Cékla tócsni: az eredeti, krumplis tócsni alapján készül úgy, hogy a reszelt krumpli helyett reszelt cékla kerül a masszába. Nagyon finom és egészséges. Próbáld ki!
Cékla tócsni recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
8 db kisebb cékla tócsnihoz
- 0,5 kg cékla (tiszta súly)
- 3 evőkanál finomliszt (ez csak egy hozzávetőleges mennyiség, mivel függ a cékla nedvesség tartalmától és a liszt minőségétől is – kanállal szaggathatónak kell lennie)
- 1 tojás
- fűszerek: só, bors, 4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, kevesebb is elég lehet – de ne hagyd ki belőle, mert ez a tócsni jellegzetes fűszere)
Bevásárlólista
- 0,5 kg cékla
- 1 tojás
Emlékeztető: liszt, só, bors, fokhagyma
Előkészítés
- A céklát egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeled.
- A fokhagymát apróra vágod (fokhagymaprést is használhatsz).
Cékla tócsni készítése
- A reszelt céklát, ha levet eresztett, nyomkodd ki.
- Add hozzá a liszt felét, tojást, sót, borsot és fokhagymát.
- Dolgozd össze egy villával, majd keverd hozzá a maradék lisztet 2 részletben. Ha túl folyós lenne, adj még hozzá annyit, hogy kanállal jól szaggatható legyen.
- Gondolatban oszd szét a masszát aszerint, hány darabot szeretnél készíteni belőle.
- Egy serpenyőbe tégy annyi olajat, hogy nagyjából 1 cm vastag legyen a réteg. (A tócsnik sütés közben ne ússzanak az olajban.) Melegítsd fel annyira, hogy a tócsnik felülete gyorsan megsüljön. (Dobj bele egy kis masszát – sercegnie kell.)
- Tedd a tócsnik felét a serpenyőbe kanállal szaggatva, majd a felületét nyomogasd el, hogy laposak legyenek (nagyjából másfél cm magasak). Gyorsan dolgozz, mert a tócsnik gyorsan fognak sülni. A sütés hőmérsékletét vedd vissza.
- Amikor az egyik oldaluk megsült (ez gyorsan fog menni), fordítsd meg és süsd meg a másik oldalt is.
- Szedd ki, csepegtesd le és tedd papírtörlővel bélelt tálba, hogy a fölösleges olaj leszívódjon róla.
Elkészítési idő:
- Cékla lereszelése: 15 perc
- Massza összeállítása: 5 perc
- Sütés két részletben: 15 perc
Összesen: 35 perc
Cékla tócsni tálalása
Önálló ételként zöldségekkel
Nagyobb méretre sütve tehetsz rá tejfölt és reszelt sajtot, vagy akár tükörtojást a tetejére.
Főzelék feltétként
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kedves Zsuzsa!
Nagyon izgalmasnak néz ki a cékla tócsni.Én nagyon szeretem a céklát minden féle verzióban, de a lányom nem. Ez a tócsni lehet, hogy izleni fog neki, mert a krumpli tócsnit szereti.
Köszönöm az eddigi sok jó receptet, ötletet is.
Örülnék, ha segítene!