Lecsó készítés: egyszerű feladat. A lecsó a nyári ételek királya, a magyar konyha egyik jellegzetes étele a nyáron érő, fantasztikus zöldségekből számtalan variációban.

Lecsó készítés - lecsó kolbásszal

Lecsó készítés

Hozzávalók

A hozzávalók egyféle alaprecepthez  a következők:

4 személyre számítva

  • 1,2 kg vastagabb húsú zöldpaprika
  • 0,4 kg paradicsom
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 1 db csípős paprika (csak a csípőset kedvelőknek)
  • 5 – 10 dkg sertészsír vagy szalonna
  • 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
  • só (ízlés szerinti mennyiségben
  • kiegészítésként: lehet 30-40 dkg kolbász vagy 3-4 db tojás, de adhatsz hozzá 1 dl tarhonyát vagy rizst

Bevásárlólista

  • 1,2 kg vastagabb húsú zöldpaprika
  • 0,4 kg paradicsom
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 1 db csípős paprika (feltételes)
  • 10 dkg sertészsír vagy szalonna

Emlékeztető: piros, édes fűszerpaprika, só, feltételes: tojás, kolbász, tarhonya, rizs

Lecsó készítése

  1. A hozzávalók feldarabolása: a szalonnát felkockázod, a hagymát félkarikára szeled vagy apróra vágod, a paradicsomot felkockázod, a paprikát felkarikázod vagy hosszúra szeled.
  2. A zsírt megolvasztod, vagy a szalonnát kiolvasztod.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  3. Megpárolod benne a hagymát.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  4. Hozzáadod a piros fűszerpaprikát.

    Fűszerpaprika hozzáadása

    Fűszerpaprika hozzáadása

  5. Beleteszed a paradicsomot és ezzel kész a lecsó alap.

    Lecsó alap

    Lecsó alap

  6. Hozzáadod a paprikát, megsózod, majd fedő alatt lassan megpárolod. (Ha üresen vagy tojással készíted, akkor készre, ha kolbásszal, akkor majdnem készre, a tarhonyát vagy rizst pedig akkor kell beletenni, amikor már levet eresztett.

    Zöldpaprika hozzáadva

    Zöldpaprika hozzáadva

  7. A tarhonyát és rizst megpárolhatod külön és a lecsó mellé tálalhatod.
    Kolbászos lecsó tálalva

    Kolbászos lecsó tálalva

    Kolbászos lecsó rizzsel

    Kolbászos lecsó rizzsel

    Kolbászos lecsó tarhonyával

    Kolbászos lecsó tarhonyával

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 15 perc
  • Lecsó főzése hozzáadott alkotókkal (kolbász, tojás, virsli: 25 perc

Összesen: 40 perc

Lecsó készítés fortélyai

  1. A hozzávalók arányát tetszőlegesen választhatod ugyan, de ügyelj arra, hogy ne túl sok hagymával, vagy túl sok paradicsommal készítsd. Az első esetben a hagyma íze dominál, a második esetben a paradicsomtól savanyú lesz az étel. Ezt cukorral ellensúlyozhatnád ugyan, de szerintem rontana rajta.
  2. Száras zöldpaprikát vásárolj. Úgy tudod legkönnyebben feldarabolni (mindegy, milyen alakúra), ha előtte kicsumázod: a paprikát bal kezedbe veszed úgy, hogy a szára feléd nézzen. Jobb kezeddel megfogod a szárat és egy erős mozdulattal belenyomod a paprikába majd utána kihúzod a csumát. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt ki tudod csumázni a paprikát.
  3. A paradicsom héját úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani, hogy a szárral ellentétes oldalon kereszt alakban bevágod, majd forró vízbe teszed egy-két percre. Ezután a bevágás helyétől kiindulva a héj könnyen lehúzható és utána a paradicsom gyorsan feldarabolható. Ha nem zavar a héj, vágd fel kisebb darabokra a paradicsomot, akkor a kis héjdarabok kevésbé zavaróak.
  4. Sertészsírt vagy szalonnát használj a készítésnél, mert a piros paprika így nyeri el szép színét és kiváló ízét.
  5. A piros paprika felhasználása előtt vedd le az edényt a tűzhelyről, vagy szüntesd meg a melegítést, mert a túlhevített paprika kesernyés ízű.
  6. A fűszerezett alaphoz add először a paradicsomot, vagy legalább egy részét, mert gyorsan levet ereszt, és ebben a lében meg tud párolódni a többi hozzávaló.
  7. Vizet ne használj, mert a párolódás közben az alapanyagok amúgy is elég levet eresztenek. A levet felszívhatja: tojás, tarhonya, rizs (ez utóbbiak arányát jól kell megválasztani.
  8. Kolbászos lecsónál feldarabolás előtt húzd le a bőrét. Ha előtte benedvesíted, könnyen leválasztható.
  9. Ha tojásos lecsót készítesz, időnként egy nagy lapos kiszedővel emeld meg vagy óvatosan forgasd át a lecsót, mert a tojás mindig a lábos alján fog megszilárdulni és ha nem kevered át, az alja megkeményedik, a teteje  lágy marad. Ha kevered, az egész egy kulimász lesz. Hallottam olyan megoldást is, hogy a tojásból rántottát készítenek és úgy keverik bele a lecsóba.
  10. Ha tarhonyát vagy rizst főzöl a lecsóba, arra kell ügyelned, hogy ezek az élelmiszerek párolódás közben kétszer annyi vizet szívnak magukba, mint a saját térfogatuk (1 dl száraz anyaghoz 2 dl lé kell). Tehát a beletett mennyiséget igyekezz a lének megfelelően megválasztani. Ez némi gyakorlatot igényel. Azt is megteheted, hogy a tarhonyát vagy rizst kétszeres mennyiségű vízzel megfőzöd és a lecsó mellé adod.

A lecsó tálalása

írás helyett erre mutatok 2 példát:

Lecsó készítés - lecsó kolbásszal

Lecsó készítés - lecsó tojással

 

Tudtad-e, hogy a lecsó balkáni eredetű?

Ha érdekel egy másfajta lecsó, itt találod.

 

Lecsó készítés képek: saját készítésű ételek saját felvételei