Töltelék húsba: egy olyan jóízű massza, amelyet bármilyen húsba töltve finom húsétel lesz az eredmény.  A tölteléket csirkénél általában a bőr alá, sertéshúsnál beszúrt húszacskóba töltjük.

Töltelék húsba 1

Töltelék húsba

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

egy egész csirkéhez, négy csirkecombhoz, két csirkemellhez, 1 kg sertés dagadóhoz

  • 4 db zsemle
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 közepes fej hagyma
  • 15  dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Bevásárlólista

  • 4 db zsemle
  • 2 közepes fej hagyma
  • 15  dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír, só, őrölt fekete bors

Megjegyzések:

  • A gomba helyett tehetsz a töltelékbe csirkemájat úgy, hogy pépesre szétvakarod késsel.
  • Egy másik variáció, hogy 2 db apróra vágott főtt tojással töltöd meg.
  • Elkészítheted akár gomba vagy csirkemáj nélkül is. Akkor viszont 5 db zsemlét használj fel hozzá.

Előkészítés

  • A gombát feldarabolod (lehet kisebb vagy nagyobb darabokra).
  • A hagymát felaprítod.

Töltelék húsba – elkészítés

  1. A zsíron megdinszteled a hagymát.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Beleteszed a gombát és addig párolod, amíg a gombából a nedvesség nagy rész elpárolog.
    Gomba párolása

    Gomba párolása

    Párolt gomba

    Párolt gomba

  3. Közben beáztatod a zsemlét vízbe (tejbe is szokták, csak utána nem tudsz mit kezdeni a tejjel).
  4. Kinyomkodod belőle az vizet.
  5. Felvágod apróra a petrezselyemzöldet.
  6. Amikor a gomba már puha, belekevered az áztatott, kinyomkodott zsemlét.

    Töltelék húsba 1

    Töltelék 1

  7. Megsózod, megborsozod és az egészet összepárolod addig, amíg elválik az edény falától.
    Töltelék húsba 2

    Töltelék 2

    Töltelék húsba 3

    Töltelék 3

  8. Beleteszed a tojást és a petrezselyem zöldet. Ezekkel már ne főzd tovább, mert a tojásnak az a szerepe, hogy sülés közben megszilárdulva tartsa össze a tölteléket.

    Töltelék húsba 4

    Töltelék 4

  9. Az egészet jól összekevered és a töltelék elkészült.

    Töltelék húsba 5

    Töltelék 5

Elkészítési idő:

  • Hagyma, gomba felaprítása, zsemle beáztatása, kinyomkodása: 15 perc
  • Hagyma , gomba párolása: 10 perc
  • Töltelék elkészítése, összedolgozása, párolása: 15 perc

Összesen: 40 perc

Töltelék húsba – felhasználás

Készülhet belőle töltött csirke, csirkecomb, csirkemell vagy sertés dagadó.

Töltött csirke

Töltött csirke

Megjegyzés:

  • A töltelék mennyiségét pontosan nem lehet kiszámítani. Ha megmarad belőle, süsd meg a hús mellett.
  • Ugyanilyen töltelékkel megtölthetsz gombafejeket is (lehet előétel vagy főétel is).

 

Képek: saját készítésű töltelék saját felvételei