőleges összeállítása, tetszőleges fűszerezés, például kaporral:
- Kicsi padlizsánokból készítve akár ünnepnapon meleg előétel is készülhet így.
Te hogy készítesz töltött padlizsánt?
Érdekelhet még:
Töltött padlizsán képek: saját készítésű étel saját felvételei
Imádom. A padlizsán amúgy is a kedvencem, rengeteg féleképp készítem.
Szia, Andi! Az a jó ezekben a rakott és töltött zöldségekben, hogy az alapok ugyan hasonlóak, de a töltelékbe mindig akad az otthon levő készletben valami.