Rántott tök: megfelelően elkészítve és hozzá illő mártással tálalva nemcsak szép látvány, hanem nagyon finom is.

Rántott tök 1

Rántott tök recept

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 1 db körülbelül 1,5 kg-os fiatal tök
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál só
  • 1 liter illetve annyi napraforgó olaj a kisütéshez, amelyben a tök szeletek „úszni” tudnak.

Bevásárlólista

  • 1 db körülbelül 1,5 kg-os tök
  • 2 db tojás

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj

Megjegyzések:

  • Szükséged lesz még néhány kisebb méretű kerek pogácsaszaggatóra
  • Akkora lábast használj, amekkorába legalább 5, esetleg 6 karika belefér.

Előkészítés

  • A tök héját letisztítod, a két végét levágod.
  • Másfél centiméteres karikákra vágod.
  • A karikák közepéről a magos részeket eltávolítod. Ezt legkönnyebben egy megfelelő méretű pogácsaszaggatóval tudod megtenni.
  • Az így elkészített karikákat megsózod, és legalább egy fél órára félre teszed. A tök a só hatására levet enged, kicsit puhább is lesz és alkalmasabb lesz a panírozásra. A levet leöntöd vagy a zöldségről lecsepegteted.

Rántott tök elkészítése

Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:

  1. Egy-egy közepes méretű edényben előkészíted a panírozó anyagokat: a lisztet, a felvert tojásokat és a zsemlemorzsát.
  2. A tök szeleteket panírozod: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

    Panírozás 3

    Panírozás 3

  3. A panírozott tök szeleteket egy tálcára helyezed.

    Panírozott tök karikák

    Panírozott tök karikák

  4. Közben felteszed melegíteni az olajat. Amikor az olaj színe egy kicsit kivilágosodik (de még nem füstöl), akkor tedd bele a tök szeleteket. Ez némi gyakorlatot igényel, de néhány alkalom után már látni fogod, mikor kell kezdeni a sütést. (Ez fontos, mert ezen múlik a rántott zöldség minősége. Ha az olaj nem elég meleg, a panír megszívja magát olajjal, esetleg le is válik, ha túl meleg, gyorsan megpirul és belül a zöldség nyers marad.)

    Sütés 1

    Sütés 1

  5. Amikor az alsó oldal megsült (kb. 5 perc), megfordítod és a másik oldalát is szép aranybarnára sütöd.

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. A megsült zöldségeket lecsepegteted, majd egy tálban elhelyezett papírtörlőre teszed.

    Tök karikák kisütve

    Tök karikák kisütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Panírozás, sütés 3 adagban): 30 perc
  • Lecsepegtetés: 5 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka 50 perc)

Rántott tök tálalása

Mivel a tök egy semleges ízű zöldség, ezért erőteljesebb ízű mártás illik hozzá, például

A tányérokra friss zöldségeket is tehetsz.

Rántott tök tálalva 1

Rántott tök tálalva

 

Ha több cukkini terem a kertedben – ami mostanában sok helyen előfordul – vagy könnyebben hozzájutsz, rántott cukkinit is készíthetsz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei