Gombás palacsinta: különösen finom húsmentes étel. A gomba megfelelő fűszerezésével és a palacsintával együtt kiváló ízhatás érhető el.

Gombás palacsinta tálalva

Gombás palacsinta készítése

Elkészítési idő: 85 perc (45 perces munka előző nap is elkészíthető)

Hozzávalók

8 db palacsintához

A palacsintatésztához:

  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1,5 – 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták  készülnek –  a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 0,5 dl étolaj ( egy evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)

A töltelékhez:

  • 25 dkg gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika (nem kötelező
  • 1 db paradicsom (nem kötelező)
  • 1 teáskanálnyi zsír
  • 1 evőkanál liszt
  •  1-2 kiskanálnyi édes fűszerpaprika (lehet csípős is, akkor az étel is az lesz)

Bevásárlólista

  • 25 dkg gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 1,5 – 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 db zöldpaprika (nem kötelező)
  • 1 db paradicsom (nem kötelező)

Emlékeztető: liszt, étolaj, zsír, liszt, pirospaprika

Palacsinták készítése

  • A lisztet, a tojást és fél deci tejet csomómentesre összekevered.
  • Beleteszed az egy csipet sót, és a maradék tejből annyit, hogy palacsinta-sűrűségű tészta legyen.
  • Hozzákeversz még 1 evőkanál olajat. A tej mennyiségével befolyásolhatod a palacsinták vastagságát. Sütés közben lehet hígítani, de sűríteni nem, ezért, ha vastagabb palacsintát szeretnél, először kevesebb tejet és vizet tégy a tésztába, és az első palacsinta megsütése után – ha szükséges – hígíthatod tovább.
  • Megsütöd a palacsintákat. Egy közepes merőkanálnyit a palacsintasütőbe teszel. és annak körkörös mozgatásával elosztod a tésztát úgy, hogy a serpenyő alján mindenhova jusson. Ehhez kell egy kis gyakorlat, de elég hamar meg lehet tanulni.
Palacsinta tészta összekeverve

Palacsinta tészta összekeverve

Palacsinta sütés - olaj forrósítása

Palacsinta sütés – olaj forrósítása

Palacsinta sütés - palacsintasütőben

Palacsinta sütés – palacsintasütőben

  • Amikor megsült az alja – egy alkalmas eszközzel (lehet fa vagy műanyag hosszú, keskeny lapát – kést ne használj, mert felsérted a sütő tapadásmentes bevonatát) megfordítod és megsütöd a másik oldalát is.
Palacsinta - készen

Palacsinta – készen

Töltelék készítése

  • A töltelék hozzávalóiból gombapörköltet készítesz.
  • A hagymát és a zöldpaprikát megtisztítod, apróra vágod és a zsíron megpárolod.
Gomba pörkölt - hagyma párolása

Gomba pörkölt – hagyma párolása

  • Leveszed a tűzről, meghinted a pirospaprikával, összekevered. Hozzáadod a feldarabolt paradicsomot. Ha ez nincs, egy kiskanálnyi vizet tégy hozzá, hogy a paprika ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Összekevered.
Gomba pörkölt - pirospaprika hozzáadása

Gomba pörkölt – pirospaprika hozzáadása

Gomba pörkölt - pörkölt-alap elkészítése

Gomba pörkölt – pörkölt-alap elkészítése

  • Beleteszed a megmosott (áztatni tilos!) és feldarabolt gombát. Néhány percre lefeded, amíg a gomba összeesik és levet ereszt. Utána már fedő nélkül párolod.
Gomba pörkölt - gomba hozzáadása

Gomba pörkölt – gomba hozzáadása

  • Amikor kész, a lé felét félreteszed a tálaláshoz.
  • A gombát egy kanál liszttel megszórod, összekevered, ettől besűrűsödik. Ez azért szükséges, hogy a töltelék jól csomagolható legyen és a palacsintában ne engedjen levet.

 

Gombás palacsinta töltelék

Gombás palacsinta töltelék

Gombás palacsinta készítése

  • A palacsintákat úgy helyezed el, hogy mindig a szebben sült fele legyen alul, mert összecsavarás után az kerül majd kívülre.
  • A tölteléket 8 részre osztod.
  • A palacsinta közepére helyezel egy töltelék-részt henger alakban, A két szélét ráhajtod a töltelékre (ezzel lezártad), és henger alakúra összetekered.
  • Sütőtálra rakod a palacsintákat, a tetejét megkened tejföllel és a félretett pörkölt-szaft egy részévell meglocsolod. Nagyon szép látvány lesz. A sütőbe teszed és felforrósítod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (hagyma, gomba tisztítása, aprítása): 15 perc (előző nap is elvégezhető)
  • Palacsintatészta készítése: 5 perc
  • Palacsinták sütése: 25 perc
  • Gombapörkölt készítése: 25 perc (előző nap is elvégezhető)
  • Palacsinták megtöltése:15 perc

Összesen: 85 perc (45 perces munka előző nap elvégezhető)

A gombás palacsinta tálalása

Forrón tálalod. Tetejét petrezselyemmel, színes zöldségekkel díszítheted. Ha tányérokra szedted, a maradék pörkölt szafttal minták is csepegtethetsz köréje. Nagyon szép látvány lesz.

Gombás palacsinta felvágva

Gombás palacsinta felvágva

 

Érdekelhet még:

Medvehagymás palacsinta

Sütőtökös palacsinta

 

Ha palacsintasütőre lenne szükséged, itt találsz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.