Töltelék húsba: egy olyan jóízű massza, amelyet bármilyen húsba töltve finom húsétel lesz az eredmény. A tölteléket csirkénél általában a bőr alá, sertéshúsnál beszúrt húszacskóba töltjük.
Töltelék húsba
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
egy egész csirkéhez, négy csirkecombhoz, két csirkemellhez, 1 kg sertés dagadóhoz
- 4 db zsemle
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 közepes fej hagyma
- 15 dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Bevásárlólista
- 4 db zsemle
- 2 közepes fej hagyma
- 15 dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír, só, őrölt fekete bors
Megjegyzések:
- A gomba helyett tehetsz a töltelékbe csirkemájat úgy, hogy pépesre szétvakarod késsel.
- Egy másik variáció, hogy 2 db apróra vágott főtt tojással töltöd meg.
- Elkészítheted akár gomba vagy csirkemáj nélkül is. Akkor viszont 5 db zsemlét használj fel hozzá.
Előkészítés
- A gombát feldarabolod (lehet kisebb vagy nagyobb darabokra).
- A hagymát felaprítod.
Töltelék húsba – elkészítés
- A zsíron megdinszteled a hagymát.
- Beleteszed a gombát és addig párolod, amíg a gombából a nedvesség nagy rész elpárolog.
- Közben beáztatod a zsemlét vízbe (tejbe is szokták, csak utána nem tudsz mit kezdeni a tejjel).
- Kinyomkodod belőle az vizet.
- Felvágod apróra a petrezselyemzöldet.
- Amikor a gomba már puha, belekevered az áztatott, kinyomkodott zsemlét.
- Megsózod, megborsozod és az egészet összepárolod addig, amíg elválik az edény falától.
- Beleteszed a tojást és a petrezselyem zöldet. Ezekkel már ne főzd tovább, mert a tojásnak az a szerepe, hogy sülés közben megszilárdulva tartsa össze a tölteléket.
- Az egészet jól összekevered és a töltelék elkészült.
Elkészítési idő:
- Hagyma, gomba felaprítása, zsemle beáztatása, kinyomkodása: 15 perc
- Hagyma , gomba párolása: 10 perc
- Töltelék elkészítése, összedolgozása, párolása: 15 perc
Összesen: 40 perc
Töltelék húsba – felhasználás
Készülhet belőle töltött csirke, csirkecomb, csirkemell vagy sertés dagadó.
Megjegyzés:
- A töltelék mennyiségét pontosan nem lehet kiszámítani. Ha megmarad belőle, süsd meg a hús mellett.
- Ugyanilyen töltelékkel megtölthetsz gombafejeket is (lehet előétel vagy főétel is).
Képek: saját készítésű töltelék saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások