Gombás palacsinta: különösen finom húsmentes étel. A gomba megfelelő fűszerezésével és a palacsintával együtt kiváló ízhatás érhető el.
Gombás palacsinta készítése
Elkészítési idő: 85 perc (45 perces munka előző nap is elkészíthető)
Hozzávalók
8 db palacsintához
A palacsintatésztához:
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 1,5 – 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- kb. 0,5 dl étolaj ( egy evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)
A töltelékhez:
- 25 dkg gomba
- 1 kis fej hagyma
- 1 db zöldpaprika (nem kötelező
- 1 db paradicsom (nem kötelező)
- 1 teáskanálnyi zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1-2 kiskanálnyi édes fűszerpaprika (lehet csípős is, akkor az étel is az lesz)
- só
Bevásárlólista
- 25 dkg gomba
- 1 kis fej hagyma
- 1,5 – 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 db zöldpaprika (nem kötelező)
- 1 db paradicsom (nem kötelező)
Emlékeztető: liszt, étolaj, zsír, liszt, pirospaprika
Palacsinták készítése
- A lisztet, a tojást és fél deci tejet csomómentesre összekevered.
- Beleteszed az egy csipet sót, és a maradék tejből annyit, hogy palacsinta-sűrűségű tészta legyen.
- Hozzákeversz még 1 evőkanál olajat. A tej mennyiségével befolyásolhatod a palacsinták vastagságát. Sütés közben lehet hígítani, de sűríteni nem, ezért, ha vastagabb palacsintát szeretnél, először kevesebb tejet és vizet tégy a tésztába, és az első palacsinta megsütése után – ha szükséges – hígíthatod tovább.
- Megsütöd a palacsintákat. Egy közepes merőkanálnyit a palacsintasütőbe teszel. és annak körkörös mozgatásával elosztod a tésztát úgy, hogy a serpenyő alján mindenhova jusson. Ehhez kell egy kis gyakorlat, de elég hamar meg lehet tanulni.
- Amikor megsült az alja – egy alkalmas eszközzel (lehet fa vagy műanyag hosszú, keskeny lapát – kést ne használj, mert felsérted a sütő tapadásmentes bevonatát) megfordítod és megsütöd a másik oldalát is.
Töltelék készítése
- A töltelék hozzávalóiból gombapörköltet készítesz.
- A hagymát és a zöldpaprikát megtisztítod, apróra vágod és a zsíron megpárolod.
- Leveszed a tűzről, meghinted a pirospaprikával, összekevered. Hozzáadod a feldarabolt paradicsomot. Ha ez nincs, egy kiskanálnyi vizet tégy hozzá, hogy a paprika ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Összekevered.
- Beleteszed a megmosott (áztatni tilos!) és feldarabolt gombát. Néhány percre lefeded, amíg a gomba összeesik és levet ereszt. Utána már fedő nélkül párolod.
- Amikor kész, a lé felét félreteszed a tálaláshoz.
- A gombát egy kanál liszttel megszórod, összekevered, ettől besűrűsödik. Ez azért szükséges, hogy a töltelék jól csomagolható legyen és a palacsintában ne engedjen levet.
Gombás palacsinta készítése
- A palacsintákat úgy helyezed el, hogy mindig a szebben sült fele legyen alul, mert összecsavarás után az kerül majd kívülre.
- A tölteléket 8 részre osztod.
- A palacsinta közepére helyezel egy töltelék-részt henger alakban, A két szélét ráhajtod a töltelékre (ezzel lezártad), és henger alakúra összetekered.
- Sütőtálra rakod a palacsintákat, a tetejét megkened tejföllel és a félretett pörkölt-szaft egy részévell meglocsolod. Nagyon szép látvány lesz. A sütőbe teszed és felforrósítod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés (hagyma, gomba tisztítása, aprítása): 15 perc (előző nap is elvégezhető)
- Palacsintatészta készítése: 5 perc
- Palacsinták sütése: 25 perc
- Gombapörkölt készítése: 25 perc (előző nap is elvégezhető)
- Palacsinták megtöltése:15 perc
Összesen: 85 perc (45 perces munka előző nap elvégezhető)
A gombás palacsinta tálalása
Forrón tálalod. Tetejét petrezselyemmel, színes zöldségekkel díszítheted. Ha tányérokra szedted, a maradék pörkölt szafttal minták is csepegtethetsz köréje. Nagyon szép látvány lesz.
Érdekelhet még:
Ha palacsintasütőre lenne szükséged, itt találsz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások