Rántott tök: megfelelően elkészítve és hozzá illő mártással tálalva nemcsak szép látvány, hanem nagyon finom is.
Rántott tök recept
Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 1 db körülbelül 1,5 kg-os fiatal tök
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 8 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál só
- 1 liter illetve annyi napraforgó olaj a kisütéshez, amelyben a tök szeletek „úszni” tudnak.
Bevásárlólista
- 1 db körülbelül 1,5 kg-os tök
- 2 db tojás
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj
Megjegyzések:
- Szükséged lesz még néhány kisebb méretű kerek pogácsaszaggatóra
- Akkora lábast használj, amekkorába legalább 5, esetleg 6 karika belefér.
Előkészítés
- A tök héját letisztítod, a két végét levágod.
- Másfél centiméteres karikákra vágod.
- A karikák közepéről a magos részeket eltávolítod. Ezt legkönnyebben egy megfelelő méretű pogácsaszaggatóval tudod megtenni.
- Az így elkészített karikákat megsózod, és legalább egy fél órára félre teszed. A tök a só hatására levet enged, kicsit puhább is lesz és alkalmasabb lesz a panírozásra. A levet leöntöd vagy a zöldségről lecsepegteted.
Rántott tök elkészítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- Egy-egy közepes méretű edényben előkészíted a panírozó anyagokat: a lisztet, a felvert tojásokat és a zsemlemorzsát.
- A tök szeleteket panírozod: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod.
Panírozás 1
Panírozás 2
Panírozás 3
- A panírozott tök szeleteket egy tálcára helyezed.
Panírozott tök karikák
- Közben felteszed melegíteni az olajat. Amikor az olaj színe egy kicsit kivilágosodik (de még nem füstöl), akkor tedd bele a tök szeleteket. Ez némi gyakorlatot igényel, de néhány alkalom után már látni fogod, mikor kell kezdeni a sütést. (Ez fontos, mert ezen múlik a rántott zöldség minősége. Ha az olaj nem elég meleg, a panír megszívja magát olajjal, esetleg le is válik, ha túl meleg, gyorsan megpirul és belül a zöldség nyers marad.)
Sütés 1
- Amikor az alsó oldal megsült (kb. 5 perc), megfordítod és a másik oldalát is szép aranybarnára sütöd.
Sütés 2
- A megsült zöldségeket lecsepegteted, majd egy tálban elhelyezett papírtörlőre teszed.
Tök karikák kisütve
Elkészítési idő:
- Előkészítési idő: 15 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Panírozás, sütés 3 adagban): 30 perc
- Lecsepegtetés: 5 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka 50 perc)
Rántott tök tálalása
Mivel a tök egy semleges ízű zöldség, ezért erőteljesebb ízű mártás illik hozzá, például
A tányérokra friss zöldségeket is tehetsz.
Rántott tök tálalva
Ha több cukkini terem a kertedben – ami mostanában sok helyen előfordul – vagy könnyebben hozzájutsz, rántott cukkinit is készíthetsz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások