Cékla fasírt: ha készítettél már fasírtot, ezt is könnyen elkészítheted. Ha húsmentes és finom ételre vágysz, feltétlenül készítsd el, nem bánod meg!
Cékla fasírt recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
8 db fasírthoz
- 0,5 kg cékla (vásárlás kb. 0,6 – 0,7 kg)
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 evőkanál liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa (nem pontos adat)
- 2 – 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- só (ízlés szerint)
- kisütéshez fél liter napraforgó olaj
Bevásárlólista
- 0,7 kg cékla
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
Emlékeztető: fokhagyma, liszt, zsemlemorzsa, őrölt fekete bors, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)
Előkészítés
- A céklát meghámozod, leöblíted, lereszeled. Egy – két csipet sóval megsózod és állni hagyod.
- A fokhagymát megtisztítod, apróra vágod.
Cékla fasírt készítése
- A reszelt cékla valószínűleg levet eresztett, ezért kinyomkodod.
- A zsemléket felszeleteled, 1 – 2 percre vízbe áztatod, utána kinyomkodod.
- A reszelt céklához adott a kinyomkodott zsemléket, a tojást, a lisztet, az apróra vágott vagy fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát és az őrölt borsot.
- A keveréket jól összedolgozod.
- Annyi zsemlemorzsát adsz hozzá, hogy jól formázható legyen. Ennek mennyiségét nehéz meghatározni, mivel függ a cékla fajtájából, a tojás méretétől, sőt még attól is, hogy mennyire nyomkodtad ki a céklát és a zsemlét.
- Hengereket formázol belőle.
- A hengereket zsemlemorzsába forgatod.
- A sütéshez szükséges olajat egy közepes méretű lábasban (férjen bele 4 db fasírozott pogácsa) felforrósítod.
- A zsemlemorzsába forgatott fasírozottakat a forró olajba teszed.
- Megsütöd először az egyik oldalát (a sütésnél kicsit meg fog barnulni), utána megfordítod és a másik oldalát is megsütöd.
- Kiszeded a forró olajból és szűrőkanálon az olaj felett kicsepegteted, majd dupla papírtörlőre szeded, amely leszívja a maradék olaj nagy részét.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Fasírozottak formázása, zsemlemorzsába forgatása: 20 perc
- Cékla fasírt kisütése (2 részletben): 20 perc
Összesen: 60 perc
Tálalás
Tálalhatod önálló ételként. Ez esetben készíts hozzá köretet, de még jobb, ha friss zöldségekkel vagy salátával tálalod.
Főzelék feltétként is kipróbálhatod.
Tócsnit is készíthetsz céklából.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Ez jól hangzik, ki fogom próbálni. A cékla nagyon egészséges. Köszi.
Kicsit szokatlan, de finom. Már tócsnit is készítettem belőle.
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/zoldseges-etel/cekla-tocsni/